Raportul Comisiei Europene despre progresul făcut de Moldova in 2014 în adoptarea legislației UE și în aproperea ei de Europa este plin de aprecieri pozitive.
„2014", spune raportul, „a fost un an de stabilitate politică generală. Guvernul a implementat agenda europeană”. Pe 27 iunie 2014 a fost semnat Acordul de asociere, care a intrat in vigoare pe 1 septembrie 2014.
Se amintește, desigur, ca incepand din aprilie 2014, moldovenii pot circula fără viză, iar cifra celor care deja au beneficiat de asta e estimată la cca 360.000.
Pe partea politică, se estimează că alegerile din noiembrie 2014 „au oferit alegătorilor o largă alegere”, insa e criticată „blocarea unui candidat cu cateva zile inainte de alegeri si participarea unui partid politic in ciuda faptului ca un tribunal decisese sa fie scos din cursă”.
La fel de încurajatoare sunt concluziile in legatură cu drepturile omului si cu statul de drept. „Presa se bucură de mari libertăți in contextul regional, desi rămân interogații in legatură cu concentrarea unei părți din media si cu identitatea proprietarilor”.
Moldova este din nou favorabil prezentată în comparație cu toate celelalte țări din Parteneriatul Estic, inclusiv Georgia. Mecanismele electorale din Georgia sunt astfel mult mai criticate în comparație cu Moldova.
În cazul Ucrainei, sunt amintite toate circumstanțele atenuante reprezentate de războiul intern, dar se și recomandă o serie întreagă de măsuri, în special în justiție și în lupta împotriva corupției.
Moldova a primit, în 2014, 131 milioane de euro de la UE, în cadrul programului Vecinătății, iar pe perioada 2014-2017 va primi cu totul 410 milioane.
Pentru moment, așadar, Moldova rămâne considerată la Bruxelles ca fiind partenerul estic cel mai activ, care prezintă stabilitate politică si care e previzibil in eforturile sale. Moldova e dealtfel singura țară a parteneriatului ai cărei cetățeni circulă acum în Uniunea Europeană fără a avea nevoie de o viză.