Pe data de 17 ianuarie Asociația pentru Politica Externă a lansat Școala pentru Securitate și Reziliență în cadrul NATO Public Diplomacy Program. La ceremonia de deschidere invitații speciali au subliniat importanța organizării unor astfel de școli, cu accent pe teme de actualitate precum Securitatea și Reziliența. Reprezentanții Ministerului Apărării, Biroului Politici de Reintegrare, NATO Liaison Office au evidențiat necesitatea implicării societății civile și a mediului academic în educarea publicului pe aceste subiecte cruciale și au subliniat că Școala se înscrie perfect în eforturile de consolidare a culturii de securitate. De asemenea a fost menționat sprijinul NATO pentru calea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană.
Din partea Asociației pentru Politică Externă, organizația care implementează proiectul, un cuvânt de salut a fost adresat de către directoarea executivă a organizației, doamna Natalia Stercul, doctor în științe politice, conferențiar universitar. Ea a subliniat importanța studiilor în domeniul securității în condiții actuale pentru stabilirea unui mediu sigur și protejat pentru toți membrii societății și menținerea păcii.
Invitatul special domnul Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, a evidențiat transparența Ministerului Apărării și necesitatea implicării societății civile și a mediului academic în educarea publicului pe aceste subiecte cruciale și a subliniat importanța valorificării cooperării cu partenerii externi în vederea sporirii capacităților Armatei Naționale.
Doamna Simona Spinaru, Political Officer la NATO Liaison Office, a exprimat bucuria participării sale la deschiderea școlii și a subliniat importanța dialogului cu studenții pentru dezvoltarea gândirii critice. A evidențiat necesitatea proiectelor precum „Școala pentru Reziliență și Securitate,” care aduc împreună specialiști cu experiență și tineri dornici să învețe. Aceasta a menționat la fel cum că asocierea dintre Securitate și Reziliență e foarte bine venită în Republica Moldova. Conceptul de “Reziliență” fiind un subiect des dezbătut atât în UE cât și NATO.
Sergiu Barbu, Public Diplomacy Assistant, NATO Liason Office a atras atenție că la etapa actuală relația Republica Moldova – NATO se dezvoltă sub impactul puternic al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Alianța acordă o atenție specială țării noastre și contribuie la crearea unei percepții mai bune din punct de vedere al securității.
Ivan Țurcan de la Biroul Politicii de Reintegrare a explicat că conceptul de Securitate depășește sfera forței, implicând integrarea mai multor domenii, inclusiv cel economic și social.
După mesajele invitaților speciali, s-a desfășurat o rundă de întrebări în care studenții au explorat opiniile specialiștilor privind conceptul de „neutralitate” și modul în care ar trebui să filtrăm sursele de informare și media.
Cuvântul de bun venit din partea mentorilor, Ion Tăbârță, Director executiv al Centrului de Informare si Documentare privind NATO in Republica Moldova; Viorica Țîcu, mentor Institutul European de Studii Politice din Moldova (IESPM); Vitalie Guțu, jurnalist, fondator Zona de Securitate.md, presedintele A.O. Academia de Creatie si Inovatii și Mark Măzureanu, expert ASIST Analytics, a marcat începutul unui dialog deschis, unde studenții și-au exprimat așteptările privind sesiunile viitoare.
Deschiderea Școlii pentru Securitate și Reziliență constitue un moment semnificativ, evidențiind angajamentul față de educația în domeniul securității și rezilienței, precum și colaborarea esențială cu parteneri internaționali precum NATO. Această inițiativă oferă studenților și specialiștilor oportunitatea de a învăța și colabora într-un mediu dedicat dezvoltării cunoștințelor în domeniul crucial al securității naționale și internaționale.
Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului “Școala de Securitate și Reziliență” implementat de către Asociația pentru Politica Externă (APE) și finanțat de către Divizia de Dipolomație Publică a NATO.