Şirul de workshop-uri organizat de Asociația pentru Politică Externă a ajuns la Cahul de această dată. În cadrul evenimentului la care au participat liderii locali s-a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, dar și participarea cetățenilor la referendumul din 20 octombrie. Oamenii au abordat avantajele şi dezavantajele integrării europene.

„Sunt cei pro-europeni, cei care sunt neutri și potențialii sceptici. Cu toate acestea, majoritatea absolută, atât noi, cât și cei care au fost prezenți astăzi la eveniment, suntem încrezători că viitorul european va deveni realitate și că referendumul care ne așteaptă în această toamnă va fi un succes. Cu toate acestea, majoritatea absolută își exprimă îngrijorarea cu privire la dezvoltarea economică a țării, la capacitatea de plată a cetățenilor, la pensii și salarii”, susţine Natalia Stercul, directoarea Asociaţiei pentru Politică Externă.

Expertul Watch Dog, Andrei Curăraru, a evidenţiat beneficiile pe termen scurt şi lung, pe care le va avea ţara şi cetăţenii, odată cu integrarea în marea familie europeană.

„De facto, vom trece printr-un proces amplu de reforme care va crește nivelul de trai, nivelul de salarii, va crea diferite oportunități pentru tineri, de a rămâne în țară și a deschide o afacere, de a studia peste hotare și ne va permite să ne integrăm pe o piață de circa 450 mil. de oameni, o piață care poate lua toate produsele pe care le facem noi, agricole sau de altă natură și să le vindem acolo foarte eficient. Mai mult decât atât, studiile arată că în mediu, în primii cinci ani după integrare, salariile cresc de circa tri ori. Asta vorbim despre beneficiile immediate, pe termen lung vorbim despre un stat de drept real  despre aplicarea legilor și despre aplicarea adevărată a drepturilor omului, așa cum ne-am vrea noi într-un stat mai bun în Republica Moldova”, afirmă Andrei Curăraru.

Municipiul Cahul se numără printre localitățile care au beneficiat din plin de proiecte europene, iar schimbările nu întârzie să apară, spun participanţii la discuţii. Oamenii îşi pun mari speranţe că proiectele europene vor continua şi se vor extinde, odată cu aderarea ţării noastre la UE.

„Toate proiectele sunt în sume mai mari sau mai mici și noi vedem schimbarea și de aceea eu aș accepta valorile Uniunii Europene pentru că valorile Uniunii Europene sunt centrate pe om, pentru îmbunătățirea condițiilor de trai a fiecărui dintre noi. Așteptările cele mai mari, să ne ajute, Republica Moldova să fie un stat de drept veridic, unde legea să fie în capul mesei”, spune Ana Caraman, bibliotecară din Cahul.

 Realizarea acestui workshop a fost posibilă datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestuia reprezintă opiniile autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al guvernului Statelor Unite.

Mai multe detalii găsiți aici: https://realitatea.md/video-integrarea-republicii-moldova-in-uniunea-europeana-discutata-cu-liderii-locali-de-la-cahul/?fbclid=IwY2xjawFDjyFleHRuA2FlbQIxMAABHRAa4X-uG3qdzvpVvYUN4ldYKRsRLcqMECtUJy8O5kxO94LMKC2dyYwvBg_aem_YZo7iA-_c0BkKyWcJpA2ug