Experți | Tentativele de impulsionare a reglementării transnistrene ar putea duce la federalizarea R.Moldova

229

Actualul context internațional și regional este unul în defavoarea Republicii Moldova, constată experții pe problematica politcii externe.

În condițiile în care Uniunea Europeană și NATO și-au epuizat capacitatea de extindere, Statele Unite ale Americii își reduc politica intervenționistă, iar Federația Rusă este în plină expansiune, Republica Moldova nu are o politică externă care ar face față acestor provocări, consideră unii experți în domeniu, care și-a prezentat viziunile în cadrul unei mese rotunde organizate de Asociația pentru Politică Externă.

Conflictul transnistrean este una din cele mai mari probleme cu care se confruntă Republica Moldova, iar unii experți propun o altă abordare de reglementare a acestuia.

Ultimii ani, începând cu intervenția Rusiei în Georgia și terminând ci anexarea Crimeii și războiul din Estul Ucrainei au demonstrat că frontierele nu mai sunt inviolabile, atenționează expertul Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă. Rusia este în plină expansiune, iar istoria arată că în asemenea cazuri, statele nu se opresc de sine stătător. Pe de altă parte, extinderea Uniunii Europene și NATO  spre Est a luat sfârșit, inclusiv din cauza Rusiei, iar administrația Trump de la Washington a anunțat că-și va reduce și mai mult intervenția în alte state. Politica externă a Republicii Moldova nu a ținut cont de toți acești factori, iar securitatea țării este practic inexistentă, atenționează Victor Chirilă.

Analistul Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova a menționat că autoritățile de la Chișinău nu au știut să negocieze cu Rusia pentru a-și asigura o mai mare independență în acțiuni, menționând  că statutul de neutralitate de care este interesată Federația Rusă ar fi putut deveni o piatră de temelie în acest sens. Referidu-se  la reglementarea conflictului transnistrean , Anatol Țăranu menționează  că în prezent nu există premise pentru reglementarea acestuia, iar tentativele de impulsionare a negocierilor ar putea avea efecte adverse grave pentru Republica Moldova. În acest sens, Anatol Țăranu a propus înghețarea negocierilor și stabilirea temporară a unui hotar administrativ pe Nistru.

De asemenea, potrivit experților, eventuale tentative de a impulsiona artificial procesul de reglementare a conflictului transnistrean ar putea duce la federalizarea Republicii Moldova, care ar pune capăt aspirațiilor europene ale țării.