PANEL II. Small steps policy of the Transnistrian Settlement: a policy breakthrough or another dead end?
Promo-Lex se ocupă de apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. În opinia avocaților, situația actuală încurajează abuzurile și descurajează oamenii, le surpă încrederea în supremația legii. Sute de mii de oameni nu au acces în regiunea transnistreană la instrumente de apărare a drepturilor omului.
Problema transnistreană din perspectiva apărătorilor drepturilor omului.
Problema impunității este resimțită acut în stânga Nistrului. Procesul de negocieri durează de 25 de ani, dar succese nu sunt, dimpotrivă – regres total, chiar dacă se susține iluzia că e cel mai ușor de soluționat. Problema cea mai mare este încălcarea masivă a drepturilor omului. Negocierile pot dura încă mulți ani, dar locuitorii din regiune trebuie să aibă mecanisme de apărare a drepturilor lor. Altfel, vom rămâne în aceleași condiții în care populația va rămâne ostatecă, iar un grup mic vor purta negocieri. De ce nu se admite accesul diplomaților, jurnaliștilor, experților, apărătorilor drepturilor omului în regiune? Cum se explică faptul că instituțiile internaționale preferă să se acopere cu „real politic”?
Drepturile omului nu e o noțiune abstractă, e vorba despre drame ale unor oameni concreți.
Pașii mici nu sunt de apropiere, ci de distanțare. Doar drepturile omului pot aduce soluții pentru reglementarea transnistreană – când oamenii vor gândi liber, doar atunci vor putea decide informat.
Apărătorii drepturilor omului au nevoie de suport politic. O soluție poate fi găsită doar prin efort comun.