Un spațiu economic comun va fi benefic în primul rând pentru Tiraspol, studiu. Info-Prim Neo 12.08.2014.

141

Ideea creării unui spațiu economic comun între două entități ale unui singur stat nu a mai fost enunțată vreodată, însă în cazul Republicii Moldova acest spațiu ar aduce multe beneficii. Malul stâng ar avea de câștigat chiar mai mult de pe urma unui asemenea spațiu. Concluziile au fost formulate de către expertul economic Vitalie Rapcea, autorul studiului „Definirea conceptului de spațiu economic comun, Republica Moldova și regiunea transnistreană, prin prisma analizelor modelelor existente”, prezentat în cadrul unui club de presă organizat la IPN de către Asociația pentru Politică Externă.

Vitalie Rapcea spune că, în contextul unei lumi ce trăiește extrem de intens procesul de globalizare, izolarea vine să majoreze costurile unei economii. Factorii de decizie de la Chișinău și Tiraspol au de ales între a fi în pas cu noile realități regionale și mondiale sau a-și limita în mod deliberat performanța, oportunitățile și beneficiile economice. Din punctul de vedere al expertului, crearea unui spațiu economic comun va determina în cele din urmă nu doar ameliorarea stării economiei pe cele două maluri, ci și va genera noi oportunități politice pentru ambele părți, consolidând în același timp încrederea reciprocă și securitatea în regiune.

Vitalie Rapcea spune că, grație integrării pe verticală, pe care o va genera spațiul economic unic, va crește mobilitatea capitalului, a bunurilor și serviciilor, dar și a forței de muncă. De asemenea, se preconizează că acesta va spori atractivitatea investițională, iar riscurile izbucnirii unui nou conflict la Nistru vor fi reduse la maximum. Crearea unui astfel de spațiu nu poartă niciun risc de ordin politic pentru administrația din regiune, iar exponenții acesteia ar trebui să înțeleagă acest lucru, a mai spus expertul.

Potrivit lui Vitalie Rapcea, crearea spațiului economic unic poate avea loc prin negocierea și semnarea unui acord care să consfințească principiile fundamentale, scopurile, etapele și activitățile concrete pe termen mediu și lung. Vitalie Rapcea crede că, mai întâi de toate, este crucial ca ambele părți să conștientizeze că anume crearea unui astfel de spațiu va permite atât malului drept, cât și celui stâng să facă marele salt în eradicarea constrângerilor ce limitează performanțele economice.

Crearea unui spațiu economic comun va duce la scăderea prețurilor, la majorarea ofertei și varietății de produse, la mobilitatea sporită a forței de muncă, la libera circulație a bunurilor și serviciilor și la preluarea celor mai bune practici antreprenoriale.

Clubul de presă este realizat de APE cu sprijinul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.