Interacțiunea cu România – soluție pentru a grăbi integrarea europeană a Moldovei. Info Prim Neo. 21.09.2015.iInteracțiunea cu România – soluție pentru a grăbi integrarea europeană a Moldovei. Info Prim Neo. 21.09.2015.

132

Republica Moldova are nevoie de o viziune nouă, realistă, ambițioasă și de lungă durată privind integrarea europeană, iar interacțiunea cu țara vecină și România, pe mai multe domenii, este cea mai bună soluție în apropierea țării de integrarea în UE. Este opinia lui Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), expusă în cadrul unui club de presă la IPN.

Victor Chirilă crede că aderarea țării la UE depinde acum, ca niciodată, de Republica Moldova, iar vechea viziune, precum că Acordul de Asociere va deschide ușa spre aderare nu mai este sustenabilă. Din punctul său de vedere, Republica Moldova are nevoie de o nouă viziune de integrare europeană, pe termen lung, bazată pe câțiva piloni care se conțin în Agenda de asociere cum ar fi reformarea justiției, combaterea corupției, reformarea sistemului financiar-bancar. Însă, spune directorul APE, actuala guvernare, cel mai probabil, nu este în stare să asigure aceste reforme.

Potrivit lui Victor Chirilă, Republica Moldova poate convinge partenerii europeni că nu are și nu își dorește o altă alternativă decât integrarea în UE, prin „legarea” sa de România pe mai multe domenii. Astfel, directorul APE susține că trebuie creat un spațiu comun economic cu România, ca agenții economici de pe ambele maluri ale Prutului să aibă acces liber la piețele celor 2 state.

O altă propunere este de a se crea o piață comună energetică între cele două țări, să se interconecteze toate rețelele de energie electrică, ci nu să se realizeze doar unele proiecte. Victor Chirilă susține că e nevoie și de crearea unei piețe comune de capital, iar băncile din România să aibă acces deschis în sistemul bancar din Republica Moldova, acest lucru permițând asigurarea unei transparențe mai mari a sistemului. Încă o propunere este de a diversifica rețele de transport dintre Moldova și România, să se lege între ele mai multe localități nu doar capitala cu câteva orașe românești, astfel asigurându-se schimbul cultural între oameni.

Directorul APE spune că astfel de acțiuni necesită investiții mari, dar e convins că Republica Moldova și le-ar permite, plus că partea românească de mai multe ori a declarat că ar putea investi în proiecte concrete din Moldova. Din punctul său de vedere, o astfel de legătură între cele 2 state ar putea fi asigurată în cel mult 10 ani.

Victor Chirilă spune că dacă nu se ia o astfel de decizie, care chiar ar convinge țările UE că țara nu are o altă alternativă decât aderarea la UE, atunci Republica Moldova va rata pentru o perioadă foarte mare șansa de a se integra în UE.