Parlamentarul European Elmar Brok: Riscam sa Distrugem Uniunea Europeana Daca Vom Continua Extinderea Fara sa Avem Capacitatea Institutionala Necesara”. Europa Libera.

140

Europa Libera: In raportul dvs Uniunea Europeana isi reafirma angajamentul fata de tarile candidate si fata de cele carora li s-au oferit perspective clare de adererare. Despre ce tari este vorba?

Elmar Brok: Vorbim despre Croatia si Turcia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si de restul tarilor din Balcanii de Vest. Dar aceste tari trebuie sa indeplineasca criteriile de aderare. Dar ce se intampla cu Tratatul de la Lisabona? Continua extinderea chiar si in absenta acestuia? Uniunea Europeana trebuie sa isi imbunatateasca capacitatea de integrare. Iar ratificarea Tratatului de la Lisabona este parte a acestui proces pentru ca Tratatul de la Lisabona pregateste UE pentru ultima extindere. Vom distruge Uniunea Europeana daca vom continua extinderea fara sa avem capacitatea institutionala necesara.

Vorbiti pe larg despre capacitatea de integrare a Uniunii Europene in raportul dvs. Ce este este de fapt capacitatea de integrare?

E.B.: Inseamna ca noi trebuie sa avem o procedura de luare a deciziilor in Consiliu, Parlament; ordinea competentelor; rolul parlamentelor nationale in controlul dezvoltarii Uniunii sub principiul subsidiaritatii astfel ca o uniune de 27 sau de 30 tari poate sa functioneze. Prea multe posibilitati de VETO intr-o organizatie de 30 de membri inseamna ca nimic nu se mai poate decide.

Ce spune raportul dvs despre capacitatea de integrare a Uniunii in acest moment?

E.B.: Ca suntem in pericolulul de a ne fi intins prea mult si e nevoie sa consolidam Uniunea Europeana asa cum este ea acum. Dupa atatea extinderi trebuie sa ne ocupam cu dezvoltarea interna a institutiilor, a pietei interne, a monedei europene. Avem nevoie de consolidare. De aceea vrem sa ne gandim sa dezvoltam ceva intre statutul de membru si cel de vecin al Uniunii Europene, un statut care mentine deschisa discutia pentru aderare, care nu inseamna ca tara respectiva va ramane mereu cu acest statut. Asa am facut si acum 20 de ani. Aceste tari vor putea lua parte la cele mai multe dintre politicile UE, piata interna, etc. Exista exemplele Austriei si Suediei care in cele din urma au aderat la Uniunea Europeana dar si cele ale Norvegiei si Elvetiei care au decis sa nu fie parte a Uniunii dar cu care noi colaboram. Cine stie, spre exemplu, ca Norivegia este parte a zonei Schenghen, sau ca Elvetia finanteaza fondurile structurale in Europa de Est. Asa ca ne gandim in loc sa asteptam sa facem ceva pentru tarile acestea care nu sunt inca membri, pentru ca, poate la sfarsitul acestei asteptari s-ar putea sa nu se intample nimic.

Raportul Dvs sustine initaitiva polono: suedeza de a avea o abordare diferita fata de tarile din est: Moldova, Ucraina, Georgia…, fata de tarile din Africa.

E.B.: Ambele cooperari au aceeasi importanta . Acolo e nevoie de stabilitate de impunerea democratiei si statului de drept. Dar tarile africane nu au perspective de aderare pentru ca nu sunt tari europene. De aceea cred ca ceea ce ministrul polonez de externe a spus este o definitie corecta: tarile din sud sunt vecini ai Europei; tarile din est sunt vecini europeni!

Care vor fi pasii pe care EU ii va urma pentru apropierea acestor tari care poate in 10 ani vor fi membri ai Uniunii. Vorbesc despre Moldova, Georgia, Ucraina…

E.B.: In primul rand Uninea Europeana nu are foarte multe de facut. Aceste tari trebuie sa indeplineasca conditiile de aderare. Sa faca reformele necesare pentru a se alatura Uniunii, iar noi trebui sa fim pregatiti sa putem functiona cu noi membri. Daca luam toate tarile care spera sa devina membi ai Uniunii Europene: Moldova, Ucraina, Goergia si tarile din Balcanii de Vest la final vom fi 44 de tari membre. Vorbim mereu doar despre cate o tara; care; sigur nu e o problema sa adere. Dar daca vezi imaginea generala vezi problema cu care ne confruntam. Uniunea Europeana are un obiectiv politic: sa fie o entitate politica si nu doar o zona de comert liber. Si de aceea trebuie sa fim pregatiti.

Potrivit documentarii dvs are Uniunea Europeana capacitatea sa mai aiba 5 noi membri in urmatorii 10 ani?

Elmar Brok: Nu. Nu in conditiile actuale. Dar putem schimba aceste circumstante daca aceste tari isi reformeaza economiile iar noi reformam sistemul institutional.

Notă! Elmar Brok (născut la 14 mai 1946 în Verl, Kreis GÑŒtersloh), deputat german în Parlamentul European și ex-președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. Este deputat european din anul 1980 și a ocupat mai multe funcții de conducere în politica din Germania și Uniunea Europeană. http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=6583