Interviu cu Irakli Porchkhidze: „Ocuparea de teritorii, problemele cu suveranitatea și în R. Moldova, și în Georgia, și în Ucraina, nu sunt coincidențe, ci o politică elaborată minuțios de Rusia”. Radio Europa Liberă.

296

Un interviu cu vicepreședintele Institutului pentru studii strategice din Georgia.

Vicepreședintele Institutului pentru studii strategice din Georgia, Irakli Porchkhidze, declară la Chişinău că Republica Moldova, Ucraina și Georgia mai au de valorificat foarte multe oportunități pe care le oferă vectorul european și că opțiunea pentru parcursul european în aceste țări a fost făcută nu de clasa politică, ci de oamenii de rând. Expertul a participat la Chişinău la dezbaterea publică „Comunicarea Vectorului European: Experiența țărilor Visegrad – bune practici pentru Moldova, Georgia și Ucraina”, organizată de Asociația pentru Politică Externă.

Europa Liberă: Acum câțiva ani vorbeam despre faptul că vectorul european este o direcție firească de dezvoltare a regiunii noastre. Acum, inclusiv unele cercuri politice ridică semne de întrebare și pun la îndoială corectitudinea acestui vector. Din punctul Dumneavoastră de vedere, având în vedere și ceea ce se întâmplă în UE, acest vector european de dezvoltare are viitor pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia?

Irakli Porchkhidze: „Cred că da. Și cred că toate acele probleme și crize care au loc acum pe continentul european sunt provocări serioase și vor exista și în continuare. Doar că eu cred că noi încă nu am valorificat nici măcar acele oportunități pe care Europa ni le oferă. Așa că noi, în pofida Brexitului și problemelor cu care se confruntă proiectul european, mai avem de beneficiat și de lucrat pentru a ajunge la nivelul țărilor din UE. Și vectorul european ne oferă această posibilitate.

Țările noastre pot obține multe beneficii din partea pieței europene, din partea regimului de călătorii fără vize. Este un lucru nemaipomenit, cel mai important – atunci când poți intra liber pe teritoriul celui mai de succes proiect. Mai sunt și multe alte posibilități legate de educație. Toată lumea știe că noile generații trebuie să aibă oportunități, iar acest proiect ne dă posibilitatea de a valorifica aceste și alte oportunități. Eu cred că pentru noi acum totul abia începe.

Este adevărat că timpurile și contextul nu sunt foarte bune, pentru că Europa are ea însăși destule probleme și crize. Dar pentru noi toate instrumentele și platformele care există sunt utile și trebuie folosite spre binele țărilor noastre.”

Europa Liberă: Atunci când la nivelul clasei politice în interiorul țării vin critici la adresa vectorului european, credeți că acest lucru permite țării să meargă clar în direcția integrării europene, a democratizării societății și a reformelor?

Irakli Porchkhidze: „Cred că atunci când Guvernul și unii politicieni ei înșiși se îndoiesc de calea aleasă, acest lucru nu favorizează vectorul european. Dar cred că viitorul nostru european totuși nu depinde de politicieni, este o alegere a populației. Eu cred că noi trebuie să cerem imperativ – populația, oamenii trebuie să ceară politicienilor – ca viitorul nostru să fie mai bun. Și eu cred că viitorul alături de Europa este mai bun decât viitorul fără Europa.

Bineînțeles că vor exista politicieni care vor folosi poziția pe care o au în folosul propriu, in interesul propriu. Dar cred că acestor manipulatori și oamenilor care vor să capitalizeze și să-și realizeze ambițiile bazându-se pe incertitudinile existente trebuie să li se spună clar că aceasta este o alegere pe care o face populația, pe care îl fac oamenii.”

Europa Liberă: Vedem acum că Rusia încearcă tot mai mult să-și extindă sfera de influență și nici măcar nu se oprește la frontierele URSS – vedem ce se întâmplă în Europa în planul dezinformări și manipulării. Cum poate acest factor influența vectorul european al țărilor noastre?

