Păreri contradictorii în rândurile locuitorilor raionului Edineț în privința parcursului european al Republicii Moldova. În timp ce unii localnici susțin retorica Federației Ruse și se opun schimbărilor, alții afirmă că integrarea în UE este singura cale de dezvoltare a țării noastre.

Mai mulți reprezentanți ai societății civile și autorităților publice locale, dar și câțiva primari din raionul Edineț au participat la un workshop organizat ieri de către Asociația pentru Politica Externă (APE), în cadrul căruia au discutat despre referendumul de aderarea al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Seminarul cu siguranță a fost util, am primit răspuns la multe întrebări. Eu cred că rezultatele referendumului vor fi pozitive. La mine în sat, locuitorii sunt mai mult pentru UE. Fiind la al doilea mandat de primar și implementând proiecte din fondurile europene, vedem schimbările. Bineînțeles că nu putem fi dușmanii bunăstării noastre”, a subliniat Vladimir Pascaru, primarul comunei Cepeleuți din raionul Edineț.

Workshopul a fost susținut de trei analiști politici – directorul executiv al APE, Natalia Stercul, directorul Centrului de Informare și Documentare NATO de la Chișinău, Ion Tăbârță, și reprezentantul ASIST Analytics Mark Mazureanu. Participanții la seminar susțin că, deși își doresc un nivel de trai, salarii și pensii ca în UE, sunt îngrijorați de care ar putea fi reacția Federației Ruse la rezultatele referendumului.

„Federația Rusă și marionetele sale din Republica Moldova reprezintă cea mai periculoasă și constantă sursă de amenințare la adresa statului nostru. Rusia desfășoară o amplă operațiune hibridă împotriva Republicii Moldova în mai multe domenii: politic, economic, energetic, social, informațional, cibernetic, cu scopul de a submina ordinea constituțională și de a opri parcursul european al statului nostru. Sarcina noastră este să ne consolidăm eforturile pe calea aderării la UE și să combatem provocările venite din partea Moscovei”, a declarat Ion Tăbârță, directorul executiv al CID NATO.

Tinerii activiști din Edineț spun că propaganda rusă și-a făcut efectul în rândurile vârstnicilor.

„Populația din raionul Edineț, în special cea mai în vârstă, este mai mult pro-rusă, deoarece încă mulți cred că înainte era mai bine. Tinerii însă sunt mai deschiși față de aderarea la Uniunea Europeană. Propaganda rusă își face lucrul și mie îmi pare extrem de rău. Familia mea are multe rude în Ucraina, am pierdut la război o rudă și pentru noi e o mare tragedie. Eu susțin integrarea în UE, pentru mine altă cale nu este”, spune Victoria Staroselțeva, directoarea AO „Aripi de Viață” din Edineț.

„Retorica de propagandă și dezinformare a Federației Ruse rămâne a fi eficientă și, în plus, sporește temerile populației locale. Unii cetățeni sunt foarte îngrijorați de reacția Federației Ruse care ar putea urma deciziei Moldovei de a face parte din UE și se întreabă cine le poate oferi garanții de securitate. Cu toate acestea, au fost exprimate și opinii conform cărora, în ciuda îngrijorărilor existente, Moldova ar trebui să se orienteze către UE ca singura garanție a păcii și stabilității”, a menționat directoarea APE, Natalia Stercul.

Alți participanți la seminar au declarat că multe persoane de generația a doua din Edineț sunt reticente și se tem să vorbească despre UE și referendum. Aceștia susțin că preferă neutralitatea, doar să fie pace în țară. Pe de altă parte, unii spun că și-ar dori ca Moldova să primească în continuare finanțare din UE, dar să nu adopte valorile liberale ale europenilor.

„Aderarea la UE presupune nu doar primirea de fonduri, ci și îndeplinirea angajamentelor de reformă și cooperare pe care ni le asumăm”, a subliniat Mark Mazureanu.

Realizarea acestui material a fost posibilă datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestuia reprezintă opiniile autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al guvernului Statelor Unite.