Există cu adevărat un parteneriat real între Moldova și Statele Unite? Radio Europa Liberă. 04.07.18

205

Opiniile a doi analiști cunoscuți, cu ocazia Zilei Independențeo Statelor Unite.

Speakerul Andrian Candu declara recent că guvernările recente de la Chişinău au ignorat dialogul transatlantic, spre deosebire de alte țări din regiune, ceea ce a cauzat lipsa suportului necesar la timpul potrivit din partea Washingtonului.

Acum însă Republica Moldova vrea să recupereze, pentru a reconfirma faptul că Statele Unite ale Americii sunt nu doar un partener important, dar și unul strategic. L-am întrebat pe analistul occidental Vladimir Socor ce crede el despre evoluția relațiilor moldo-americane.

Vladimir Socor: „Cooperarea bilaterală a ajuns într-un punct mort, mai ales după invalidarea alegerii primarului din Chișinău de către justiția subordonată domnului Plahotniuc. Această mișcare a dus la dezamăgire profundă în Washington. Chiar instituții cum ar fi Consiliul Nord-Atlantic, care se angajaseră într-o discuție cu domnul Plahotniuc, au ajuns să-l critice foarte sever. Pe website-ul Consiliului Nord-Atlantic a apărut o serie întreagă de articole deosebit de critice față de domnul Plahotniuc, aceasta numai la câteva luni după ce aceeași instituție încercase să stabilească o relație de cooperare politică cu domnul Plahotniuc. Consiliul Nord-Atlantic și-a dat seama că a greșit și acum a apărut o serie întreagă de articole extrem de critice la adresa guvernării.

E vorba de instituția care organizase acum câteva luni la Chișinău o mare reunire interparlamentară care a permis guvernării Republicii Moldova să se auto-descrie drept pro-occidentală. Deci, dezamăgire profundă la Washington chiar în rândul acelora care își puseseră anumite speranțe în guvernarea domnului Plahotniuc. O coaliție post-electorală cu domnul Plahotniuc ar conduce la capturarea definitivă și irevocabilă a statului de către domnul Plahotniuc sub false lozinci pro-europene.

Deci, această politică e necesar să fie schimbată. Iar cealaltă linie care trebuie schimbată este la Misiunea OSCE din Chișinău, condusă prin tradiție de diplomați americani. Această misiune este condusă din 1996, deci, de 22 de ani încoace, fără întrerupere, de diplomați americani.

Au existat două faze în care diplomații americani, la conducerea Misiunii OSCE, au promovat activ cedări unilaterale din partea Chișinăului în favoarea Tiraspolului și a Moscovei în formatul 5+2. A fost pe vremea când Misiunea era condusă de William Hill, 2002-2005, când Statele Unite promovau federalizarea Republicii Moldova în mod public și activ. Iar acum nu se mai vorbește despre federalizare, dar din 2015 încoace se vorbește despre un statut special al Transnistriei – noua denumire a federalizării.”

Potrivit expertei Asociației pentru Politică Externă, Alla Roșca, recentul comentariu al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii privind invalidarea alegerilor din municipiul Chişinău transmite un mesaj clar și dur că instanțele judiciare nu trebuie să fie influențate politic, că trebuie să fie independente, că trebuie să se ghideze de profesionalism și legislație. Experta spune și ce așteptări are SUA de la Republica Moldova:

Alla Roșca: „Evident că așteptările sunt ca să îndeplinească acele cerințe de continuare a reformelor democratice și, în primul rând și cel mai important, de eradicare a corupției. Corupția este la un nivel înalt în Republica Moldova. Și cerințele față de continuarea reformelor democratice în plan social, în plan politic, inclusiv reformele economice, reformele justiției, Mingea este pe terenul Republicii Moldova. Indiferent de evoluția situației în acest an electoral Statele Unite vor continua promovarea valorilor europene, valorilor democratice.”

În cei 27 de ani de independență Statele Unite ale Americi au oferit Republicii Moldova asistență în valoare de peste un miliard de dolari.