Interviu cu Ion Sturza: „Sper că va avea loc schimbarea nu numai la față, dar și de facto a elitelor politice”. Radio Europa Libera, 06.11.2014.

113

Votul înseamnă să exprimi ferm ceea ce vrei, să ai un cuvânt de spus în propriul destin și in viitorul Moldovei, iar ștampila pe care o pui apăsat te ajută să ții capul sus și spatele drept măcar pînă la următoarele alegeri, este opinia fostului premier Ion Sturza, care sugerează că nimic senzațional nu se produce pe scena bătăliilor electorale. Un interviu realizat de Valentina Ursu.

Ion Sturza: „Este o campanie electorală foarte liniștită, lucrurile sînt mai mult sau mai puțin clare și nu se așteaptă mari surprize, cel puțin pentru partenerii noștri din Europa, care i-au reprezentat.”

Europa Liberă: De ce ziceți că lucrurile sunt atât de clare, din moment ce mai mulți observatori, analiști, experți spun că impredictibilitatea ar fi cuvântul la ordinea zilei?

Ion Sturza: „Cred că cei care astăzi au șansele de a intra în Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv partidul de stânga, sînt mai degrabă pro-europeni. Și nu numai în declarații, dar și în ceea ce vor face după alegeri. În rest, partidele care ar contesta această mișcare europeană sunt destul de marginale, chiar riscă, indiferent că se fotografiază cu mascotele din Est sau nu, să nu intre în Parlament. Și trebuie să recunoaștem că activitatea, dacă o numim așa, politică, că eu am foarte multe rezerve față de așa-numită activitate, de descompunere și compromitere a oponenților politici din partea stângă, și-a dat roadele sale și noi astăzi, practic, avem un câmp dominat de doi-trei jucători persoane fizice puternice, care își pun condițiile atât în economie, cât și în politică. Nu știu: este bine sau rău pentru țară, cred că este un lucru regretabil dacă să vorbim despre o construcție veritabilă democratică. Dar cine se uită la Moldova ca la o construcție democratică astăzi?”

Europa Liberă: Adică se uită mai degrabă ca la un stat pe care l-ați numi cum?

Ion Sturza: „E greu de spus ce fel de stat avem noi astăzi. Sper că este un stat care are șanse ca după alegeri să se structureze mai corect atât pentru cetățeni, cât și pentru partenerii din exterior. Sper că va avea loc acea schimbare nu numai la față, dar și de facto a elitelor politice, responsabilizarea lor, inclusiv sub presiunea Europei, a vecinilor noștri, măcar prin exemplu.”

Europa Liberă: Pentru că aveți o ședere de lungă durată în România, să vă întreb dacă cumva privatizarea și investițiile străine sunt o poartă deschisă către corupție? E o situație comparabilă între ceea ce se întâmplă pe un mal și altul al Prutului la acest capitol?

Ion Sturza: „Categoric nu. În România au existat două lumi paralele, a existat lumea corporatistă, a investitorilor mari străini care și-au făcut treaba, au schimbat la față România, și au existat funcționarii corupți, profitorii contractelor de stat, care acum merg pe bandă rulantă către justiție. Dar baza economiei și a țării este destul de sănătoasă și e reprezentată de companii mari, inclusiv multinaționale din business, localul care e firav, dar destul de sănătos. În Republica Moldova nu există această cultură corporativă, cu mici excepții, nu există investiții mari străine care ar fi adus această cultură de transparență sau de management calitativ. Există doar a doua parte, a profitorilor de statul moldovenesc, de bugetul statului, de ștampila, cum spun eu, și de semnătura statului. De aici se fac banii în Republica Moldova. Atâta timp cât acest sector va domina, va fi foarte greu, inclusiv a convinge investitorii străini să vină în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă? Pentru că de ceva timp tot nu ezitați să arătați din deget autorităților că se întâmplă niște lucruri dubioase în Republica Moldova. Și ce răspuns așteptați?

