Parteneriatul Estic ca Instrument de Integrare Europeană a Moldovei. Jasek Saryusz Wolski, Comisia de Politică Externă a Parlamentului European. Radio Europa Liberă. 24.11.2008. Transcris APE.

131

Moldova este un partener strategic important, precizează politicianul european, nu numai pentru că este un vecin direct al Uniunii Europene, dar și pentru rolul pe care-l joacă în Sinergia la Marea Neagră, o strategie dezvoltată de Uniunea Europeană.

În acest moment, este de părere Jasek Saryusz Wolski, vehiculul cel mai eficient al apropierii de Uniunea Europeană este Parteneriatul estic, inițiativă lansată de Polonia și Suedia după modelul parteneriatului mediteranean, inițiat de Franța. Un parteneriat care cuprinde pe lângă Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaidjan și Georgia.

„Nimeni nu pune la îndoială faptul că toate aceste țări sunt europene”, continuă Jasek Saryusz Wolski. Și în momentul în care vor fi pregătite, legal, economic, politic, social. În momentul când vor fi la nivelul Uniunii Europene, atunci cu greu îmi pot închipui că cineva le-ar putea refuza cererea de admitere în Uniunea Europeană. Parteneriatul, continuă Jasek Saryusz Wolski, include elemente, cum ar fi libera circulație a mărfurilor și ulterior persoanelor, elemente foarte apropiate de cele ale unui Acord de asociere. Motiv pentru care se vor și numi, în funcție de gradul de pregătire a partenerilor „Acorduri de Asociere”. Așa cum Uniunea Europeană a oferit deja Ucrainei.

În tot cazul, declară Jasek Saryusz Wolski, Parteneriatul estic ar putea lua o formă instituțională încă din legislatura următoare, din 2009, când se va forma un grup parlamentar comun, între Parlamentul european și parlamentari din cele șase țări participante.

Pentru Republica Moldova, una dintre probleme de rezolvat, rămâne desigur conflictul transnistrean, în al cărui soluționare se implică și Uniunea Europeană. Numai că, deplânge Jasek Saryusz Wolski, negocierile tot încep și se întrerup, și încep din nou și se întrerup din nou.