Ambasadorul României Filip Teodorescu Despre Relațiile României cu Republica Moldova. NewsIn.

151

Deschiderea de Noi Consulate în R. Moldova Rămâne în Așteptarea unui Răspuns Pozitiv

România rămâne în așteptarea unui răspuns pozitiv pentru deschiderea unor noi consulate la Cahul și Bălți, a declarat pentru NewsIn ambasadorul României la Chișinău, subliniind că acest lucru ar fi cu precădere în interesul cetățenilor moldoveni, care sunt principalii solicitanți de vize. "Deschiderea unor consulate la Cahul și Bălți rămâne în continuare o solicitare valabilă, la care este nevoie și de răspuns parctic pentru că este o situație evidentă care trebuie rezolvată cu imperiozitate", a afirmat Filip Teodorescu, ambasadorul român la Chișinău. "Un număr foarte mare de cetățeni din R. Moldova se adresează consulatului nostru și aceștia au nevoie de servicii de cea mai bună calitate. În acest context, România rămâne în așteptarea unui răspuns favorabil în ceea ce privește cererea de a deschide aceste două noi consulate", a adăugat diplomatul. " De la 1 ianuarie 2007 și până în acest moment, ambasada României a acordat cetățenilor moldoveni peste 150.000 de vize", a afirmat oficialul român.

Cadrul Juridic dintre România și R. Moldova Trebuie Dezvoltat în Continuare

Filip Teodorescu consideră că dezvoltarea cadrului juridic este necesară și a subliniat faptul că Bucureștiul rămâne deschis pentru găsirea unui acord în acest sens. "Fără îndoială că relațiile dintre România și R. Moldova sunt caracterizate de un cadru juridic care constituie baza dezvoltării relațiilor bilaterale, un cadru juridic care este activ, care trebuie dezvoltat în continuare, iar partea română rămâne deschisă pentru discuțiile referitoare la realizarea de noi acorduri corespunzătoare, inclusiv cele care se numesc în mod generic Tratatul de bază și Acordul privind frontierele de stat", a explicat ambasadorul. "În acest domeniu discuțiile dintre cele două părți continuă, se constată un proces de negocieri care să poată permite ca cele două părți să găsească consensul, proces care nu trebuie să fie circumstanțiat de elemente cu caracter temporal sau de alte situații care nu fac parte direct din procesul de negociere", a mai adăugat acesta. Ambasadorul român a subliniat importanța semnării unui acord privind micul trafic de frontieră. "Susținem și necesitatea punerii în valoare a cadrului juridic existent – acorduri sectoriale – în baza cărora să se dezvolte relații practice la nivelul diferitelor structuri de interes și de asemenea dezvoltarea cadrului juridic cu alte documente importante – așa cum este propunerea României pentru încheierea unui acord privind micul trafic de frontieră", a evidențiat Filip Teodorescu.

Soluționarea Conflictului din Transnistria Trebuie Ajustată în Funcție de Evoluțiile Recente din Zonă

Ambasadorul român la Chișinău a explicat că vizitele oficiale din ultima vreme a unor oficiali români la Chișinău transmit un mesaj pozitiv autorităților moldovene, mai ales în contextul crizei din Georgia. "Recentele vizite ale ministrului de externe și ale președintelui României pun în evidență voința și disponibilitatea părții române de a continua un dialog susținut cu autoritățile din Republica Moldova pentru a pune în valoare tot ceea ce înseamnă potențialul pozitiv al dezvoltării relațiilor. Această situație are o semnificație crescută, mai ales în contextul actual al crizei din Georgia, care accentuează necesitatea ca țările din zonă să găsească un limbaj comun și să coopereze între ele", a spus Filip Teodorescu. " Potrivit ambasadorului, România susține soluționarea conflictului din Transnistria în format "5+2", dar există și necesitatea unor ajustări care să țină cont de situația creată de conflictul transnistrean. "Fără îndoială că atât România cât și alți factori importanți ai comunității internaționale susțin necesitatea ca procesul de soluționare al crizei transnistrene să continue în formatul "5+2", dar și necesitatea unor ajustări care să țină cont de ultimele evoluții, astfel încât să devină cât mai bine fundamentată soluția pornind de la principiile de drept internaționale, cu respectarea independenței, integrității teritoriale a R. Moldova", a declarat ambasadorul.

Între Sinergia Mării Negre și Parteneriatul Estic nu există concurență

România susține ca platformă de cooperare regională un proiect numit Sinergia Mării Negre, în care este inclusă și R. Moldova. Pe de altă parte, Polonia, susținută de Suedia, au propus o altă platfomră similară, Parteneriatul Estic, și au existat o serie de voci europene care au susținut că cele două proiecte se suprapun. Ambasadorul român susține însă că prin aceste platforme R. Moldova are mai multe instrumente pentru a-și atinge obiectivul de a deveni membră a UE. "Între cele două inițiative nu există un raport concurențial sau divergent. Ele pot să constituie proiecte complementare, astfel încât elementele de bază care au stat la promovarea unor astfel de inițiative să conducă la realizarea obiectivului comun legat de creșterea capacității Uniunii Europene de a coopera și de a promova valorile de principiul bunei vecinătăți și de a asigura ca acele state din regiune care își proun ca obiecti integrarea europeană să poată avea cât mai multe instrumente valabile și utile pentru realizarea acestui obiectiv", a explicat oficialul român. România susține în mod deosebit ca procesul de integrare în UE al Republicii Moldova să fie finalizat "într-un orizont de timp cât mai apropiat", a adăugat Filip Teodorescu.