Interviu cu Victor Chirilă, Președintele Asociației pentru Politica Externă: „Mă așteptam ca mesajul Chișinăului să fie mult mai tranșant, mult mai clar, spus în spațiul public, nu în Parlament ”

227

Un interviu cu președintele Asociației de Politică Externă pe tema relațiilor moldo-ruse.

Despre relațiile moldo-ruse și cazul Rogozin o discuție cu preşedintele Asociaţiei de Politică Externă, Victor Chirilă.

Europa Liberă: Va fi afectată relația dintre Chișinău și Moscova, după ce Guvernul de la Chișinău l-a declarat persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin?

Victor Chirilă: „Desigur că va fi afectată relația noastră cu Moscova. Dialogul politic, care era destul de șubred până acum, va suferi și mai mult. Restabilirea relațiilor economice și relațiilor comerciale, de asemenea, va fi stopată pentru o anumită perioadă. Aceste lucruri trebuie să fie luate în calcul de către autoritățile noastre. Mai mult, nu este exclus, așa cum a declarat și Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse că se vor lua măsuri de răspuns pe măsura deciziei Chișinăului…”

Europa Liberă: Ce măsuri de răspuns ar putea lua Moscova?

Victor Chirilă: „Măsuri pe care deja domnul Rogozin în interviul său pentru canalul „Rossia 24” le-a și menționat. S-ar putea ca Rusia, Moscova să ia decizia să interzică accesul unor persoane din Republica Moldova în Federația Rusă. De asemenea, ar putea să interzică exportul unor anumite produse în Federația Rusă din țara noastră. Deși astfel de acțiuni ar putea să lovească de asemenea și în Igor Dodon, care este șeful statului Republica Moldova în prezent, și în Partidul Socialiștilor, al cărui președinte a fost.”

Europa Liberă: Domnul Dodon a reacționat imediat, după această decizie a Cabinetului de Miniștri și a spus că ar fi un act de stupiditate politică și un mare deserviciu pentru Moldova, pentru cetățenii Republicii Moldova. Sigur că s-a referit la gastarbeiterii moldoveni din Federația Rusă, la piața de desfacere. Această dualitate în sfera politicii externe de la Chișinău ar putea și ea să contribuie pozitiv sau negativ la dezvoltarea relațiilor moldo-ruse?

Victor Chirilă: „Anume această dualitate este de vină de criza în care ne aflăm astăzi. Dacă Președinția, Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova ar fi avut o atitudine comună vizavi de Moscova, sigur că domnul Rogozin nu ar fi încercat să vină în Republica Moldova pentru a sărbători 25 de ani de la misiunea de pacificare, sfidând interesele Republicii Moldova, sfidând însuși faptul că au murit foarte mulți concetățeni de-ai noștri în acest război scurt, dar care a lăsat o amprentă foarte dureroasă în istoria noastră și în mentalitatea noastră.

Personal, mă așteptam ca mesajul Chișinăului să fie mult mai tranșant, mult mai clar, spus în spațiul public, nu în Parlament spus diplomatic, astfel încât domnul Rogozin nici să nu încerce să vină, și guvernarea de la Chișinău să încerce să scoată castanele fierbinți din foc cu mâinile altora, cu mâinile prietenilor noștri de la București. Dar s-a întâmplat ce s-a întâmplat – domnul Rogozin a fost declarat persona non grata, o decizie care trebuia să fie luată de foarte mult timp, încă în 2011, atunci când domnul Rogozin a fost numit reprezentant special pentru Transnistria. Nu s-a întâmplat. Și atunci au prevalat „interese pragmatice”, să le spunem așa, de a avea un dialog eficient cu domnul Putin în persoană.

Ei bine, s-a întâmplat astăzi, dar, din păcate, personal nu pot să mă bucur pe deplin, pentru că motivația nu este cea care ar fi trebuit să fie. Am așteptat ca în această motivație să se regăsească, de exemplu, faptul că domnul Rogozin a contribuit la subminarea suveranității noastre, că a sponsorizat și a încurajat separatismul din Transnistria, că domnul Rogozin, de exemplu, a luptat în 1992 împotriva Armatei noastre Naționale, care a apărat suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre. Or, aceste lucruri nu se regăsesc, în schimb, se face trimitere la declarațiile recente ale domnului Rogozin; declarații pe care dânsul le-a mai făcut și în trecut, chiar acum un an în urmă, în iulie 2016. Doar că atunci domnul Rogozin nu l-a numit pe domnul Plahotniuc ca reprezentând interese mafiotice etc., etc.

O astfel de argumentare lasă loc pentru foarte multe interpretări, nu numai acasă, dar și în Occident, la prietenii noștri care se întreabă: „Această decizie reprezintă interesele naționale ale țării sau interesele guvernării de la Chișinău, a cărei legitimitate este pusă sub semnul întrebării?” Și mai mult decât atât, chiar și acasă astfel de declarații pe care le-a făcut domnul Rogozin, declarații referitoare la calitatea guvernării, sunt împărtășite, sunt spuse oficial sau neoficial de mai mult de 50% din cetățenii Republicii Moldova. Ce înseamnă – să-i faci non grata și pe ei? Motivația nu este cea care ar fi trebuit să fie și acest lucru mă face personal să nu fiu pe deplin fericit de o astfel de turnură.”

Europa Liberă: Există o comisie interguvernamentală moldo-rusă în domeniul economiei, unde Dmitri Rogozin este copreședinte. Dacă el are restricții să vină în Republica Moldova, atunci va fi afectată această dimensiune economică?

Victor Chirilă: „Fără îndoială!”

Europa Liberă: Sau Guvernul de la Moscova ar putea să numească o altă persoană?

Victor Chirilă: „Nu cred că va fi numită o altă persoană, pentru că la mijloc nu este doar persoana domnului Rogozin. Prin decizia luată de Chișinău, și acest lucru cred că s-a conștientizat foarte bine,a adus atingere mândriei Federației Ruse și știm bine că Rusia ține mult la imaginea sa internațională și astfel de acțiuni au fost pedepsite în trecut de Federația Rusă și de aceea trebuie să ne pregătim, să fim gata pentru orice retaliere din partea Moscovei. Retaliere care va fi și de ordin politic, și de ordin economic și va veni pe neprins de veste pentru noi. De aceea, nu știu dacă este guvernarea gata să facă față la un astfel de răspuns din partea Federației Ruse, pentru ca să facem față eficient, să rezistăm va fi nevoie de unitate națională.

Or, unitatea națională în Republica Moldova este un vis, să spunem așa. Nu mă refer la întreaga societate, de exemplu, doar la tabăra, să-i spunem așa, proeuropeană. Și aici sunt dezbinări multiple și dacă nu va exista unitate aici, atunci mă tem că vom fi din nou puși cu botul pe labe. Dacă nu vom fi uniți, nu vom fi pregătiți, în special guvernarea, și aici mă refer la guvernare, societatea civilă, partidele proeuropene să facă față împreună unor eventuale retalieri din partea Federației Ruse, atunci cu siguranță că vom fi din nou puși cu botul pe labe de către Federația Rusă.”