Relațiile Moldova-SUA: oportunități pierdute și potențiale perspective

956

Relațiile dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii pot fi analizate în contextul interacțiunii între o superputere și un stat mic. După ce Republica Moldova a semnat în 2014 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și DCFTA, SUA și-au exprimat un sprijin activ pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Totodată, au menținut linia de dialog și de colaborare deschisă cu Chișinăul cu toate contradicțiile interne apărute după frauda bancară din Moldova în 2014. Sprijinul Statelor Unite pentru transformarea democratică a societății moldovenești va continua și, mai ales în ajunul alegerilor parlamentare de la sfârșitul anului curent, întrucât mizele sunt mari. Opiniile au fost exprimate în cadrul unui club de presădesfășurat la IPN de către Asociația pentru Politică Externă.

Expertul asociat APE, profesorul universitar Ala Roșca, a declarat că vizitele bilaterale ale oficialităților guvernamentale și ale liderilor politici s-au intensificat în perioada confruntărilor militare din Ucraina. Republica Moldova a avut însă o perioadă în care a ratat posibilitatea de a-și promova interesele pe deplin la Washington, și anume în cei doi ani în care a lipsit un ambasador al Republicii Moldova în SUA.

Experta menționează că SUA continuă să țină linia de dialog deschisă, indiferent de diviziunea politică internă din Moldova cu privire la factorul extern (pe de o parte, promovarea unei orientări pro-ruse de către președinte și, pe de altă parte, promovarea direcției pro-europene de către Parlament. „Statele Unite ale Americii acordă și suportul financiar, și suport diplomatic, enunțând anumite criterii și anumite condiții: promovarea reformelor în țară și, în primul rând, eradicarea corupției la toate nivelurile. Plus, promovarea reformelor economice și asigurarea unei concurențe libere în diferite domenii. Acestea sunt acele câteva priorități și acele câteva condiții pe care Statele Unite le punctează în cadrul colaborării cu Republica Moldova”, a notat experta.

Ala Roșca a menționat că aprecierile oferite de către oficialii americani în cadrul recentelor vizite ale delegației guvernamentale, în frunte cu premierul Pavel Filip, la Washington sunt în corelație cu acea orientare oficială a SUA de a susține reformele democratice. De asemenea, a fost transmis un mesaj prompt, dar și dur, guvernării cu privire la o justiție independentă.

În opinia expertei, sprijinul SUA pentru transformarea democratică a societății moldovenești va continua, însă forțelor democratice de la Chișinău, în colaborare cu societatea civilă, le revine sarcina de a combate corupția și a aplica reforme democratice reale. De asemenea, este vorba despre crearea unei piețe competitive și libere, combaterea propagandei și a manipulării în spațiul mediatic.

Clubul de presă este susținut financiar de Foundation Open Society Institute.