Natalia Stercul: Alegerea noastră civilizațională este Europa
Directoare executivă a Asociației pentru Politică Externă, Natalia Stercul, se declară o susținătoare convinsă a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, care în opinia sa este calea evidentă pe care țara trebuie să o urmeze. „Fără doar și poate, acest parcurs oferă un impuls și un stimul adăugător pentru dezvoltare, nu doar pentru stat, ci și pentru cetățeni. Sper foarte mult că majoritatea cetățenilor noștri gândesc și, în general, societatea a ajuns la gradul de maturitate pentru a înțelege că alegerea noastră civilizațională este Europa”, a declarat Natalia Stercul la dezbaterea „Etapele, obiectivele și beneficiile procesului de negociere cu UE”, organizată de către APE.
Natalia Stercul consideră că ideea de integrare europeană trebuie să devină una națională. Astăzi obiectivul Republicii Moldova este aderarea la Uniunea Europeană. Procesul de integrare europeană aduce cu sine schimbări calitative, lucru confirmat deja de pașii care au fost făcuți până acum. Totodată, succesul în procesul de implementare a reformelor depinde de fiecare actor al statului, pentru că este nevoie de foarte multă muncă. „Desigur, noi avem tot felul de dificultăți de ordin intern, avem preferințe politice diferite, viziuni opuse, dar procesul de integrare europeană a presupus reforme în toate domeniile. Și aici, pornind de la inițiative legislative și până la acordarea serviciilor. Cu siguranță, vorbim despre o schimbare calitativă în toate domeniile, importante pentru fiecare cetățean”, a notat directoarea APE.
În opinia sa, proiectul „Moldova europeană” este o idee care trebuie să se regăsească în percepția fiecărui cetățean. „Moldova europeană se asociază cu schimbări calitative, cu un alt nivel de dezvoltare pentru orașe și sate, cu crearea noilor locuri de muncă, cu sporirea calității vieții, un alt nivel al sistemului de sănătate, educație – toate aceste beneficii de care are nevoie fiecare cetățean pentru a avea o viață de calitate într-un stat liber și democratic”, a precizat directoarea APE.
Referindu-se la referendumul pentru integrare europeană, Natalia Stercul a apreciat campania de consultare și promovare a acestei inițiative. „Toate aceste eforturi ale Președinției, ale președintei Maia Sandu în special, au un rol important. Totuși, este destul de puțin timp pentru pregătiri, pentru că luna octombrie este foarte curând. Și Republica Moldova, deși este un stat mic, există anumite regiuni, localități unde se resimte o lipsă de informație. Din acest considerente, este necesar ca această campanie de promovare și informare să se extindă”, opinează directoarea APE.
Ea consideră că populația trebuie să aibă acces la informații foarte detaliate despre necesitatea și oportunitatea referendumului pentru integrarea europeană. „Integrarea europeană ne oferă oportunitatea să ne schimbăm, să ne dezvoltăm, să avem o dezvoltare constantă. Cu siguranță, nimeni nu vorbește despre prosperitate chiar din start, dar va fi o dezvoltare calitativă și constantă care va genera în viitor roade și dividende pentru toți cetățenii Republicii Moldova, pentru viitoarele generații. Și apoi, această oportunitate de a face această alegere civilizațională are un rol extrem de important pentru fiecare cetățean”, a mai spus Natalia Stercul.
Ion Tăbârță: Moldova are nevoie de un model de dezvoltare și acesta este integrarea europeană
Directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare NATO, Ion Tăbârță, consideră că Republica Moldova are nevoie de un model de dezvoltare și integrarea europeană este acel model de dezvoltare, acel proiect de țară spre care trebuie să tindem. În opinia sa, acest fapt va ajuta Moldova să se dezvolte ca stat, ca societate, inclusiv din punct de vedere al bunăstării. Potrivit lui, modelul alternativ, cel eurasiatic sau de apropiere de Federația Rusă, nu este unul funcțional. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea „Etapele, obiectivele și beneficiile procesului de negociere cu UE”, organizată de către APE.
„Federația Rusă nu este tipul de stat care să ofere un model de dezvoltare. Însăși acele procese integraționiste, anunțate triumfal în cadrul Uniunii Eurasiatice, nu funcționează. Noi avem nevoie de democrație, de o societate dezvoltată, noi avem nevoie de bunăstare. Și anume în Uniunea Europeană putem obține toate acestea”, a declarat directorul CID NATO.
Ion Tăbârță a menționat că lumea, când vorbește despre Uniunea Europeană, neapărat scoate în evidență nivelul înalt de trai și bunăstare. Iar când vorbește despre anumite temeri, se referă mai degrabă la aspecte subiective, care se bazează mai degrabă pe narative propagandistice rusești. „Vorbește despre pierderea integrității naționale, pierderea suveranității sau pierderea neutralității. Un alt aspect, care este probabil cel mai vehiculat, ține de problema minorităților sexuale, și anume că ar fi prea multe libertăți. Până la urmă, toți cetățenii noștri conștientizează că în Uniunea Europeană nivelul de trai, bunăstarea cetățenilor este mai înaltă decât în aceeași Federația Rusă”, susține directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare NATO.
