Mai mulți reprezentanți ai societății civile și autorităților publice locale, inclusiv 15 primari din raionul Fălești, au participat recent la un workshop organizat de Asociația pentru Politică Externă (APE). Evenimentul a avut ca temă principală parcursul european al Republicii Moldova și referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană.
“Acest referendum este o șansă de dezvoltare pentru statul nostru, pentru că Republica Moldova, într-o bună perioadă de timp, sau practic pe toată durata independenței, nu a avut oportunități clare de dezvoltare. Noi tot timpul am fost cumva prinși între Est și Vest, însă dezvoltarea reală nu am avut-o. O anumită dezvoltare în R. Moldova a început cred că acum 10 ani, odată cu pregătirea și semnarea acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Am făcut anumite reforme, însă este nevoie de reforme mai consistente și într-un ritm mai accelerat”, a declarat Ion Tăbârță, directorul executiv CID NATO.
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană aduce cu sine numeroase beneficii și oportunități, susține directoarea APE, Natalia Stercul.
“Beneficiile sunt diverse și lista este vastă. Aș spune că este o paletă completă, începând de la condițiile sociale de viață, care se vor schimba în orice caz: asigurarea socială, serviciile medicale și terminând cu toți acei factori care țin de infrastructură, dar care influențează într-un fel sau altul cetățenii, dacă vorbim despre logistică, planificare urbană, drumuri și așa mai departe”, a afirmat cu încredere Natalia Stercul.
În agenda discuțiilor a fost pusă și necesitatea informării corespunzătoare a cetățenilor în procesul decizional, în special în contextul unui referendum planificat. Mark Mazureanu, expert ASIST Analytics, a explicat cum ar putea influența structurile europene viața politică a Moldovei dacă cetățenii vor spune un „da” prompt la acest referendum.
“Dacă veți vota: Da, procesele transformative vor continua. Structurile europene vor avea o prezență mai clară în viața politică a Moldovei, se vor crea mai multe departamente, se vor intensifica relațiile și se va intensifica procesul de aderare”, a menționat Mark Mazureanu, expert ASIST Analytics.
Primarii au subliniat importanța unei decizii informate și responsabile în ceea ce privește aderarea la UE. Workshop-ul a oferit un cadru propice pentru a explora aceste teme și a încurajat dialogul între autoritățile locale și societatea civilă.
Realizarea acestui workshop a fost posibilă datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestuia reprezintă opiniile autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al guvernului Statelor Unite.