Recentele alegeri parlamentare, precum și marea escrocherie de la Banca de Economii au plasat o bombă cu efect întârziat la temelia viitoarei guvernări și a fragilei democrații moldovenești. Actualii lideri pro-europeni înțeleg bine acest lucru și încearcă sa negocieze formarea unui guvern de sacrificiu, un kamikaze care să dezamorseze explozibilul cu "fitilul aprins" de ei. Însă, șansele ca viitorul executiv să reușească sunt îndoielnice. Există o serie de obstacole ce fac aceasta sarcină aproape imposibil de îndeplinit.
Excluderea dubioasă a Partidului Patria de la alegeri parlamentare, neglijarea ostentativă a deciziei Curții de Apel cu privire suspendarea înregistrării Partidului Comunist Reformator (partid clonă), au discreditat liderii și partidele pro-europene aflate la guvernare în ochii partenerilor occidentali. Deși au recunoscut rezultatul alegerilor, atât UE, cât și SUA sunt nemulțumiți de ”corectitudinea” acestora. Mai mult decât atât, UE are toate motivele să fie indignată pe autoritățile moldovenești pentru desconsiderarea evidentă a principiilor și spiritului Acordului de Asociere semnat cu Moldova.
Colac peste pupăză, "dispariția misterioasa" a peste 10 miliarde de MDL de la Banca de Economii a dat lovitura de grație actualei clase politice pro-europene, în special liderilor ei. Partenerii europeni sunt stupefiați de amploare escrocheriei. În viziunea lor, nici chiar fosta guvernare comunista, considerată și ea coruptă, nu și-a permis un astfel de dezmăț.
Fărâma de credibilitatea pe care o mai aveau încă lideri pro-europeni în capitalele europene pur și simplu s-a evaporat. Încrederea partenerilor europeni în onestitatea politicienilor noștri și, cu atât mai mult, în capacitatea lor de a face reforme adevărate și a combate corupția la nivel înalt este acum sub cota zero. Sunt mari șanse că unii din ei să fie trecuți tacit de UE în lista partenerilor indezirabili. De altfel, unele semnale deja există în acest sens.
Banca de Economii este un ”Rubicon fatal” pentru partidele pro-europene și liderii lor. Investigația internațională la Banca de Economii nu este un moft al dlui Leancă, ea a fost consultată și coordonată cu partenerii europeni. Aceștia din urmă doresc investigarea completă a cazului și pedepsirea persoanelor/oficialilor ce se fac vinovați de delapidările comise. Pentru UE elucidarea cazului Banca de Economii devine o chestiune de principiu, de care va depinde de acum încolo conținutul și calitatea relațiilor noastre cu UE.
Din păcate, frânturile de informații care ajung în spațiul public de la masa negocierilor de creare a noii coaliții parlamentare și a viitorului guvern, nu inspiră optimism. Dimpotrivă, se pare că supraviețuirea politică este cuvântul de ordine acum în mintea liderilor noștri pro-europeni. Acest lucru este însă prevestitor de vremuri incerte pentru Moldova.
Mereu responsabili și cu gândul la prea nefericitul popor, ei speră să ne aburească din nou, cu chemări la solidaritate și unitate în numele continuării profitabilei lor afaceri, ”integrarea europeană”. Pentru mulți dintre noi întrebarea este cu cine să ne solidarizăm, cu HOÈšII? Vestea proasta pentru guvernanții de azi e că puțini dintre noi mai dau o iotă pe chemările, asigurările și promisiunile lor.
Deși au câștigat alegerile, ei au pierdut încrederea societății și a unor importanți parteneri europeni. Vor sau nu vor, dânșii sunt sortiți să devină istorie, chiar mai devreme decât își imaginează. Totuși, au șansa de a pleca cu demnitate, formând un guvern cu un mandat clar de reformare a justiției și de combatere fără menajamente a corupției la nivel înalt.
Banca de Economii va fi un test crucial pentru noua coaliție pro-europeană. Dacă aceasta va eșua testul, ne vom duce cu toții la fund, iar viitorul nostru luminos se va numi Republica Federativă Dandonia (Transnistria, Moldova, Găgăuzia) promisă Moscovei de liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon în semn de recunoștință pentru susținerea oferită de Președintele rus Vladimir Putin în timpul recentelor alegeri parlamentare.