RFI/ Sandu, prima vizită în străinătate, în calitate de șef de stat. Expert: Va fi relansat dialogul politic moldo-ucrainean

163

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, face marți prima vizită oficială în străinătate, după preluarea mandatului. Maia Sandu a mers în Ucraina unde are stabilite întrevederi cu omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky, cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, dar și cu premierul ucrainean. Problema transnistreană, printre subiectele abordate. ”În condițiile impasului politic de la Chișinău, este prematur să ne așteptăm la anunțarea unor decizii majore în urma acestei vizite și mai puțin la soluționarea vechilor probleme. Este clar însă că vizita va relansa dialogul politic moldo-ucrainean la nivel de șef de stat și va iniția procesul de resetare a relațiilor bilaterale pentru următoarea decadă”, susține Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău.

Președintele R.Moldova, Maia Sandu a ajuns la Kiev, luni seara, cu mașina. Marți dimineața șeful statului a depus flori la Monumentul Soldatului Necunoscut, dar și la Memorialul victimelor Holodomorului. Maia Sandu a participat și la ceremonia de depunere a unei lămpi aprinse în memoria celor căzuți în Piața Maidan – Nebesnaya Sotnya. Președintele R.Moldova a avut o întrevedere tete-a-tete, dar și în format lărgit cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky. Cei doi șefi de stat vor semna mai multe documente bilaterale moldo-ucrainene, după care vor face declarații pentru presă.

La ora 15.00, Maia Sandu va avea o întrevedere cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Dmytro Razumkov, iar o oră mai târziu, președintele moldovean va discuta cu prim-ministrul Denis Shmygal.

Expert moldovean: ”O resetare deplină și de substanță a relațiilor cu Ucraina va fi posibilă doar după consumarea viitoarelor alegeri parlamentare”

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, consideră că o resetare deplină și de substanță a relațiilor noastre cu Ucraina va fi posibilă doar după consumarea viitoarelor alegeri parlamentare și formarea unei guvernări care ar susține inițiativele de politică internă și externă ale Maiei Sandu.”Până atunci este important ca echipa de politică externă și de securitate națională a dnei Sandu să inițieze discuții/consultări cu partenerii ucraineni pentru a pune bazele unei noi agende de cooperare care să corespundă intereselor, aspirațiilor și provocărilor noastre comune”.

Potrivit expertului moldovean, Kievul nu se lasă măgulit de efuziuni de prietenie, bunăvoințe și promisiuni exprimate adesea în beciurile de la Cricova și Mileștii Mici.”Diplomația ucraineana nu este de loc sentimentală, ea crede în fapte și acțiuni concrete și, mai presus de orice, în propriile interese, pe care le urmărește până în pânzele albe. Șoseaua Palanca (7,7) și extinderea nodului hidroelectric ucrainean de la Novodnestrovsk fără a ține cont de interesele R. Moldova sunt exemple elocvente în acest sens”.

În plus, Victor Chirilă consideră că ”Kievul se așteaptă că R.Moldova va participa activ la proiectul său ”Platforma Crimeea”, care face parte din strategia sa de eliberare a Crimeei de ocupația rusă. ”Platforma Crimeea” presupune întâlniri la nivel de șefi de state, prim-miniștri, miniștri de externe, parlamentari și experți. Primele reuniuni ar urma să aibă loc în mai 2021. Participarea autorităților moldovene la această platforma va fi pentru Kiev hârtia de turnesol al seriozității intențiilor R. Moldova de a iniția și promova împreună cu Ucraina proiecte care vor consolida securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială ale ambelor state.

”După anexarea Crimeei și agresiunea militară rusă în Donbas și Lugansk, problema transnistreană a devenit pentru Kiev o problemă de securitate națională. R. Moldova are șansa să valorifice acest nou context, pentru a iniția împreună cu Ucraina acțiuni metodice de ordin diplomatic care să determine Rusia să-și retragă necondiționat trupele și munițiile din regiunea transnistreană, iar actuala misiune de pacificare să fie transformată într-o misiune de observatori civili cu mandat internațional, care să asiste Tiraspolul și Chișinăul la implementarea măsurilor de promovare a încrederii”.

De altfel, în ultimii ani, autoritățile de la Kiev au demonstrat nu o singură dată că sunt interesate și gată să susțină inițiativele R. Moldova de retragere a trupelor și munițiilor ruse. Din partea Chișinăului se așteaptă, totuși, mai multă claritate, inițiativă, determinare și continuitate”, conchide directorul executiv APE, Victor Chirilă.