Ion Sturza: „Guvernul are o formulă destul de decorativă în Republica Moldova, să spunem așa, ne reprezintă, face ședințe, aprobă niște decizii, dar deciziile acestea, în mare măsură, se iau în altă parte, în structuri paralele care veghează mai mult interesele economice decât, de fapt, veghează interesele țării. De aceea, eu îi compătimesc mai degrabă pe membrii guvernului decât să-i învinuiesc că ei, practic, nu au putut nici să oprească privatizările ilegale sau furturile pur și simplu fabuloase din patrimoniul public, sau să oprească spălarea de bani, unde ne-am făcut faimoși, de rând cu fetele noastre și cu alcoolismul, în toată lumea. Este responsabilitatea mai degrabă a liderilor politici care au construit această structură paralelă în statul moldovenesc.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, ce rol va juca noul Legislativ, pentru care se dă acum această luptă electorală?

Ion Sturza: „Totuși, Republica Moldova este o țară parlamentară. Parlamentul, prin definiție, fiind reprezentantul poporului, are un drept suveran extraordinar de a legifera și de a controla executivul. Dacă aceste condiții care reies din Constituția țării vor fi implementate, atunci Parlamentul are un rol foarte important. Este adevărat că parlamentele, nu numai în Republica Moldova, dar în majoritatea țărilor, inclusiv cu tradiții democratice, sunt destul de gălăgioase, chiar des detestate de populație, dar în toate parlamentele există un cor de oameni intelectuali, de patrioți care încearcă să gestioneze emoțiile și să facă lucruri pentru interesul țării. Deci, eu consider că Parlamentul este foarte-foarte intact.”

Europa Liberă: Ați făcut odată o constatare precum că cele mai scumpe alegeri ar fi în Republica Moldova, într-o țară săracă, în curs de dezvoltare. De unde se iau atâția bani pentru o campanie electorală?

Ion Sturza: „Politica în Moldova e business, este o investiție care dă randamente foarte mari, cum s-a văzut. Oameni care rămâneau fără pantaloni au intrat în politică, acum umblă cu private jet chartere prin toată lumea. Deci, oricât n-ar fi de trist de spus, în Moldova politica este o investiție pentru mulți și de aceea ei sunt gata să reinvestească o parte mare a profitului, departe nu toată, pentru a-și menține pozițiile și a-și securitiza afacerile.”

Europa Liberă: Ion Sturza ca alegător pentru ce își va da votul?

Ion Sturza: „Pentru Moldova. Bineînțeles că eu voi merge la vot și am opțiunea mea personală. Este foarte important să ieșim la vot. Ne va părea foarte rău dacă nu ne vom exercita acest drept constituțional. Pentru a avea posibilitate după aceea să cerem și o dare de seamă sau executarea voinței noastre, a poporului. Eu cred că după alegeri vor avea loc mișcări destul de serioase, aș spune, tectonice, în structura partidelor politice, în abordarea problemelor interne, lucruri care unii consideră că pot să ducă la dezintegrarea unei eventuale coaliții de guvernare și să ducă la haos. Eu consider ca va fi o perioadă de purificare mai degrabă decât de dezintegrare.”

Europa Liberă: Se mai aud voci care spun că nu este exclus un Maidan moldovenesc după acest scrutin. Factorul extern este implicat în aceste alegeri parlamentare?

Ion Sturza: „Destul de marginal. Pentru cei din Est este prea fierbinte și prea aproape ceea ce se întâmplă în Ucraina. De fapt, cei care ar putea să distorsioneze situația sau să o agraveze mai degrabă sunt în interiorul celor care vor câștiga alegerile, dacă vor continua cu egoismele, interesele personale ș.a.m.d., ceea ce și s-a întâmplat de fapt după 2009, să-și armonizeze interesele personale publice etc. Dar eu sunt convins că în Republica Moldova după 30 noiembrie nu va avea o perioadă de turbulență.”

Europa Liberă: Și, în concluzie, interesul cetățeanului, interesul statului credeți că este pus în capul mesei?

Ion Sturza: „Sună frumos și interesul cetățeanului, interesul națiunii, interesul țării. Până la urmă politica este o luptă pentru putere. Puterea se dă pentru ce? În principiu, dacă există un egoism rațional, este pentru a intra în istorie prin reforme, prin consolidarea statului ș.a.m.d. Nu cred că politicienii de la Chișinău sunt adepții egoismului rațional, ei sunt adepții egoismului material.”