NICOLAE CERNOMAZ: Romania nu mai este o tara, care isi dirijeaza actiunile după bunul ei plac. Romania este o tara membra a Uniunii Europene. Si aceasta apartenenta ii solicita anumite obligatiuni fata de comunitatea europeana. Si este regretabil ca vecinul nostru din Vest in loc sa fie un avocat de nadejde, un avocat serios pentru Republica Moldova, presedintele Traian Basescu face niste declaratii care distanteaza si mai mult Republica Moldova. Dar si demnitarii de la Bruxelles nu prea inteleg anumite lucruri. Ei dezaproba aceste relatii tensionate dintre Chisinau si Bucuresti. Iar guvernarea comunista de la noi, asta si asteapta, un atu, ca uite, partea romana se face vinovata de toate relele. Parerea mea e ca in aceasta situatie Romania, ca o tara europeana, ar trebui sa aiba un alt comportament.
EUROPA LIBERA: Chisinaul insista ca in aceasta disputa moldo-romana UE sa vina pe rol de avocat. Ce poate face Uniunea Europeana pentru a impaca cele doua parti?
NICOLAE CERNOMAZ: Uniunea Europeana ar trebui sa ia o atitudine serioasa fata de problemele care sunt in Republica Moldova. Avem aceste cozi interminabile la ambasada Romaniei de la Chisinau si asta pe motiv ca Uniunea Europeana ne tine intr-o rezervatie” si nu doreste ca acesti oameni activi, care depasesc un milion si incearca sa-si caute o bucata de paine in Occident, sa stea in disperare, in asteptarea obtinerii cetateniei Romaniei. Dupa mine, UE a generat aceasta situatie de deznadejde a moldovenilor. Si aici, vreau sa separ Guvernul, caci guvernantii au nevoie doar de electorat. Pe cand cetatenii, neavand nicio sustinere din partea Guvernului de la Chisinau, ei pentru ca nu se bucura de dreptul de a calatori liber in spatial UE, recurg la obtinerea cetateniei romane.
EUROPA LIBERA: Cum pot fi aduse la normalitate relatiile dintre Chisinau si Bucuresti. Ce cai si mijloace propuneti.
NICOLAE CERNOMAZ: Dupa alegerile de pe ambele maluri ale Prutului, vor fi schimbari, vor veni la conducere oameni noi, pragmatici care se vor bucura de un respect reciproc. Acest anti-romanism, promovat cu insistenta la toate nivelurile de catre comunisti, este unul artificial. Si, evident factorul rusesc este mult mai pronuntat, Federatia Rusa are o influenta mult mai mare in aceasta regiune in comparatie cu Romania.
EUROPA LIBERA: Si acest lucru este unul explicabil?
NICOLAE CERNOMAZ: Pentru guvernanti este explicabil. Dar nu este explicabil si pentru realitatile in care ne aflam. N-am sesizat in acesti ultimi opt ani, de cand comunistii conduc Republica Moldova, un sprijin real din partea Rusiei. Moscova a congelat problema transnistreana . In asa fel au un as in mana. Moscova ne arata din deget si ne mai aminteste ce se inatampla cu Abhazia, Osetia de Sud. Aceeasi soarta ar putea sa o aiba si regiunea transnistreana. In concluzie as spune ca mai mult comunistii manifesta o dragoste nemarginita pentru Moscova, decat ar avea-o Kremlinul.