Politica Europeană de Vecinătate și Parteneriatul Estic din care face parte Republica Moldova ar trebui să fie reactualizate pentru a fi în concordanță cu realitățile geo-politice din regiune, mai ales în contextul crizei din Ucraina. De această părere este expertul IDIS Viitorul, Corneliu Ciurea, care a prezentat astăzi analiza comandată de Asociația pentru Politică Externă (APE), despre succesele și insuccesele Parteneriatul Estic precum și provocările pentru anul 2015.
Deși deocamdată nu există o critică oficială a defectelor Parteneriatul Estic, expertul IDIS Viitorul, Corneliu Ciurea, consideră că după criza din Ucraina atât oficialitățile europene cât și cele de la noi au înțeles că acest instrument necesită a fi reactualizat și adaptat la situația din regiune. „Principalele critici aduse Parteneriatul Estic, mai ales după criza din Ucraina, țin de faptul că Parteneriatul Estic ignoră dimensiunea geo-politică și politică a proceselor, nu face o diferențiere între state. O altă problemă ține de faptul că nu există o politică clară care ar fi definită ca politica Parteneriatului Estic. De multe ori, această politică nu este multilaterală, nu vizează întreaga regiune ci vizează relațiile bilaterale”, a menționat Ciurea.
Expertul consideră că Uniunea Europeană împreună cu partenerii săi trebuie să găsească soluții pentru aceste probleme.
Făcând referire la modul în care Republica Moldova vede procesele politice din cadrul Parteneriatul Estic, expertul a accentuat faptul că autoritățile de la noi își planificau în 2014 să depună o cere de aderare la Uniunea Europeană în 2015, cu scopul de a clarifica condițiile de eligibilitate ale Republicii Moldova pentru ca ea să devină țară candidat. „În ultimul timp există senzația că guvernanții noștri nu sunt în totalitate convinși că vor depune această cerere în 2015. O altă intenție a guvernanților este de a obține, în cadrul Summitul-ui de la Riga, care va avea loc în luna mai, o declarație că țările Partenerietului Estic se vor asocia și integra politic. Sigur că și o asemenea declarație va fi greu de obținut”, crede expertul.
Cornel Ciurea consideră că aceste două intenții politice sunt cruciale pentru 2015 și nu există siguranța că ele vor fi îndeplinite, asta pentru că, în opinia lui, deocamdată, Uniunea Europeană nu este pregătită să-și extindă granițele.
Pe de altă parte, și directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, este de părere că Uniunea Europeană nu este pregătită să dicute subiectul extinderii. „Am fost recent la Riga unde am participat la un eveniment organizat de Letonia în calitatea sa de președintă a UE. La eveniment a participat și ministrul de Externe al Letoniei care a spus clar că subiectul extinderii nu este pe agenda UE acum și nu cred că trebuie să ne facem iluzii în acest sens”, a conchis Chirilă.
În opinia lui, la această etapă, Republica Moldova trebuie să pună accent pe transformările de acasă.