Republica Moldova încă nu este pregătită să intre în grupul statelor candidate la Uniunea Europeană, deși ideea alinierii ei la țările din Balcanii de Vest este corectă, afirmă expertul Nicu Popescu de la Consiliul european pentru relații externe de la Londra. „Principalul obstacol în alinierea Republicii Moldova la țările din Balcanii de Vest nu se află la Bruxelles, ci în interiorul Republicii Moldova", a declarat Nicu Popescu la radio Europa Liberă, într-un comentariu pe marginea declarațiilor președintelui român Traian Băsescu, făcute la întîlnirea de joi, de la București, cu premierul moldovean Zinaida Greceanîi.
Președintele României a spus că ar fi bine ca Republica Moldova să fie tratată de UE la fel ca țările din Balcanii de Vest, care știu deja că într-o bună zi vor fi admise în UE. Cu Ucraina la pachet, drumul Republicii Moldova spre UE ar fi mult mai lung, a spus Băsescu. În opinia expertului de la Londra Nicu Popescu, Republica Moldova rămîne mult în urma țărilor din Balcanii de Vest și chiar a Ucrainei, „din cauza reformelor destul de deficiente și a implementării proaste a planului de acțiuni cu UE". „Principalele deficiențe ale Republicii Moldova se referă la democratizare, libertatea mass-media, drepturile omului, lupta cu corupția, cooperarea în domeniul energetic cu UE, crearea unei zone de liber schimb și dialogul în privința vizelor. Pe toate aceste dosare Republica Moldova rămîne nu doar în urma Balcanilor, ci și a Ucranei. Și dacă Republica Moldova dorește să facă un salt semnificativ înainte, ea trebuie să-și accelereze la modul serios procesul de reforme, în special în ceea ce ține de democratizare, respectul pentru libertatea mass-media și lupta cu corupția", afirmă expertul de la Londra.
Potrivit lui, „există un număr foarte mare de state membre ale UE, care manifestă o foarte mare bunăvoință față de Republica Moldova. Între ele se află nu numai România și alte state recent admise, dar și țări vechi ale UE. Însă principala bătălie pentru viitorul Republicii Moldova în interiorul UE se dă în statele sceptice față de Republica Moldova, cum sînt Spania, Belgia și Olanda. Anume aceste state trebuie convinse și ele nu vor putea fi convinse decît prin niște note extrem de bune la capitolul reforme", spune Nicu Popescu. „Astăzi unul dintre statele UE cele mai sceptice față de Republica Moldova este Olanda. Atitudinea destul de negativă a Olandei este determinată de poziția ei foarte principială față de Republica Moldova în chestiuni privind democratizarea, drepturile omului și respectul față de minorități. Moldova însă are probleme masive în toate aceste domenii și tocmai din această cauză ea nu poate convinge țările sceptice din interiorul UE să accepte o accelerare a relațiilor ei cu UE", afirmă expertul Nicu Popescu, cercetător principal la Consiliul European pentru relații externe de la Londra. http://www.europalibera.org/moldova/ro/