Vasile Sova: Chisinaul Nu Accepta ca Transnistria, Odata Integrata in Moldova, sa Aiba Drept de Veto Asupra Aderarii la UE. Hotnews.

137

Moderator: Acum dupa conflictul din Georgia, ce sanse sunt pentru rezolvarea conflictului transnistrean?

Vasile Șova: Expertii pe subiectul conflictelor inghetate post-sovietice ca cel din Transnistria, sunt de acord ca toate au o componenta externa foarte puternica, care le-a „hranit”. Nu-i nici o indoiala ca aici s-au facut greseli si in plan intern, dar cheia in mentinerea conflictului a venit din exterior. O solutie de durata pentru un conflict inghetat presupune conditi propice si externe si interne, iar in prezent, primul aspect e pozitiv pentru ca actorii externi, care au interese in aceasta regiune sunt interesati, acum, sa rezolve conflictul, care nu e etnic ori religios, ci politic, deci mai usor de solutionat.

Moderator: Ce anume ofera Chisinaul Tiraspolului, mai ales ca se asteapta chiar luna aceasta o sedinta a formatului 5+2? Asta daca nu se amana, cum s-a mai intamplat…

Vasile Șova: Chisinaul e gata sa ofere autonomie largita, economica, de administrare si culturala, Transnistriei, in cadrul Moldovei, in asa fel incat oamenii de acolo sa se simta confortabil, si la momentul luarii deciziei politice de rezolvare si post-conflict. Dar ca statul unit, sa fie functional e nevoie de politica externa si o aparare unice, autoritate vamala centrala comuna, sistem de taxe comun, o banca nationala unica si o singura moneda nationala, in rest, descentralizare. Pentru modelul nostru ne-am inspirat din Europa, Rusia si Ucraina, si oferim o autonomie mai mare decat ele. Inca din 2006 am oferit partenerilor de negociere un pachet de propuneri, ca un calendar de pasi, de la decizie la implementare. Acest plan e sprijinit de SUA, UE, Ucraina si OSCE. Cu Rusia avem consultari bilaterale si credem ca se gandesc la un raspuns pozitiv. Au fost unii care au criticat consultarile Moldova-Rusia, pe motiv ca ele ar negocia un plan secret care ar exclude celelalte parti. Va spun ca nu exista asa ceva, dar continuam si bilateral ca sa ne asiguram ca toate partile sunt consultate. Noi intelegem ca o solutie legitima poate fi numai in 5+2.

Moderator: In unele cercuri, inclusiv la Bucuresti, exista ingrijorare ca odata integrata Transnistria, politicienii transnistreni influentati de Rusia, ar putea avea putere de veto privind apropierea Moldovei de UE, de exemplu.

Vasile Șova: Niciodata nu vom accepta propunerile care vin de la Tiraspol sa le fie oferita puterea de veto asupra unor decizii strategice ale viitoarei Moldove unite. Varianta belgiana de „soft federation” și „federatie moderata” poate e buna acolo, dar nu pentru Moldova. Noi am incercat modele de federatie, dar avem viziuni diferite fata de Tiraspol, care vrea o asa-numita Uniune Statala. Nici partenerii SUA si UE nu au acceptat, in afara de OSCE. Ar fi un stat nefunctional.

Moderator: Rusia nu vrea sa piarda influenta in regiune. Aveti garantii pentru Moscova?

Vasile Șova: Important pentru indeplinirea conditiilor externe de rezolvare a conflictului trasnistrean e ca Moldova unita, post-conflict, isi va mentine neutralitatea. E ceva sustinut de Rusia, SUA si UE. Asta pentru a elimina ingrijorarile Rusiei ca Moldova s-ar apropia de NATO. Dar e important ca aceasta neutralitate permanenta sa presupuna ca nici o forta militara straina, indiferent cui apartine, sa nu calce pe teritoriul moldovean. Alta chestiune importanta e sa gasim consens complet cu Rusia, privind statutul Transnistriei intr-o viitoare Moldova unita.

Moderator: Cat din rezolvarea coflictului tine de datoria Transnistriei de 1,8 miliarde de dolari catre Gazprom?

Vasile Șova: Daca Tiraspolul va primi, dupa rezolvarea actualei situatii, un statut legal in interiorul Moldovei, datoria la Gazprom va trebui abordata la nivel national. Oricum, Transnistria primeste ajutor financiar direct de la Rusia, prin alocatii, pensii etc. Deci e nevoie ca regiunea sa fie pusa pe o cale de dezvoltare sustinuta, ca sa nu mai existe doar cu ajutor financiar de afara. Amicul Smirnov, spune ca Tiraspolul nu are nici o datorie de 1,8 miliarde pentru ca Transnistria e parte din Moldova, si deci e datoria Chisinaului! Dar pe de alta parte, Transnistria s-a autoproclamat independenta. Aceasta chestiune ar fi fost rezolvata demult, daca nu ar fi existat sprijin extern pentru mentinerea ei.

Moderator: Ce fel de sprijin extern, de unde?

Vasile Șova: Permiteti-mi sa nu comentez ca sa nu afectez procesul de negociere.

Moderator: La Chisinau se vorbeste mult despre o reintegrare a Transnistriei, inainte de rezolvarea politica a conflictului. Cum?

Vasile Șova: Chisinaul a pus facilitatile sale de comert, prin acordurile cu CSI si UE, la dispozitia firmelor transnistre, si am creat un sistem simplu si eficient de inregistrare a lor la Chisinau. Statisticile arata ca firmele transnistrene si-au marit volumul afacerilor si comertului. Ba mai mult, Chisinaul nu colecteaza taxe de la aceste firme, toti banii merg la bugetul local transnistrean. Acum Chisinaul asigura gratis celor din Transnistria documente de identitate si pasapoarte moldovenesti. Programele de protectie sociala presupun si pensii pentru batranii transnistreni si cei cu handicap. Din jumatate de milion de oameni care traiesc in Transnistria, cam 330.000 au acum acte de nationalitate moldoveana.

Moderator: Dar colectarea taxelor de Tiraspol din afaceri care prospera datorita acordului Moldovei de liber schimb cu UE, nu e ca si cum Europa ar finanta, indirect, regimul de la Tiraspol?

Vasile Șova: E o chestiune de imagine. E drept ca nu avem cum sa controlam ce face Tiraspolul cu banii. Dar cum regimul face propaganda ca noi blocam economia regiunii, noi contracaram oferind conditii favorabile companiilor transnistrene sa exporte in UE, fara taxe.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=7799