Maia Sandu a plecat la Kiev în prima sa vizită în străinătate în calitate de președintă.
Lidera de la Chișinău a mers împreună cu delegația sa în Ucraina cu microbuzul într-o călătorie care durează cel puțin șase ore, urmând să ajungă la destinație seara târziu. Întâlnirile cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski și alți oficiali urmează să aibă loc abia marți. Sandu s-a mai întâlnit cu Zelenski în 2019, când era prim-ministră, iar cei doi au vorbit despre obiective comune: combaterea corupției, reforma justiției, apropierea de Uniunea Europeană, gestionarea unei relații complicate cu Moscova… Ce se poate anticipa în legătură cu vizita de acum?
Dincolo de aspectul practic al vizitei Maiei Sandu la Kiev, dezghețarea dialogului moldo-ucrainean reprezintă un pas în scoaterea Republicii Moldova din izolarea internațională în care s-a pomenit în ultima perioadă, crede directoarea de programe din cadrul Asociației de Politică Externă, departamentul studii estice Ucraina-Rusia, Natalia Stercul.
De asemenea, un dialog constructiv dintre Chișinău și Kiev ar putea întări și „securitatea informațională” a celor două state, care sunt în continuare sensibile la dezinformările venite din Est și nu numai: „Este extrem de importantă protecția spațiului informațional de amenințările hibride. Pandemia în care ne aflăm a demonstrat cât și de sensibile sunt cele două state în combaterea diverselor dezinformări, a propagandei sau știrilor false. De asemenea, este important să înțelegem și să ajungem la un numitor comun asupra scopurilor pe care vrem să le rezolvăm. De acest lucru va depinde și atragerea investițiilor din fonduri europene, or, noi știm că Uniunea Europeană va aloca fonduri din bugetul pentru următorii cinci ani. Deci, ne-am dori ca cele două state să fie mult mai pragmatice și foarte clar să înțeleagă cum urmează să se dezvolte această euro-regiune.”