Republica Moldova se confruntă în continuare cu un șir de amenințări hibride, multe dintre ele având rădăcini în trecut, iar altele escaladând de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Mai afectate sunt regiunile țării în care sunt mai mulți vorbitori de limbă rusă și simpatizanți ai Moscovei. În aceste regiuni, în mod special este resimțită influența forțelor pro-ruse și a oligarhilor fugari, care încearcă să răspândească tot felul de narative, inclusiv anti-europene. Constatările aparțin jurnaliștilor și activiștilor care au participat în cadrul unui proiect implementat de către Asociația pentru Politica Externă.
Într-o conferință de presă la IPN, Natalia Stercul, director executiv APE, a declarat că proiectul „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride” este implementat în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și platforma Zona de Securitate. „Activitățile din cadrul proiectului au inclus campanii de conștientizare și informare cu privire la noile măsuri de reziliență față de amenințările hibride, protecția cibernetică și promovarea culturii de securitate și apărare, precum și îmbunătățirea alfabetizării mediatice. Vreau să atrag o atenție specială – noi suntem convinși că această inițiativă a fortificat cooperarea între actorii relevanți pentru abordarea problemelor legate de securitatea națională a Republicii Moldova”, a notat Natalia Stercul.
Victor Gaideec, jurnalist Nord News, susține că nordul Moldovei rămâne extrem de sensibil la provocările hibride. Politicienii pro-ruși au continuat să răspândească informații false, profitând de situația economică complicată a oamenilor. S-a discutat foarte mult despre faptul că Moldova cumpără gaz la prețuri exagerate, iar în campania electorală s-a speculat că datorită lui Ilan Șor, politicianul fugar, în nordul țării se va putea cumpăra gaz cu 10 lei per metru cub. Victor Gaideec a menționat că cel mai popular canal Telegram din nordul Moldovei, „Bălți Online”, distribuie în mod regulat materiale care promovează echipa lui Ilan Șor și discreditează autoritățile, inclusiv prin minciuni. Canalul promovează narativele Moscovei în războiul ruso-ucrainean, prezentând știri despre Ucraina doar în context negativ. În opinia sa, autoritățile trebuie să își intensifice eforturile de combatere a amenințărilor la adresa securității și stabilității, să facă acest lucru mai eficient și mai profesionist, fără a uita cooperarea cu reprezentanții presei și ai societății civile.
Snejana Caledji-Matkovskaia, directoare executivă la Centrul European „Pro-Europa” din Comrat, a menționat că mecanismele și instrumentele de manipulare a opiniei publice sunt în mare parte aceleași. O influență negativă imensă este exercitată asupra societății civile. Din acest considerent, asociația a pus accentul pe campanii de combatere a propagandei și de informare a populației, inclusiv despre beneficiile integrării europene, față de care oamenii din regiune sunt reticenți. Și aceasta din cauza narativelor promovate de politicienii care își doresc să-și mențină electoratul.
„Dezinformarea s-a intensificat odată cu venirea noii puteri regionale, a actualului bașcan, care este reprezentant al partidului neconstituțional Șor. Au fost organizate continuu mitinguri, demonstrații, concerte, dar populația nu-și pune întrebarea cine le finanțează, de unde vin banii. La întrebările jurnaliștilor, organizatorii evită să numească sponsorii”, susține activista.
Proiectul APE este finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Video de la conferința puteți găsi aici: https://www.ipn.md/ro/conferinte
Citește mai mult: https://www.ipn.md/index.php/ro/societatea-civila-isi-consolideaza-angajamentul-in-protectia-securitatii-nationa-7967_1102903.html