În cadrul întâlnirii de ieri de la Moscova a lui Vladimir Voronin cu Dmitri Medvedev și Igor Smirnov, a fost semnată o declarație comună prin care cei trei își reconfirmă intenția de a nu renunța la formatul de negocieri „5+2”. Poziția Rusiei rămâne cea de până la summitul de la Istanbul din 1999, iar întrunirea de la Moscova va avea repercusiuni grave asupra reglementării diferendului transnistrean, consideră experții.
Declarația, alcătuită din cinci puncte, exprimă atașamentul părților față de soluționarea diferendului transnistrean doar prin metode politice pașnice, stipulează angajamentul comun de a continua contactele trilaterale în scopul activizării procesului de negocieri, precum și de a dinamiza activitatea grupurilor comune de asigurare a măsurilor de încredere și cooperare la Nistru în domeniile social-economic și umanitar. Conform documentului, părțile se angajează să-și coordoneze acțiunile în cadrul procesului de negocieri în formatul „5+2” și să creeze condițiile necesare pentru ca aceste negocieri să fie reluate în prima jumătate a anului 2009. În această ordine de idei, părțile fac apel către toți participanții la formatul „5+2” să contribuie la crearea unor astfel de condiții.
Voronin, Medvedev și Smirnov evocă „rolul stabilizator al actualei operațiuni de pacificare și iau în calcul raționalitatea transformării ei într-o operațiune cu garanții multilaterale sub egida OSCE, după reglementarea transnistreană”. Semnatarii declarației exprimă gratitudine Federației Ruse pentru „eforturile de intermediere și asistență pentru identificarea unor variante de soluționare atotcuprinzătoare și stabilizatoare a diferendului transnistrean”. Imediat după întâlnire, Igor Smirnov a anunțat eșecul negocierilor sale cu Vladimir Voronin și Dmitri Medvedev. El a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Tiraspolul și Chișinăul n-au reușit să reducă divergențele în ceea ce privește reglementarea conflictului. „Pozițiile noastre la Moscova nu s-au apropiat și nici nu se puteau apropia, pentru că Moldova susține construirea unui stat unitar”, a declarat Smirnov.
Radu Vrabie, Asociația pentru Politică Externă: „S-a înțeles că principiile de pachet, propuse în ultimii ani de RM, au eșuat”
Aparent, cel puțin pe termen scurt, această vizită dă rezultate pentru toți cei trei participanți. Pe de o parte, președintele Voronin, care se află în campanie electorală, a reușit să primească – pentru a câta oară – din partea Kremlinului un bonus, adică a apărut iarăși alături de președintele rus, discutând și despre succesele înregistrate în relațiile moldo-ruse. Sunt favorabile pentru Voronin și declarația despre transformarea trupelor pacificatoare sub mandatul internațional al OSCE, și reluarea negocierilor în formatul 5+2, și reluarea grupurilor de lucru. Pe de altă parte, Igor Smirnov a obținut, de fapt, menținerea acestui status-quo de acum, pe care administrația de la Tiraspol reușește să-l păstreze până acum. Pentru al treilea actor, Dmitri Medvedev, a fost important că a reușit să-i aducă pe președintele Voronin și Igor Smirnov la Moscova după nereușită întâlnire dintre cei doi, din decembrie 2008.
Mai sunt câteva câștiguri care, intenționat sau nu, au apărut puțin mai târziu. Dacă la început presa rusească vorbea, citând declarația lui Lavrov, despre transformarea trupelor pacificatoare într-o misiune internațională, acum am văzut că această prevedere are condiționalitatea de a rezolva mai întâi conflictul politic. Ceea ce înseamnă, de fapt, revenirea la poziția Rusiei de până la Summit-ul de la Istanbul din 1999, iar aceasta este, evident, un câștig pentru Moscova. Încă nu cunoaștem celelalte aspecte, de exemplu, care sunt condițiile pentru revenirea la formatul 5+2 și aici ne amintim despre tristele experiențe nereușite de a reveni la acest format. E salutabilă și revenirea la grupurile de lucru, care nu a dat rezultatele scontate până acum, deoarece partea transnistreană trecea discuțiile pe o filieră politică, ceea ce ducea la un rezultat nedorit de Chișinău. În plus, acum s-a înțeles că principiile de pachet, propuse în ultimii ani de RM nu mai sunt valabile, adică au eșuat.
Vlad Lupan, expert independent: „Această vizită are o conotație electorală foarte puternică”
Declarația comună, semnată miercuri de președintele moldovean Vladimir Voronin și liderul administrației transnistrene Igor Smirnov, în prezența președintelui rus Dmitri Medvedev, va avea repercusiuni grave asupra procesului de negociere a conflictului transnistrean, chiar dacă în aparență are o conotație pozitivă. Soluționarea conflictului va fi tergiversată încă pentru o perioadă destul de lungă, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul independent Vlad Lupan, care subliniază trei elemente esențiale. „În primul rând, în declarație se spune că părțile sunt gata să continue discuțiile, ceea ce înseamnă că autoritățile de la Chișinău au acceptat și acceptă în continuare formula Federației Ruse, care presupune că Transnistria este o parte egală în negocierile transnistrene, pe același picior din punct de vedere juridic cu RM, care este un stat recunoscut. Această poziție a Federației Ruse denotă și atitudinea ei vizavi de soluționarea transnistreană”, spune Vlad Lupan.
Al doilea element al acestei declarații, care pare a fi de o conotație pozitivă, însă în realitate ascunde pietre subacvatice, este revenirea la discuțiile în formatul 5+2. „Deși părțile s-au înțeles să revină la acest format, realitatea este că această declarație a fost făcută în formatul 2+1, acceptat de președintele Voronin în favoarea Federației Ruse”, precizează Vlad Lupan. „De fapt, Federația Rusă a chemat la Moscova liderii de la Chișinău și Tiraspol ca să ajungă la anumite înțelegeri, care ulterior pot fi impuse în formatul 5 +2. Astfel, a avut loc o întrevedere din care au fost excluși partenerii occidentali, care vor fi puși în fața faptului împlinit, atunci când în cadrul formatului 5 +2 le va fi prezentată înțelegerea politică a părților, înțelegere care s-a exprimat în această declarație”, spune analistul.
Cel de-al treilea element este transformarea forțelor actuale de menținere a păcii într-o operațiune sub egida OSCE, la prima vedere, la fel, de o conotație pozitivă „Se precizează că această transformare va avea loc doar după soluționarea definitivă a conflictului transnistrean. Or, o soluționare definitivă este tărăgănată și condiționată de Rusia, care a demonstrat cu mai multe prilejuri că nu renunță la memorandumul Kozak. Astfel, vedem că autoritățile de la Chișinău au acceptat necondiționat să nu transforme părțile de menținere a păcii într-un viitor previzibil”, spune Vlad Lupan. Expertul subliniază că forțele de menținere a păcii sunt, de fapt, forțe rusești. „Acceptând faptul că aceste trupe nu vor pleca decât după o soluționare politică a conflictului transnistrean, condiționată de Rusia prin memorandumul Kozak, RM indirect a acceptat și faptul că nu va insista asupra retragerii trupelor rusești de pe teritoriul RM”, accentuează analistul.
El amintește că Federația Rusă insista pe o asemenea „sincronizare” dintre soluționare și retragerea trupelor sale și înainte de summit-ul de la Istanbul din 1999. Acum această propunere a fost reluată, doar că formularea este mai „șmecheră”. De asemenea, Vlad Lupan este convins că vizita președintelui Voronin la Moscova are o conotație electorală foarte puternică. Potrivit analistului, partidul de guvernământ de mai mult de șase luni face cedări unilaterale Federației Ruse. În schimb, Rusia le asigură comuniștilor mediatizare în RM prin intermediul canalelor rusești, Voronin fiind prezent pe micile ecrane alături de unul dintre cei mai populari politicieni în RM – președintele rus Medvedev.
Potrivit ultimului Baromentru de opinie publică, președintele rus Dmitri Medvedev este liderul politic în care populația din R. Moldova are cea mai mare încredere după premierul rus Vladimir Putin, menționează Info-Prim Neo.
Timpul, 19 Martie 2009