COMBATEREA MANIPULĂRILOR INFORMAȚIONALE ȘI A NARATIVELOR TOXICE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Asociația pentru Politică Externă (APE), cu sprijinul organizației People in Need Moldova, care colaborează cu actori implicați și dedicați în cadrul proiectului Moldova ASSIST, finanțat de Uniunea Europeană în Republica Moldova, continuă seria de seminare dedicate combaterii manipulărilor informaționale și a narațiunilor toxice. În cadrul seminarului desfășurat la data de 21 martie 2025, au fost discutate oportunitățile de combatere a dezinformării și strategiile de consolidare a rezilienței mass-mediei din perspectiva jurnaliștilor. De asemenea, au fost analizate tehnicile dezinformării manipulatoare folosite pentru organizarea atitudinilor și evenimentelor de protest, precum și instrumentele de combatere a dezinformării.
Seminarul a fost organizat cu participarea jurnalistei, regizoarei de documentare și operatorului Viorica Tătaru, alături de jurnalistul și fondatorul platformei Zona de Securitate.md, Vitalie Guțu. Discuția a fost moderată de jurnalista Aliona Ciurcă.
A fost realizată o analiză detaliată a materialelor video despre protestele care au avut loc în țară, scopul și mesajele acestora, precum și exemple ale victimelor dezinformării. O atenție deosebită a fost acordată jurnalismului de știri și problemelor cu care se confruntă în contextul combaterii dezinformării. Au fost discutate aspecte legate de răspândirea știrilor false pe rețelele de socializare și posibilitățile de contracarare a acestui fenomen.
La eveniment au participat consilieri ai Parlamentului Republicii Moldova, tineri specialiști în domeniul comunicării din cadrul Inspectoratului General al Poliției, al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova, precum și viitori specialiști în drept, jurnalism și relații internaționale de la Universitatea de Stat din Moldova.
Activitatea este desfășurată de Asociația pentru Politică Externă (APE) în parteneriat cu People in Need Moldova, în cadrul proiectului Moldova ASSIST: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și coeziune socială, finanțat de Uniunea Europeană.