La data de 27 martie, în cadrul „Școlii pentru Securitate și Reziliență” a avut loc ultima sesiune cu genericul: “Cooperare Republica Moldova – NATO: trecere la o noua forma de parteneriat”.
Antrenor: Ion Tăbîrță, Director executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova.
Discuțiile au avut ca subiect dinamicile de securitate națională pentru anul current, reișind din fapt că Republica Moldova se va pregăti să treacă la o formă superioară de parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică. La finele anului trecut, Moldova a prelungit cu un an Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului cu NATO (IPAP), iar din 2025 urmează să treacă la un nou program de cooperare, numit Program Adaptat Individual al Parteneriatului (în engleză, Individually Tailored Partnership Programme – ITPP).
Prin intermediul unui dialog deschis și constructiv, participanții au avut oportunitatea de a dezbate și de a împărtăși idei și perspective asupra cooperare și parteneriat între Republica Moldova și NATO în viitorul apropiat. Participanții au menționat că ultemele date din Barometrul Opiniei Publice, publicate în 2023 arată că doar 26,5% din moldoveni ar vota pentru aderarea Republica Moldova la NATO, dacă duminica următoare ar avea loc un referendum, 54% ar vota împotrivă. De asemenea, Participanții la eveniment au atras atenția asupra importanța cooperării cu NATO – partener de încredere care ajută la întărirea securității.
Aceasta sesiune este organizată în cadrul proiectului “Școala de Securitate și Reziliență” implementat de către Asociația pentru Politica Externă (APE) și finanțat de către Divizia de Dipolomație Publică a NATO.