Universitatea Central Europeană(CEU) în cooperare cu Asociația pentru Politica Externa vă invită la o masă rotundă, „Frontiere Democrației. Cum se poate susține tranziția democratică în Republica Moldova?”

174

Vineri, 27 ianuarie, 2017

Hotelul Regency

Democratizarea este un proces complex care presupune atât alegerea și implementarea unor modele instituționale cât și o schimbare de mentalitate care să reflecte implicarea cetățenilor în funcționarea sistemului. Crearea unor valori democratice și integrarea acestora într-un set pre-existent caracterizat de neîncredere, frică și corupție și create de regimurile totalitare comuniste și de dificultaățile perioadei de tranziție și este o sarcină dificilă. Astfel, pentru a promova cetățenia activă, transparența, responsabilitatea și egalitatea, trebuie formulate strategii care să se concentreze și pe socializare democratică, educație civică și garantarea libertății presei. Țările de la Vișegrad (Cehia, Polonia,Slovacia și Ungaria) au fost considerate, pentru o perioadă, campioni ai democrației”, iar examinarea și înțelegerea experienței lor de tranziție poate fi un exercițiu util pentru țări aflate în situtații similare, precum Moldova.

Dar este oare experiența tranziției democratice a țărilor de la Vișegrad suficient de similară cu cea din Moldova? Este aceasta experiență transferabilă către alte contexte? Poate oare societatea civilă dințările de la Vișegrad să prezinte sugestii valoroase referitoare la cultura politică democratică, în condițiile în care chiar în aceste țări se observă chestionări ale procesului democratic? Cum se poate susține tranziția democratică în Moldova?

Prin această masă rotundă și lansare de carte încercăm să oferim răspunsuri la întrebările de mai sus. Evenimentul reprezintă concluzia unei serii de discuții organizate în cadrul proiectului Frontierele democrației: integrarea valorilor democratice în Moldova și Ucraina”, finanțat de Fondul Internațional Vișegrad (IVF – International Vișegrad Fund).

10.00și10.05 Cuvânt de bun venit

10.05și10.30 Integrarea valorilor democratice: experiențe dobândite?
Prezentarea rezultatelor principale ale proiectului:
Bogdan Radu, Lect. Univ. Dr. Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj, Cercetător invitat, Universitatea
Central Europeană (CEU), Budapesta

10.30și12.00 Masă rotundă: Cum se poate sustine tranziția democratică în Moldova?
Victoria Bucătaru, Director de programe, Asociația pentru politică externă din Moldova, Chisinău
Samuel Goda, Cercetător, Centrul de cercetare al Asociației slovace de politică externă, Bratislava
Oazu Nantoi, Director de programe, Institutul de politici publice din Moldova, Chisinău
Valentina Teosa, Profesor, Sefa Departamentului de Relații Internaționale, Universitatea de Stat din Moldova, Chisinău

Moderator: Bogdan Radu, Lect. Univ. Dr. Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj, Cercetător invitat,
Universitatea Central Europeană (CEU), Budapesta

Discuțiile vor avea lor în limba română, cu traducere simultană în limba engleză.
Înscrierea se face până la data de 25 ianuarie 2017 (miercuri) trimițând un email domnișoarei
Zsuzsanna Végh (veghzs@ceu.edu) sau online apăsând aici: here.