Ludmila Nofit, Coordonatoare de program la APE: Cu cât mai mult lucrurile se schimbă, cu atât mai mult ele rămân aceleași: Provocările cu care se confruntă mass-media din Moldova în 2019 și tendințele de la alegerile din 2016. Freedom House

903

Mass-media din Moldova se confruntă cu o provocare majoră prin faptul că sunt supuse influenței politice, concentrate în mâinile câtorva oligarhi și lipsite de transparență în ceea ce privește proprietatea mass-media. Mulți au sperat că acest lucru se va schimba după alegerile prezidențiale din 2016, primele de acest gen care au avut loc în aproape 20 de ani. În pofda existenței unei game largi de mijloace de informare în masă, inclusiv televiziuni, radio, platforme online și ziare, există foarte puțină diversifcare de opinii, în timp ce calitatea mass-media rămâne scăzută. Pe durata ultimilor trei ani, jurnaliștii independenți au fost supuși presiunii politice crescânde din partea instituțiilor de stat, accesului restricționat la evenimente publice, și amenințărilor verbale și fzice. În perioada premergătoare alegerilor parlamentare, planifcate pentru 24 februarie 2019, se așteaptă un grad înalt de promovare a mesajelor părtinitoare și dezinformării de către politicieni, prin intermediul resurselor mass-media afliate politic, cu scopul de a obține puterea.
Prezenta notă analitică evaluează starea mediului mass-media din Republica Moldova după alegerile prezidențiale din 2016. Aceasta analizează principalele probleme cu care se confruntă presa din Republica Moldova și potențialul efect al resurselor mass-media controlate excesiv asupra comportamentului alegătorilor în timpul alegerilor. Nota analitică se încheie cu o serie de recomandări pentru diminuarea impactului știrilor false, propagandei și surselor media părtinitoare.

Nofit-RO-final_Freedom House_2019

Extragehttp://www.ape.md/wp-content/uploads/2019/01/Nofit-RO-final_Freedom-House_2019.pdf