Locuitorii raionului Leova susțin parcursul european al Republicii Moldova pentru că nu văd o altă cale de dezvoltare a țării și de menținere a păcii în regiune. Zeci de localnici au participat la un seminar organizat de Asociația pentru Politica Externă (APE), unde au discutat despre beneficiile aderării la UE cu trei analiști politici – directorul executiv al APE, Natalia Stercul, directorul Centrului de Informare și Documentare NATO, Ion Tăbârță, și expertul WatchDog Andrei Curăraru.
„Locuitorii raionului Leova susțin calea europeană de dezvoltare a țării, deoarece își doresc pace, stabilitate și încredere în viitor. În raionul Leova locuiesc reprezentanți ai diferitor grupuri etnice, dar în pofida acestui fapt, locuitorii sunt unanimi în ceea ce privește viitorul european al Republicii Moldova. Cetățenii speră în dezvoltarea progresivă a țării, în direcția integrării europene. Ei cred că aceasta va aduce beneficii pentru localitatea lor, investiții, noi oportunități și proiecte pentru tineri, care le vor permite să rămână să lucreze acasă. Aceștia subliniază importanța informării în timp util despre principalele evenimente legate de apropierea Moldovei de UE, precum și necesitatea unei mai mari implicări a autorităților în procesul de comunicare cu locuitorii din regiuni. Localnicii spun că își conștientizează responsabilitatea civică pentru opțiunea europeană de dezvoltare a țării și, prin urmare, vor participa la Referendum”, a declarat directoarea executivă a APE, Natalia Stercul.
Participanții la workshop speră că aderarea la UE va schimba la față toată țara, inclusiv raionul lor. Aceștia spun că își doresc, în primul rând, o infrastructură modernă și tarife mai mici la gaz și electricitate.
„Uniunea Europeană investește foarte mult în energie, în special, în energia regenerabilă și urmărește să scadă dependența de Federația Rusă. Asta pentru că principalele șocuri energetice pe care le-am avut au fost cauzate de aspecte politice, generate de Rusia. Există comunitatea energetică europeană și, dacă Republica Moldova va face parte din sistemul energetic european, acest lucru va duce la o scădere a prețurilor și la o securitate energetică. Nu vom mai avea această dependență totală de Rusia”, a menționat directorul CID NATO, Ion Tăbârță.
Contabila șef a Consiliului raional Leova, Zinaida Ostafi, spune că își dorește schimbări și în sistemul de justiție din țară, pentru a scăpa de corupție: „Vreau o justiție mai bună, mai transparentă, care să acționeze mai rapid. În plan economic sunt schimbări, dar nu putem să evoluăm atât de repede. Uniunea Sovietică s-a construit timp de 70 de ani și de aceea noi am rămas în urmă la multe capitole”.
„Odată ce Republica Moldova va adera la UE, sistemul nostru judiciar va trebui să se alinieze cu standardele europene în ceea ce privește independența justiției și statul de drept. În mod concret, ne așteptăm la consolidarea independenței magistraților și la o reducere semnificativă a influenței politice în numirile din sistemul judiciar. Un exemplu este procesul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, similar cu cel din Albania, care a dus la curățarea sistemului de funcționari corupți. Un alt exemplu îl reprezintă adoptarea unui cadru legislativ care să asigure transparență totală în numirea judecătorilor, așa cum vedem în țările baltice, unde criteriile de integritate și merit sunt prioritare. În plus, va fi esențială implementarea unor mecanisme eficiente de combatere a corupției în rândul judecătorilor, așa cum s-a realizat cu succes în România prin intermediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Aceste măsuri vor recâștiga încrederea cetățenilor în actul de justiție și vor asigura un cadru transparent și imparțial pentru soluționarea cazurilor”, a remarcat specialistul în drept Andrei Curăraru.
„UE ne va ajuta în toate domeniile, inclusiv în domeniul culturii și în ceea ce ține de religie. Unul dintre mituri spune că UE ne va interzice religia, pe când Uniunea Europeană are cele mai multe biserici și confesiuni din lume”, a subliniat managerul Centrului de Tineret din Leova, Ion Calalb.
Locuitorii din Leova au enumerat și alte mituri legate de aderarea la UE care circulă la ei în comunitate. Primul mit spune că europenii ar putea cumpăra toate terenurile agricole din Moldova.
„Afirmațiile că vom fi obligați să ne vindem terenurile agricole străinilor odată ce aderăm la Uniunea Europeană sunt complet false și nu au nicio bază legală. Fiecare stat membru al UE are dreptul să reglementeze vânzarea terenurilor conform propriilor interese naționale. De exemplu, în România, chiar și după 7 ani de la aderare, statul a menținut restricții privind cumpărarea terenurilor de către străini, permițând doar celor care au rezidență de lungă durată și activitate economică în agricultură să achiziționeze terenuri. Un alt exemplu este Ungaria, care impune restricții stricte prin care doar fermierii locali și cei care au activități agricole pot cumpăra teren agricol. În Polonia, există reglementări similare, iar terenurile pot fi vândute străinilor doar în condiții foarte stricte. Așadar, aderarea la UE nu obligă statele să vândă terenuri străinilor. Moldova, dacă dorește, poate introduce propriile legi care să protejeze terenurile agricole și să limiteze accesul străinilor, așa cum au făcut și alte țări membre. Ideea că aderarea ne va forța să vindem pământul este o simplă sperietoare menită să manipuleze opinia publică”, a menționat Andrei Curăraru.
Un alt mit popular printre locuitorii din Leova ține de pierderea neutralității. Acesta a fost combătut de Ion Tăbârță.
„Schimbarea constituțională care va fi făcută în cazul în care referendumul va avea un rezultat pozitiv nu se referă la articolul privind statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Vom avea schimbări la preambul și la titlul V din Constituție. Va fi introdus un titlu V prim și articolul 140 prim. Moldova va rămâne un stat neutru atâta timp cât asta își vor dori cetățenii săi. În UE sunt încă 4 state care sunt neutre din punct de vedere militar – Austria, Irlanda, Cipru și Malta. Este doar un mit pentru a speria populația”, a menționat directorul CID NATO.
Unii participanți la seminar au vrut să afle mai multe despre referendumul din 20 octombrie și necesitatea organizării acestuia.
„Referendumul presupune exprimarea voinței cetățenilor cu privire la obiectivul strategic al Republicii Moldova – aderarea la UE. De aceea, problema responsabilității civice și a participării la Referendum este un criteriu determinant pentru dezvoltarea viitoare a țării noastre. Este important să ne consolidăm eforturile, să facem abstracție de orice preferințe politice și dezamăgiri. Este necesar să ne concentrăm asupra problemei principale – sprijinul populației față de aderarea Republicii Moldova la UE și să dăm dovadă de solidaritate civică”, a încheiat Natalia Stercul.
Realizarea acestui material a fost posibilă datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestuia reprezintă opiniile autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al guvernului Statelor Unite.