Aș dori să mă alătur vorbitorilor precedenți pentru a exprima regretul profund că, în cadrul reuniunii sale anuale, Consiliul nu a reușit să adopte Declarația Ministerială și nici Declarația cu privire la Moldova. Delegația moldovenească a lucrat de o manieră constructivă și orientată spre rezultat. În pofida eforturilor depuse de Delegația noastră și majoritatea actorilor implicați, am eșuat pentru al șaselea an consecutiv să ajungem la un consens asupra acestor documente importante.
În timp ce delegația moldovenească s-a aliniat la Declarația difuzată în numele Uniunii Europene, aș dori să menționez subiectele majore, percepute de Moldova ca fiind foarte importante pentru a fi luate în considerație de către Consiliul Ministerial.
Suntem determinați să găsim o reglementare politică exclusiv prin mijloace pașnice, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în limitele frontierelor sale internațional recunoscute. Suntem gata să reluăm activitatea constructivă în formatul de negocieri 5+2 în vederea identificării cât mai curând posibil a unei reglementări durabile, finale și cuprinzătoare, care va determina statutul juridic special al regiunii transnistrene în componența Republicii Moldova.
Apreciem rolul Uniunii Europene și al Statelor Unite ale Americii în asigurarea evoluțiilor pozitive atât în soluționarea conflictului, cât și într-un context regional mai larg. În particular, am dori să salutăm activitatea Misiunii UE de Asistența la Frontieră în Republica Moldova și Ucraina, și rămânem în așteptarea prelungirii acesteia.
Reiterăm apelul către toți actorii implicați pentru participarea activă în discuțiile privind substituirea contingentelor militare din Zona de Securitate cu o misiune multinațională civilă cu mandat internațional. Reiterăm poziția noastră privind retragerea deplină, neîntârziată și necondiționată a tuturor forțelor militare și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul summit-urilor OSCE. Aceasta va crea baza necesară pentru ratificarea de către Republica Moldova a Tratatului FACE Adaptat.
Invităm toți actorii interesați să ofere asistență în democratizarea regiunii transnistrene a Republicii Moldova și chemăm autoritățile transnistrene să înlăture toate obstacolele în calea liberei circulații a persoanelor și bunurilor între ambele maluri ale râului Nistru, precum și să înceapă procesul de demilitarizare în contextul consolidării măsurilor de încredere și securitate.
Domnule Președinte, rog să anexați această alocuțiune la protocolul ședinței.
Vă mulțumesc.