Tinerii din Taraclia susțin aderarea Moldovei la UE: „Nu ne interesează politica, ci dezvoltarea noastră personală. Vrem locuri de muncă și studii de calitate”
Tinerii din Taraclia din rândurile minorităților etnice susțin parcursul european al Republicii Moldova pentru că vor să rămână să muncească acasă, iar integrarea în UE le-ar putea oferi condiții mai bune de trai și mai multe locuri de muncă. Pe de altă parte, persoanele mai în vârstă sunt mai reticente și afirmă că nu înțeleg prea bine ce presupune procesul de aderare la UE. Opiniile au fost expuse în cadrul unui workshop organizat de Asociația pentru Politica Externă (APE) pe 27 februarie, în orașul Taraclia, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, cadre didactice și studenți.
Workshopul a fost susținut de trei experți în politică externă: directoarea executivă a APE, Natalia Stercul, directorul Centrului de Informare și Documentare NATO, Ion Tăbârță, și reprezentantul ASIST Analytics Mark Mazureanu.
Locuitorii din Taraclia s-au arătat curioși de ce ne-ar putea aduce integrarea în UE și le-au adresat mai multe întrebări experților. Cei mai mulți au vrut să știe cum se va dezvolta economia națională. Unii s-au arătat îngrijorați că businessul local ar avea de suferit, deoarece ar putea fi înghițit de companiile europene.
„Piața europeană este una dintre cele mai mari piețe economice. Cea mai mare problemă și provocare a Republicii Moldova este să se dezvolte tehnic pentru a putea produce mărfuri care să corespundă standardelor europene. Dacă la nivel de stat va fi elaborat un astfel de program, care va da rezultate, prin creșterea calitativă și cantitativă a produselor moldovenești, atunci va crește și potențialul lor de a se răspândi pe piața europeană. Drept urmare, va crește economia moldovenească, numărul locurilor de muncă și bunăstarea cetățenilor”, a menționat Ion Tăbârță.
Unii localnici din rândurile minorităților etnice, vorbitori de rusă și bulgară, spun că se simt marginalizați, din motiv că peste tot se cere cunoașterea limbii române, și se tem că integrarea în UE o să le fure identitatea. În replică, Natalia Stercul a menționat că aceste temeri sunt nefondate.
„UE garantează respectarea drepturilor omului, inclusiv a tuturor minorităților etnice, din acest motiv cetățenii moldoveni nu trebuie să-și facă griji în privința pierderii identității. În țara noastră, problema identității naționale este adesea folosită de anumiți actori politici pentru a manipula și diviza oamenii. Este vorba, în special, de partidele pro-ruse care speculează pe seama identității naționale și a limbii vorbite în scopurile lor politice”, a subliniat șefa APE.
Participanții la workshop, de asemenea, au vrut să afle ce exact se va decide la referendumul planificat pentru toamna viitoare, dar și dacă, în cazul aderării la UE, Moldova și-ar putea pierde neutralitatea.
„Procesul de integrare al Republicii Moldova nu înseamnă pierderea neutralității. În UE sunt state membre care sunt și neutre, precum este Austria. Neutralitatea se referă la blocurile politico-militare și nicidecum la organizații economice cum este cea a UE. La statutul de neutralitate putem renunța doar la dorința cetățenilor noștri. Dacă la referendum cetățenii vor vota pro integrarea europeană, în Constituție va fi stipulat faptul că aderarea la UE va fi proiectul nostru de țară, Republica Moldova rămânând constituțional, în continuare, un stat neutru”, a declarat Ion Tăbârță.
În timp ce unii locuitori ai regiunii afirmă că își doresc neutralitate și o bună prietenie cu toate statele lumii, tinerii din Taraclia susțin că nu îi interesează politica, ci dezvoltarea lor personală. Potrivit lor, aderarea la UE le va oferi mai multe oportunități de studii și locuri de muncă, acces la produse europene și un nivel decent de trai.
„Suntem o țară prietenoasă și suntem prieteni cu toți atâta vreme cât prietenia aceasta este apreciată. Contextul internațional, însă, cere ca acum să luăm o poziție. Cei care nu vor să o ia, fie vor fi constrânși să o facă, fie va trebui să accepte poziția celor care o vor lua în locul lor”, a menționat analistul politic Mark Mazureanu.
„Mă bucur să aflu că și minoritățile etnice din Republica Moldova încep să vadă beneficiile integrării țării noastre în UE. Este extrem de important, în special, pentru regiunile cu o populație majoritar vorbitoare de rusă, indiferent de apartenența lor etnică – bulgari, găgăuzi, ucraineni, să înțeleagă că integrarea în UE va aduce beneficii fiecărui cetățean în parte”, a subliniat Natalia Stercul.
Realizarea acestui workshop a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).