Asociația pentru Politică Externă (APE), cu sprijinul organizației People in Need Moldova, care colaborează cu actori implicați și dedicați în cadrul proiectului Moldova ASSIST, finanțat de Uniunea Europeană în Republica Moldova continuă seria de seminare dedicate luptei împotriva manipulărilor informaționale și narativelor toxice. În cadrul evenimentului desfășurat pe 27 noiembrie, au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă jurnalismul de știri în timpul campaniilor electorale. Printre acestea se numără dezinformarea online, metodele distructive de desfășurare a campaniilor electorale și de comunicare, precum și atacurile informaționale atât asupra candidaților și reprezentanților diferitelor forțe politice, cât și asupra jurnaliștilor și agențiilor de știri.

S-a realizat o analiză detaliată a unor exemple concrete de campanii electorale din acest an, în special din Republica Moldova, SUA și România. O atenție deosebită a fost acordată rolului și efectelor rețelelor sociale în aceste procese. În mod special, s-a discutat despre conținutul de pe TikTok, informațiile controversate despre liderii politici, tehnicile de denigrare, narativele propagandistice, dar și elementele de satiră și caricaturile. Această parte a discuției a trezit cel mai mare interes și o participare activă din partea tinerilor prezenți la seminar. Partea practică a seminarului a abordat măsurile de combatere a dezinformării, narativelor toxice și știrilor false, care pot fi utile tinerilor în viața și activitățile lor de zi cu zi.

Trainingul a fost susținut de jurnalistul și fondatorul platformei Zona de Securitate.md, Vitalie Guțu împeuna cu directoarea executivă a APE, Natalia Stercul. Moderatoarea discuțiilor a fost asistantă de proiect APE, Mihaela Mihai.

 La eveniment au participat viitori specialiști în relații internaționale, administrație publică și jurnalism de la USM, precum și reprezentanți ai Platformei Tineretului din Moldova, și a Ligii studenților din Basarabia.

Activitatea este realizată de către Asociația pentru Politică Externă (APE) în parteneriat cu People in Need Moldova, în cadrul proiectului „Moldova ASSIST: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și coeziunea socială”, finanțat de Uniunea Europeană.