Potrivit lui, tot timpul se face referință la lumea occidentală, unde se trăiește bine, dar de multe ori societățile est-europene sau post-comuniste nu prea vor să respecte reguli. „Însă, dacă vrei să ai beneficiile lumii occidentale, în special beneficiile economice, trebuie să respecți regulile. Și Uniunea Europeană, în primul rând, înseamnă reguli. În cadrul UE, dacă ai încheiate anumite acorduri, dacă se cer anumite criterii de calitate, ele trebuie respectate. Mărfurile noastre vor circula în Uniunea Europeană, vor fi exportate dacă ele se vor încadra într-un anumit criteriu de calitate”, explică directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare NATO.
Ion Tăbârță s-a referit și la cele mai vehiculatr mituri legate de referendumul pentru integrarea europeană. Acestea pornesc de la speculațiile politice că acest referendum ar fi fost organizat de către președinta Maia Sandu pentru a-și asigura al doilea mandat prezidențial și se termină că referendumul înseamnă renunțare la suveranitate, integritate teritorială, la neutralitate. „În mod evident sunt anumite interese, interese din afara Republicii Moldova, prin intermediul agenților de influență politică internă ca aceste referendum să nu treacă. Și practic prin organizarea referendumului în toamna acestui an s-au ridicat foarte mult mizele alegerilor prezidențiale, care mai degrabă trebuiau să fie o etapă către alegerile parlamentare din 2025, când urma să fie resetată puterea politică de la Chișinău. Atunci urmează să vedem ce vom avea: vom avea la cârma Republicii Moldova forțe politice care vor continua parcursul european sau vom avea forțe politice de o altă orientare care vor vorbi despre echilibristică geopolitică sau chiar, mai nou, integrarea în Uniunea Eurasiatică”, a mai menționat Ion Tăbârță.
Mark Mazureanu: Proiectul „Moldova europeană” poate să devină un banner de unitate națională
Mark Mazureanu, expert ASIST Analytics, susține că de-a lungul anilor Republica Moldova a fost o țară destul de fragmentată. Pe cât de mică, pe atât de fragmentată, la nivel de etnie, limbă, vârstă, mediu urban și rural, dar și la nivel de prioritate politică internă și externă etc. În opinia sa, cauza și consecința creării unui spațiu atât de neprietenos a fost Uniunea Sovietică. „Proiectul „Moldova europeană” poate să devină un banner de unitate națională. Și dacă va avea succes, și eu cred că el o să aibă succes, atunci moldovenii ar putea să se identifice ca un popor unic, cu o idee unică, cu un vis unic, cu o mișcare unică”, a declarat expertul la dezbaterea „Etapele, obiectivele și beneficiile procesului de negociere cu UE”, organizată de către APE.
Expertul a menționat că în cadrul proiectului european Republica Moldova se va afla între alte popoare cu drepturi egale. Și aici, potrivit lui, este și diferența între spațiul european și spațiul post-sovietic. „Acolo tot timpul este un frate mai mare, care își asumă dreptul să-ți dea o sfârlă. Dar în spațiul european parteneriatul între frați sau surori, pe principii de egalitate. Și chiar dacă ai alături o Germanie care este net superioară economic, tu nu poți să te aștepți la o sfârlă din partea fratelui ăsta sub diferite pretexte”, opinează Mark Mazureanu.
În opinia sa, propaganda rusească, și anume cea „putinistă”, afectează constant și permanent Republica Moldova. „Până la Putin nu am avut așa valuri, așa o propagandă atât de elevată și de performantă. Evident, cu cât Moldova se detașează mai departe de vectorul pro-rusesc, cu atât s-a intensificat și valul de propagandă. Evident că toată ne-dragostea față de Rusia a mers pas în pas cu declarațiile de dragoste pentru UE și, respectiv, Rusia ca un stat limitat de dragoste este geloasă și își aruncă toată răutatea peste Moldova”, afirmă expertul.
În pofida valului de propagandă, spune Mark Mazureanu, lumea cunoaște oportunitățile integrării europene, care țin de infrastructură, turism, acces la o piață comună etc. Și integrarea economică și a pieței muncii. Mediul de afaceri din Moldova va trebui să se conformeze unui șir de reguli. „Inevitabil intri într-un spațiu în care oamenii trebuie să plătească toate cotizațiile și taxele, dar într-un moment vin și beneficiile, inclusiv în pensii. Așa funcționează în tot spațiu european și prin inerție, dacă devenim parte a acestui spațiu, se presupune că și în Moldova la fel să funcționeze”, a notat Mark Mazureanu.
Expertul a precizat cu referire la referendumul pentru integrare europeană că, din moment ce votul va fi „pro”, evoluția va fi foarte clară în direcția Uniunii Europene. Și statele UE vor avea o încredere certă că populația din Republica Moldova este categorică în decizia sa.
Realizarea acestei dezbateri a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor opiniilor și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.
Conferința de presa puteți urmări aici: https://youtu.be/WsiTxcrO9Nk
Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/natalia-stercul-alegerea-noastra-civilizationala-este-europa-8004_1104288.html