Mai mulți reprezentanți ai societății civile și autorităților publice locale, inclusiv câțiva primari din raionul Edineț, au participat recent la un workshop organizat de Asociația pentru Politică Externă (APE). Evenimentul a avut ca temă principală referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Avem avantaje de pe urma acestui proces, ele au fost numite și enumerate. Mi se pare că asta-i decisiv și astfel de evenimente trebuie să aibă loc, fiindcă practic toți participanții au spus că principalul impediment este frica care persistă în rândul populației. Trebuie să mergem înainte, trebuie să existe progres, iar Republica Moldova în era schimbărilor radicale trebuie să meargă exclusiv din punctul de vedere al bunăstării, stabilității, păcii, prosperității și dezvoltării democrației”, a afirmat Natalia Stercul, directoarea Asociației pentru Politică Externă. 

Referendumul privind aderarea la UE va defini prezentul și viitorul R. Moldova pentru următoarele decenii. Este mesajul generației noastre: să fim europeni și să facem parte din familia europeană, afirmă Mark Mazureanu, expert ASIST Analytics.

„Este un pas de cotitură pentru Moldova. După ce va trece referendumul și chiar mai mulți ani, iar oamenii se vor uita retrospectiv… o să împartă Moldova până la referendum și după… Mai apoi, se intensifică procesul de aderare care o să meargă foarte repede, foarte lin și intens, de altfel. Iar Moldova la scurt timp după referendum… cred că o să ne integrăm ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a spus Mark Mazureanu, expert ASIST Analytics.

Potrivit expertului Ion Tăbârță, referendumul privind integrarea europeană va reprezenta o șansă pentru R. Moldova să iasă din lunga perioadă de tranziție postcomunistă către un stat democratic.

„Un vot puternic pro integrare europeană ar scade foarte mult din narativele propagandistice rusești. Dacă cetățenii își doresc un parcurs european, dezvoltare europeană cu toate avantajele ei și bunăstare, ei nu trebuie să stea acasă, trebuie să meargă și să voteze, să nu mizeze pe faptul că mergem în Europa, dar îl las pe altul să voteze în locul meu. Este votul fiecăruia dintre n nu oi, pe care trebuie să îl folosim, să ne prezentăm la acest drept politic de care dispunem și pe care trebuie să îl folosim”, a declarat Ion Tăbârță, directorul executiv CID NATO.

În urma dezbaterilor publice cu reprezentanții societății din zona de nord a țării s-au conturat diverse perspective și opinii cu privire la tranziția către o țară Europeană.

„Vom beneficia și de fondurile de preaderare, care vor fi mult mai consistente și vom putea aduce infrastructura R. Moldova și a localităților, a satelor – la nivelul celor din Uniunea Europeană”, a menționat Vladimir Pascaru, primarul comunei Cepeleuți.

„Aderarea la UE este importantă pentru R. Moldova, pentru că este singura cale pe care o putem urma, iar ceea ce a fost cândva rămâne în trecut. Trebuie să mergem spre viitor, fiindcă Uniunea Europeană este despre viitor. Acolo sunt posibilități pentru copiii noștri, pentru dezvoltarea business-ului (cei care-l au), pentru organizațiile publice. Este o oportunitate imensă pentru a ne dezvolta”, crede Victoria Staroselțev, directoarea AO „Aripi de Viață” din Edineț.

„Este necesar să demonstrăm că prin acest referendum se vor schimba multe. Părerea mea este că această integrare este necesară. Pentru aceasta tinerii au rămas în țărișoara noastră, să creeze locuri de muncă, afaceri noi, ca țara să prospere și să atragem multe investitiții, să dezvoltăm țara noastră”, a conchis Alina Reșetnicov, reprezentantă AO „AREAP”.

Realizarea acestui workshop a fost posibilă datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestuia reprezintă opiniile autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al guvernului Statelor Unite.

Acest video este disponibil și pe pagina Realitatea.md: https://realitatea.md/video-workshop-organizat-de-ape-la-edinet-discutii-despre-referendumul-pentru-aderarea-la-ue/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1B5kt2cerZj9knPDrrUDtW3_8ZJEUkCbgqgn_uGV3HkVNyAdSkOJXKlvc_aem_uZhofTzAOYXeJm83IGRI8Q