Este importantă formarea unui spațiu informațional stabil, inclusiv prin implicarea tineretului în promovarea alfabetizării mediatice în rândul celor din jur. Opinia aparține directoarei executive a Asociației pentru Politica Externă din Republica Moldova (APE), Natalia Stercul. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Natalia Stercul a subliniat necesitatea elaborării unor măsuri care vor combate atacuri menite să discrediteze sistemul electoral și parcursul european al Republicii Moldova.
Directoarea executivă APE a reamintit că Moldova se află în ajunul alegerilor parlamentare, iar alfabetizarea mediatică și electorală pot aduce rezultate demne și să contribuie la avansarea parcursului european și, în final, la aderarea țării la Uniunea Europeană.
Natalia Stercul, directoare executivă a Asociației pentru Politică Externă,a subliniat importanța sesiunilor interactive dedicate alfabetizării media și relevanța subiectelor abordate pentru tinerii din era digitală, în special pentru cei care sunt utilizatori activi ai rețelelor sociale, bloggeri la început de drum sau tineri lideri de opinie publică.
Tineretul este bine informat la capitolul dezinformării și cunoaște concret ce ar dori să facă anume în spațiul digital. Cel puțin asta au demonstrat traininguri de alfabetizare media organizate în Moldova de Asociația pentru Politica Externă, în parteneriat cu organizația People in Need.
A fost pus accentul pe complexitatea actualei etape în lupta împotriva amenințărilor hibride și pe necesitatea pregătirii tinerilor pentru a face față provocărilor ce pot apărea în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.
În opinia sa, pregătirea specialiștilor din diverse domenii trebuie să includă, tot mai mult, înțelegerea rolului inteligenței artificiale în procesele informaționale, a principiilor de funcționare a rețelelor neuronale și a mecanismelor prin care pot fi create materiale video manipulative. De aceea, este esențială formarea adecvată a tinerilor specialiști în acest sens.
Totodată, Natalia Stercul a evidențiat importanța inițiativelor civice generale, axate pe dezvoltarea tehnicilor de navigare sigură în rețelele sociale și pe prevenirea atacurilor informaționale care vizează discreditarea sistemului electoral și dezinformarea populației.
În acest context, a menționat că este vital să ne concentrăm pe crearea și menținerea unei ecosisteme informaționale durabile la nivel de stat, pentru a asigura un spațiu informațional echilibrat și coerent.
Activitatea este implementată de Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu People in Need Moldova, în cadrul proiectului „Moldova ASSIST: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și consolidarea coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană.