FORUMUL DE INTEGRARE EUROPEANĂ DIN MOLDOVA 2024: „PAȘII-CHEIE PENTRU AVANSAREA NEGOCIERILOR DE ADERARE A MOLDOVEI LA UE”

26 noiembrie 2024

Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Fundația Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), în cooperare cu Asociația pentru Politica Externă APE și Fundația Soros Moldova, și în parteneriat cu Biroul pentru Integrare Europeană al Guvernului Republicii Moldova, au organizat, marți, 26 noiembrie 2024, cea de-a zecea ediție a Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova, intitulată ,,Etapele-cheie pentru avansarea negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la UE”.

Evenimentul a oferit o platformă pentru discuții și dezbateri extinse cu privire la pașii esențiali pe care trebuie să-i întreprindă Republica Moldova pentru a avansa negocierile de aderare la UE. În același timp, evenimentul s-a axat pe lecțiile învățate din sesiunile de screening bilateral, pregătirea Republicii Moldova pentru negocierile de aderare și reformele necesare pentru a facilita integrarea accelerată a țării în Uniunea Europeană.

La deschiderea evenumentului Președinta Republicii Moldova, Maia SANDU, a declarat: „Pentru prima dată în istorie avem șanse tangibile de a ajunge stat membru a UE și depinde doar de capacitatea noastră de a ne coaliza în jurul acestui scop. Însă timpul nu este de partea noastră – fie care întârziere oferă timp adversarilor noștri și Kremlinului, care vrea să vadă Republica Moldova într-o zonă gri din influența sa”.

„Trăim în vremuri periculoase, se fac trei ani de când Rusia a pornit un război în regiune împotriva Ucrainei, economiile din regiune nu sunt în starea cea mai bună și continuăm să fim surprinși de rezultatele alegerilor. Și mă tem că și mai multe surprize sunt la orizont”, a declarat Felix HETT, Reprezentant al Fundației Friedrich Ebert (FES) în Ucraina și Republica Moldova, în deschiderea celei de a 10-a ediție a Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova.

„Anul 2024 a fost unui crucial pentru Republica Moldova – au fost deschise negocierile de aderare la UE, iar cetățenii moldoveni au dat dovadă de reziliență pentru a continua integrarea europeană, atunci când au participat activ la referendumul de aderare la UE. Este un mesaj puternic pentru decidenți și indiciu că cetățenii Republicii Moldova sunt ancorați profund în procesul de integrare europeană”, a declarat Daniela VIDAICU, directoarea executivă a Fundației Soros Moldova.

PANEL I. Situația actuală a aderării Republicii Moldova la UE: priorități și oportunități

Moderator: Mădălin Necșuțu, Jurnalist, TVR Moldova

Subiecte cheie:

  • Principalele concluzii ale sesiunilor de screening bilaterale și explicative și nivelul de pregătire al autorităților moldovenești pentru începerea negocierilor pentru clusterele individuale;
  • Principalele concluzii și recomandări din cel de-al doilea raport de țară al Comisiei Europene pentru Moldova, ca parte a pachetului de extindere, planificat să fie publicat în noiembrie 2024;
  • Sprijinul și așteptările Parlamentului European pentru avansarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE;
  • Oportunități financiare și economice pentru actorii naționali și locali în contextul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

Cristina GHERASIMOV, viceprim-ministra pentru integrare europeană la primul panel al Forumului a declarat:  „Este datoria noastră să valorificăm fereastra de oportunități pe care o avem acum în relația cu UE și să depunem tot efortul pentru a adera la bloc. În acest proces experții in societatea civilă sunt de un real folos, pentru că vin cu expertiză și contribuții esențiale la proces”.

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis MAZEIKS: „Știrea bună este că Republica Moldova nu are prea multe capitole restante în cel de al doilea raport de țară publicat recent – majoritatea capitolelor au înregistrat progrese. La această etapă nu avem urgențe, avem nevoie de stabilitate și efort constant pe domenii concrete pe parcursul anilor următori”.

Deputat în Parlamentul European, Siegfried MURESAN: „Rezultatul referendumului de aderare la UE și alegerilor prezidențiale din Republica Moldova constituie un impuls pentru negocierile de aderare. Știm încercările Federației Ruse de a duce referendumul la eșec și am apreciat mult la Bruxelles reziliența cetățenilor moldoveni, iar acest lucru va duce la și mai mult sprijin pentru Chișinău”.

 

Președintele Asociației pentru Politică Externă (APE), Ion STURZA a declarat: „Istoric Republica Moldova nu a performat în trecut în a moderniza țara, motiv pentru care este evident că decizia UE de a deschide negocierile cu Moldova este una politică. Iată de ce este nevoie de un efort imens pentru a aduce țara, economic și social, la nivelul țărilor UE. Avem un mare avantaj în calea noastră către UE pe care nu trebuie să ne rușinăm să îl utilizăm – România, care a parcurs deja acest drum și ne poate împărtăși experiența sa, inclusiv eșecurile pe care le-am putea astfel evita.”

Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian GROZA: „Fundamentul avansării către UE și a stabilității economice este felul în care funcționează justiția – cât de independentă este, cât de capabilă să creeze un cadrul previzibil pentru investitori și să lupte cu corupția”.

PANEL II: Asigurarea unui proces decizional transparent și incluziv pentru avansarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova

Moderator: Mariana RATA, Jurnalist, TV8

Vorbitori:

Ana CALINICI, Secretară de Stat, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova

Denis CENUSA, Analist politic, Expert asociat la Centrul de Studii pentru Europa de Est (Lituania) și Expert-Grup (Moldova)

Nicolae Panfil, Director de Program, Asociația Promo-LEX

Cristina CIUBOTARU, Expertă Justiție și Anticorupție, Asociația Avocaților Administrativi

Dumitru FORNEA, Co-președinte al Platformei societății civile UE-Republica Moldova, Comitetul Economic și Social European (CESE) al UE

Subiecte cheie:

  • Principalele concluzii ale sesiunilor de screening bilaterale și explicative și nivelul de pregătire al autorităților moldovenești pentru începerea negocierilor pentru clusterele individuale;
  • Principalele concluzii și recomandări din cel de-al doilea raport de țară al Comisiei Europene pentru Moldova, ca parte a pachetului de extindere, planificat să fie publicat în noiembrie 2024;
  • Sprijinul și așteptările Parlamentului European pentru avansarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE;
  • Oportunități financiare și economice pentru actorii naționali și locali în contextul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

PANEL III. Condiții prealabile esențiale pentru integrarea accelerată a Republicii Moldova în UE

Moderator: Robert LUPIȚU, redactor-șef, Caleaeuropeana.ro

 Vorbitori:
Cristina CEBAN, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova
E.S. Daniela MORARI, Ambasadoare, Șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE
Marc JORNA, Președintele reuniunilor de screening cu Republica Moldova, DG NEAR, Comisia Europeană
Vincent PIKET, consilier de nivel înalt al UE în cadrul Guvernului Republicii Moldova
Drita ABDIU-HALILI, Consilieră al Viceprim-ministrului pentru integrare europeană și Biroul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova.

Aspecte cheie:

  • Ce înseamnă integrarea accelerată/”introducerea treptată” a UE?
  • Ce oportunități deschide și cum pot țările candidate să maximizeze beneficiile integrării accelerate?
  • Cu ce provocări s-ar putea confrunta țările candidate în realizarea unei integrări accelerate și cum pot fi abordate?
  • Ce reforme specifice ar trebui să fie prioritare pentru a facilita integrarea accelerată?
  • Poate integrarea accelerată să obțină sprijin public pentru aderare și să acționeze ca motor pentru reforme dificile?
  • Experiența țărilor din Balcanii de Vest cu integrare accelerată în contextul negocierilor de aderare.

Invitată specială, E.S. Marie BJERRE, ministrul afacerilor europene al Danemarcei a declarat: „Sperăm că Republica Moldova va adera în următori ani la UE, pentru că vă dorim în familia noastră. Prietenii europeni sunt gata să vă ajute. Veți îmbrățișa perspective mai bune și veți arăta reziliență în fața provocărilor”. Marie Bjerre spune că alegerea europeană a Republicii Moldova este una făcută în circumstanțe dificile, în pofida acelor forțe care au vrut să tragă Moldova departe de parcursul european. „Aceste forțe s-au implicat în alegeri, folosind cumpărarea voturilor și dezinformarea. Dar spre fericire acestea nu au avut succes și majoritatea alegătorilor au dorit aderarea la UE și au optat pentru președinta Maia Sandu, care este decisă să aducă Moldova în UE. Și felicit Moldova pentru acest lucru”.

În cadrul sesiunii de concluzii: „În Moldova avem un context optimist dat de lansarea negocierilor de aderare la UE, însă contextul de securitate, marcat de războiul din Ucraina și amenințările hibride tot mai sofisticate, ridică noi provocări în procesul de integrare europeană. Alegerile parlamentare din anul viitor reprezintă un alt test important pe care sper să-l trecem cu bine pentru a rămâne ancorați pe drumul nostru european”, a declarat Ana MIHAILOV, directoarea FES Moldova.

„Soluția pentru Republica Moldova este munca comună care ne aduce la scopul nostru strategic – aderarea la UE. Moldova are un viitor European. Cel mai important pentru Republica Moldova este că a rezistat și rezistă turbulențelor cu care se confruntă, inclusiv la referendum și alegerile prezidențiale. Da, securitatea, reforma justiției, dezvoltarea economică sunt extrem de importante. Dar și calitatea reformelor și criticile care pe putem exprima confirmă faptul că mergem pe cale democratică și avem evoluții bune”, a declarat Natalia STERCUL, directoarea executivă a Asociației pentru Politică Externă (APE), la finalul Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova, organizat la Chișinău la a 10-a ediție.

Aflați mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/MEIForum