Prioritățile Președinției Cehe a UE. Timpul.

99

1.Ridicarea restricțiilor pentru muncitorii români în statele membre, aprofundarea relațiilor UE-RM, solidaritate și securitate energetică și un puternic parteneriat transatlantic cu noua administrație Obama sunt câteva dintre prioritățile președinției cehe a UE, care va începe luna viitoare. Sub mottoul Europa fără bariere”, Cehia preia de la Franța președinția semestrială a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2009, fiind urmată de Suedia și apoi de Spania și Belgia, în 2010.

Economia, Energia și Politica Externă.

Barierele pot fi de multe feluri – între vechile și noile state membre, pe piața muncii, între UE și țări terțe, în administrație sau pentru persoanele cu handicap”, a declarat Milena Vicenova, ambasadoarea Republicii Cehe pe lângă UE, în cursul unei prezentări a președinției cehe la Camera de Comerț britanică din Belgia, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles. Ambasadoarea a explicat că cele trei mari priorități ale președinției cehe a UE vor fi economia, energia și politica externă. La capitolul economie, Cehia va promova ridicarea restricțiilor pe piața forței de muncă din UE, a precizat Vicenova, menționând raportul prezentat luna trecută de Comisarul european pentru muncă și afaceri sociale,Vladimir Spidla, de asemenea de origine cehă, care demonstra că aderarea noilor state membre nu a dus la dezechilibre în vechile state membre și încuraja țările să ridice restricțiile. Republica Cehă susține libera circulație a forței de muncă și nu a impus restricții muncitorilor din România și Bulgaria după aderarea celor două țări la UE”, a reamintit ambasadoarea cehă.

Perspective pentru Moldova

La capitolul politică externă, președinția cehă va pune accentul pe dezvoltarea Parteneriatului Estic, care se adresează și RM. Nu va fi vorba de aderarea acestor țări, dar de accelerarea și adâncirea cooperării cu ele, pentru că suntem convinși că este un lucru vital pentru UE”, a explicat ambasadoarea. Extinderea programului Erasmus pentru studenții din aceste țări, precum și proiectele transfrontaliere și de coeziune au fost câteva exemple concrete de acțiuni vizate în cadrul Parteneriatului Estic. Înființarea unei zone economice de liber schimb cu RM și celelalte cinci țări, pe modelul celei deja existente cu Islanda, Norvegia și Liechtenstein – țări ce nu sunt membre UE – este alt deziderat al Parteneriatului. În schimb, cele șase state vor fi nevoite să adopte întreaga legislație UE, inclusiv să accepte verdictele Curții Europene de Justiție. Potrivit NewsIn, executivul european își exprimă îngrijorarea față de securitatea energetică a conductei de gaz ce tranzitează Transnistria, propunând semnarea unui memorandum de înțelegere care să ducă la managementul comun și chiar posesia conductelor de către companii din țara de tranzit și cele consumatoare”. Ambasadoarea cehă pe lângă UE a precizat că un summit al Parteneriatului Estic va fi organizat imediat după consiliul de primăvară al UE într-un format 27+6.

Securitate și Solidaritate Energetică

Praga este un susținător puternic al conceptului de solidaritate energetică promovat de Polonia, în cazul unor întreruperi motivate politic din partea Rusiei, principalul furnizor de gaze naturale al țărilor est-europene. Spre deosebire de actuala președinție franceză, care a promovat intens reluarea relațiilor UE-Rusia întrerupte după conflictul din Georgia din luna august, Cehia nu menționează deloc această relație printre prioritățile sale de politică externă sau energetică. De asemenea, la capitolul schimbări climatice, Praga sprijină poziția Poloniei de a obține perioade de tranziție pentru centralele electrice pe cărbune, care în cazul Cehiei reprezintă 60% din consumul de electricitate. Desigur că pentru țări ca Franța și Belgia care au o proporție redusă de consum de cărbune, îndeplinirea obiectivelor climatice este mai puțin costisitoare. Aici trebuie să existe perioade de tranziție pentru statele est-europene”, a spus Vicenova. România s-a alăturat și ea grupului de state est-europene care încearcă să reducă obligațiile ce le-ar fi revenit în cadrul planului european pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în UE cu 20% până în 2020, în raport cu 1990. Argumentul Bucureștiului este același cu al Pragăi și Varșoviei – de a corela costurile de trecere la industrii nepoluante cu recuperarea decalajelor economice dintre fostul bloc sovietic și restul Uniunii Europene.

Parteneriat puternic UE-SUA

Republica Cehă, un aliat puternic al Statelor Unite, va găzdui și summitul UE-SUA cu noul președinte american Barack Obama, care va sosi la Praga în anul marcării a 20 de ani de la Revoluția de catifea”, care a însemnat sfârșitul regimului comunist în Cehia. Vicenova a subliniat că din parteneriatul transatlantic face parte și componenta securității energetice, făcând aluzie la proiectul european Nabucco, susținut de Washington ca strategie de reducere a dependenței energetice de Rusia.