Irakli Porchkhidze: „Pot spune cu certitudine că Rusia face aceste lucruri foarte activ nu doar la voi, dar și la noi în Georgia, și în Ucraina. Asta, pentru că Rusia înțelege foarte bine că informația este una dintre armele cele mai puternice. Așa că acum ea înțelege foarte bine că pentru a slăbi vectorul pro-occidental al țărilor noastre ea trebuie să folosească problemele care există în interior.

Sigur că Rusia folosește propaganda, folosește dezinformarea ca pârghie de influență asupra țărilor noastre. Noi trebuie bineînțeles să ne opunem, să ripostăm. Și cred că cel mai important este să conștientizăm că această problemă există, iar apoi să facem totul pentru a combate acest fenomen. Acest lucru se referă și la guvernele noastre. Guvernele trebuie să gândească o strategie pentru a face acest lucru. Dar și populația în general, și societatea civilă, și jurnaliștii, și asociațiile jurnaliștilor, toți cei care se pot opune acestei tendințe trebuie să se consacre sută la sută combaterii acestui fenomen.”

Europa Liberă: Credeți că este o întâmplare faptul că toate cele trei țări din Parteneriatului Estic care încearcă să se apropie de UE au probleme cu separatismul pe teritoriul lor?

Irakli Porchkhidze: „Nu. Cred că aici este o implicare a Federaţiei Ruse. Aceasta de la bun început a pus la punct o serie de pârghii pe care trebuie să le aibă împotriva țărilor care vor să obțină un alt viitor decât cel din interiorul sferei de influență a Rusiei. Și toate aceste „bombe demografice” pe care ei le-au plasat încă de pe vremea țarismului și a Uniunii Sovietice Rusia le-a folosit deja după ce nu a mai existat Uniunea Sovietică.

Așa că se poate spune că nu, nu este o întâmplare, acest lucru se produce pentru că Rusia și Kremlinul doresc să provoace aceste conflicte separatiste pentru a avea pârghii. Tot ce se întâmplă – ocuparea de teritorii, problemele cu suveranitatea și în Republica Moldova, și în Georgia, și în Ucraina, nu sunt coincidențe, ci o politică elaborată minuțios de Rusia. Se merge pe ideea de a dezbina și apoi de a folosi aceste crize și probleme interne în favoarea intereselor Rusiei.”

Europa Liberă: Ați spus că pentru a menține o dezvoltare sănătoasă a societății trebuie să existe o poziție puternică a oamenilor de rând și a societății civile. Cum se poate dezvolta o astfel de atitudine în societate? Noi vedem că acum în Republica Moldova există un răspuns foarte anemic la abuzurile autorităților. Cum se poate trezi în societate acest interes pentru propriul viitor și, respectiv, pentru monitorizarea activității autorităților?

Irakli Porchkhidze: „Eu cred că întotdeauna dezvoltarea și toate procesele politice au nevoie de lideri. Eu cred că liderii care există și la voi, și la noi – și nu am în vedere doar liderii politici, ci și pe cei din societatea civilă sau oameni care își fac foarte bine treaba în domeniile lor – trebuie să iasă în prima linie și să lucreze foarte insistent pentru a oferi oamenilor informațiile corecte.

Oamenii trebuie să știe că acești lideri există și că ei voi ieși în față și vor duce masele după ei. Pentru că orice proces nu se poate încheia cu succes dacă nu există un lider.

Așa că eu cred că și în plan politic, și în planul societății civile, noi trebuie să găsim lideri noi, acești lideri trebuie să se manifeste, să consolideze oamenii în jurul lor și să facă ceea ce oamenii așteaptă de la ei.”

Europa Liberă: Cum vedeți viitorul regiunii?

Irakli Porchkhidze: „Eu cred că în perioada următoare crize vor fi, vor fi desigur probleme mari. Dar dezvoltarea vine mereu în urma unor problemele. Dezvoltarea nu vine de la sine.

Așa că aceste vremuri care vin cred că vor da un impuls foarte puternic forțelor pozitive. Toate forțele puternice care consideră că trebuie să schimbe lucrurile în bine se vor uni și cred că aceste vremuri deloc ușoare vor da un impuls nou acestor forțe. Astfel încât eu cred că jocul nu este terminat. Jocul abia a început.”

Sursa: Radio Europa Liberă: http://www.europalibera.org/a/28322623.html