Alegerile parlamentare din Moldova: perspectivele și provocările promovării agendei de reforme, dezvoltării relațiilor de cooperare cu partenerii externi

321

Alegerile parlamentare din 24 februarie curent din Republica Moldova au reprezentat o adevărată provocare pentru clasa politică de la Chișinău, luînd în considerare ultimele evoluții politice din țară, dar și în regiune. Iar rezultatele acestui scrutin, care s-a desfășurat în baza noului sistem electoral mixt, au stârnit mai multe discuții în rîndul experților și analiștilor din Moldova, cît și afara acesteia privind posibilile scenarii post-electorale, vectorul de dezvoltare al RM inclusiv viitorul relațiilor de cooperare cu partenerii săi externi.

Acestea și alte aspecte au constituit subiectul principal al discuțiilor în cadrul unei vizite de studiu, care a avut loc la data de 8 martie curent, la Varșovia, Polonia. Gazda evenimentului a fost Centrul pentru Studii Estice din Polonia (Centre for European Studies), reprezentat de Kamil Całus, care deține expertiză în domeniul politicii externe și de securitate al Republicii Moldova.

Masa rotundă a întrunit experți din cadrul Asociației pentru Politica Externă, Victoria Bucătru, directoarea executivă APE, Natalia Stercul, directoarea de programe APE, departamentul Relații Estice și Ludmila Nofit, coordonatoare de programe APE, Studii Europene. De asemenea, au participat experți în domeniul mass-media, Dumitru Țîra, director general Realitatea.md, precum și pe subiectul transnistrian, Alexandr Goncear. Reprezentații societății civile, analiști, invitați din mediul academic, mediatic și diplomatic din Polonia, la fel, au manifestat un interes sporit vizavi de perspectivele dezvoltării Republicii Moldova după scrutinul parlamentar din februarie curent.

În cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă principale evoluții politice din țară, care au avut un impact major asupra alegerii viitorului Parlament al RM, iar în același timp, vor determina cursul de dezvoltare a politicii interne și externe al Moldovei. Un aspect important abordat a fost rolul mass-media pe parcursul procesului electoral și efectele acesteia asupra rezultatelor scrutinului parlamentar, în situația în care televiziunea continuă să fie sursa principală de informare a populației din RM, totodată, cca 80% din mass-media națională este controlată de anumite grupuri politice.

De asemenea, experții au analizat impactul participării cetățenilor moldoveni din regiunea transnistriană la aceste alegeri, examinîndu-se modul în care s-a desfășurat întreg procesul inclusiv poteniale implicații pentru reglementarea conflictului transnistrian.

Factorul geopolitic joacă un rol determinant în procesele electorale din Republica Moldova. În acest context, analiștii au examinat aspectele legate de influența rusă și utilizarea instrumentelor de soft power atît în spațiul mediatic, cît și în cel politic din RM. Lucru, care contribuie la divizarea societății moldovenești și promovarea mesajele pro-estice și pro-vestice de către unii actori politici.

Un subiect aparte a fost dedicat relației dintre Moldova cu Uniunea Europeană înainte de alegerile parlamentare, posibile evoluții, dar și provocări în dezvoltarea în continuare a parteneriatului dintre acestea două. Condiția impusă Republicii Moldova de către UE de a organiza și desfășura alegeri libere și corecte pentru deblocarea asistenței financiare europene, de fapt, atrage după sine și alte cerințe și anume, eforturile viitorilor parlamentari de a consolida principiile democratice și statului de drept, dar și de a continua agenda de reforme prevăzută în Acordul de Asociere, acestea fiind susținute de către experți.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, unde invitații au avut posibilitatea să analizeze potențiale evoluții politice pe plan intern și extern în urma alegerilor parlamentare din RM.