Interviu cu Victoria Bucătaru: Relaţiile moldo-ucrainene la aproape jumătate de mandat prezidențial Igor Dodon. Radio Europa Libera

240

Şeful statului moldovean e perceput la Kiev ca omul ruşilor, de aceea diplomaţii ucraineni îl tratează cu rezervă, spune experta Victoria Bucătaru.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat recent că este dispus la un dialog cu președintele moldovean, Igor Dodon, dacă acesta va sprijini integritatea teritorială a Ucrainei. „Recent, președintele Moldovei a declarat că este deschis spre dialog. Din partea mea, și eu vreau să declar că tot timpul am sprijinit o asemenea posibilitate”, a spus Poroșenko, făcând referire la afirmațiile făcute de Igor Dodon într-un interviu acordat recent Europei Libere. Preşedintele ucrainean a preciza că atât el, cât şi Kievul oficial aşteaptă „expresia unui sprijin clar pentru integritatea teritorială și independența țării noastre, incluzând Crimeea. Așteptăm o poziție fermă, corespunzătoare, din partea vecinilor noștri”. Cât de posibilă este o întrevedere bilaterală a celor doi preşedinţi şi în ce stadiu în general sunt relaţiile moldo-urcainene?

Declaraţia preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko pare să confirme că Kievul mai rămâne supărat pe preşedintele moldovean Igor Dodon pentru declarația acestuia referitoare la Crimeea, făcută în campania prezidențială. Întrebat în octombrie 2016, la o dezbatere electorală, cui îi aparţine Crimeea, Dodon a răspuns laconic Federaţiei Ruse, refuzând să dezvolte subiectul. Afirmaţia a stârnit atunci critici la Kiev. Deputaţi din Rada Supremă ceruse chiar ca Dodon să fie declarat persona non-grata. După semnale de nemulțumire de la Kiev, Dodon a spus că afimraţia legată de Crimeea a fost interpretată greşit şi a precizat că R. Moldova nu va putea recunoaște juridic anexarea Crimeii, fie și numai pentru că ea însăși are o problemă separatistă.

De atunci președintele moldovean evită să mai vorbească despre apartenența Crimeii. Ultima dată Dodon a fost a solicitat să declare tranșant dacă consideră Crimeea teritoriu ucrainian sau aparţinând Rusiei, în ianuarie, la emisiunea În Profunzime de la ProTV. Dodon a evitat răspunsul:

„Eu am răspuns la această întrebare de mai multe ori. Să revin la acest subiect nu vreau.”

ntr-un interviu recent la postul nostru de radio şeful statului şi-a reiterat deschiderea la dialog cu omologii săi din statele vecine, Ucraina şi România, cu care Dodon, la aproape jumătate de mandat, nu a purtat discuţii oficiale. Chiar dacă omologul său ucrainean i-a răspuns cu aceeaşi deschidere de dialog, o întrevedere bilaterală pare încă puţin probabilă, crede Victoria Bucătaru, directoarea executivă a Asociaţiei pentru Politică Externă:

„În cazul în care domnul Dodon nu îşi va schimba atitudinea şi percepţia faţă de Ucraina ca stat integru, cu siguranţă nu putem vorbi despre o întrevedere între cei doi şefi de stat. Ceea ce a menţionat domnul Poroşenko acum e că ei aşteaptă ca domnul Dodon să-şi schimbe declaraţiile şi să menţioneze oficial şi direct faptul că susţine integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Reprezentanţii Ucrainei cunosc foarte bine relaţia apropiată pe care o are domnul Dodon cu preşedintele Fedreaţiei Ruse, Vladimir Putin. Din acest considerent, ezită să comunice cu preşedintele R. Moldova. Ceea ce a zis preşedintele ucrainean este practic un mesaj diplomatic, transmis încă o dată de oficialii din Ucraina.”

Victoria Bucătaru observă că lipsa dialogului la nivel de preşedinţi nu a influenţat prea mult relaţiile bilaterale moldo-ucrainene care au cunoscut o ascensiune în ultima vreme:

„Per ansamblu relaţiile pot fi caracterizate ca fiind unele pozitive. Ucraina acordă asistenţă R. Moldova în ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean. Observăm că au fost deschise mai multe puncte comune. În ce priveşte dialogul pe arenda internaţională, observăm că există o trilaterală a nivel parlamentar Georgia, Ucraina şi R. Moldova. Se conștientizează faptul că odată ce există o relaţie mult mai aprofundată între vecini, între statele Parteneriatului Estic, acestea pot veni cu o poziţie comună şi vocea lor va fi mai bine auzită. Consider însă că s-ar putea face mult mai mult. Cred că poziţia pe care o are președintele R. Moldova pune în dificultate dialogul cu Ucraina.”

Experta mai afirmă că deşi şeful statului nu are atribuţii substanţiale în politica externă a Moldovei, acesta ar putea juca un rol mai important. Or singura realizare a sa în primii ani de mandat ar fi aprofundarea relaţiilor cu Rusia, spune Victoria Bucătaru:

„Poziţia președintelui joacă un rol important în modul în care este văzută R. Moldova din exterior. Acum nu mai putem vorbi despre un singur vector de politică externă. Atunci când vorbim despre orientarea R. Moldova, poziţia preşedintelui ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte poziţia R. Moldova în relaţiile sale externe. Trebuie să mai menţionăm faptul că până în prezent domnul Dodon nu s-a întâlnit nici cu domnul Iohannis, nici cu domnul Poroşenko, ceea ce înseamnă că poziţia lui este destul de slabă în relaţiile cu vecinii R. Moldova.”

Cele mai multe întrevederi preşedintele Igor Dodon le-a avut până acum cu preşedintele rus Vladimir Putin. Iar singurul şef de stat care i-a răspuns invitaţiei de a veni la Chişinău este cel al Belarus, Alexandr Lukașenko.