Interviu cu Mihai Ghimpu: Reforme economice, relații bune cu România, acord de asociere cu UE și negocieri cu Rusia. Radio Europa Liberă. 18.09.2009.

110

Mihai Ghimpu: Comunistii ne-au lasat o mostenire cum ar fi un cimp cules si arsita”. Guvernul trebuie sa vina imediat sa inceapa lupta cu saracia, sa vedem de unde gasim bani pentru pensii si salarii ca ieri deputatii comunisti ne-au asigurat ca au lasat banii, insa acestea sunt adevarate minciuni.

Valentina Ursu: Se vor gasi suficiente mijloace financiare pentru a fi acoperite toate nevoile si mai ales sperantele alegatorilor?

Mihai Ghimpu: Tine de competenta guvernului. Trebuie sa gasim. Cetatenii trebuie sa primeasca salarii, pensionarii trebuie sa fie asigurati cu pensii.

Valentina Ursu: Vor fi cumva si majorari de salarii?

Mihai Ghimpu: Sigur ca se vor mari cu timpul, pentru ca la noi salariile si pensiile sint foarte mici. Dar ca sa ajungem la salarii si pensii bune trebuie sa facem niste reforme care-s dureroase si lumea ar trebui sa inteleaga acest lucru. Cei care cred ca noi vom trai bine fara reforme gresesc amarnic. Fiecare ar trebui sa fie acum gata sa inteleaga acest lucru. Am pierdut 20 de ani! Caci daca faceam reforme, azi traiam bine si poate eram in Uniunea Europeana (UE) cu salarii si pensii bune. Asa ca cei care vor sa mergem inainte, sa atingem un nivel normal de viata, cu salarii si pensii bune trebuie sa fie de acord cu noi si sa stringem impreuna cureaua azi ca sa traim miine bine.

Valentina Ursu: Astazi ati aprobat in a doua lectura structura guvernului. Cit timp mai trebuie pentru a cunoaste si componenta nominala a noului executiv?

Mihai Ghimpu: Miercuri ori vineri. Doar saptamina viitoare va fi acceptata componenta si programul guvernului. Principalul este acum cum vom reusi sa definitivam acest program de guvernare, cu componenta este mai usor.

Valentina Ursu: Puteti spune cu exactitate si cind va fi ales presedintele tarii?

Mihai Ghimpu: Pina la 11 noiembrie trebuie sa alegem presedintele. Si va fi ales, eu sunt convins.

Valentina Ursu: Dar acest dialog cu comunistii cand si in ce conditii demareaza?

Mihai Ghimpu: Ei vor vota, alta cale nu au. Alegerile anticipate nu sunt potrivite pentru Republica Moldova, pentru stat, dar nici pentru ei. Noi vom modifica Codul Electoral, vom oferi fiecarui cetatean dreptul de a participa la formarea puterii, si peste tot unde sunt cei care alcatuiesc aproape un milion de cetateni de-ai nostri, aflati la munca in strainatate.

Valentina Ursu: Al doilea decret pe care l-ati semnat, cel cu privire la abolirea regimului de vize pentru cetatenii Romaniei, relatiile moldo-romane cum le vedeti, cum ar trebui sa evolueze?

Mihai Ghimpu: A fost o rusine pentru noi. Eu imi cer scuze prin intermediul Europei Libere in fata cetatenilor Romaniei. Sigur ca am corectat aceasta greseala politica constient facuta. Noi trebuie sa avem relatii bune, foarte bune cu Romania. De ce ar trebui sa sufere cetatenii Romaniei in situatia cind Voronin are niste visuri departe de democratie, de liberalism, de integrare europeana. Asa ca am corectat aceasta greseala si ma bucur ca am avut aceasta posibilitate. Singele apa nu se face.

Valentina Ursu: Vor fi inaugurate si consulatele la sudul si nordul Moldovei, adica la Balti si Cahul, despre care s-a vorbit atit de mult la nivel diplomatic?

Mihai Ghimpu: Da, aceasta tine acum de competenta guvernului si sigur ca vor fi. Suntem pentru relatii bune cu Romania, dar asta nu inseamna relatii rele cu Federatia Rusa.

Valentina Ursu: Aveti in vedere ca va exista acel parteneriat strategic moldo-rus despre care au vorbit si fostii guvernanti?

Mihai Ghimpu: Trebuie sa avem relatii si cu Federatia Rusa.

Valentina Ursu: In baza caror principii?

Mihai Ghimpu: In primul rind noi trebuie sa vedem interesele Republicii Moldova, problema pe care am abordat-o si cu Excelenta sa, Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, este problema transnistreana si prezenta armatei. Moscova trebuie sa-si retraga armata. Unde e soldat strain miroase a praf. Daca miroase a praf reiese instabilitate politica, lipsa de investitii straine si lipsa controlului teritoriului, intrarea cetatenilor cu contrabanda si cu tot ce doriti. Eu cred ca Federatia Rusa isi va schimba pozitia si vom solutiona problema transnistreana.

Valentina Ursu: Exista sanse sa plece armata rusa de pe teritoriul Republicii Moldova?

Mihai Ghimpu: Ei trebuie sa plece, acest teritoriu ne apartine noua si noi decidem cine sa detina armament aici, armata, s.a.m.d. Pana acum a decis Kremlinul pentru ca din pacate asa au fost conducatorii nostri. Moscova tot se uita si la cine e in fruntea statului. Rusia trebuie sa ne respecte asa cum respectam noi drepturile Federatiei Ruse. Noi suntem un stat mic dar avem aceleasi drepturi. Daca noi spunem nu, inseamna ca noi nu dorim sa avem armata straina pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent ca e a Federatiei Rusie sau a altcuiva, nu vrem si atat. Noi am trecut prin ocupatie, razboaie, deportari, colectivizari. Vai si amar de destinul nostru. Asa ca avem si noi dreptul la o viata linistita, libera si cred ca Rusia aceasta trebuie s-o inteleaga.

Valentina Ursu: Domnule presedinte, in ultimii doi ani s-a vorbit mult despre nevoia semnarii unui acord de asociere intre Republica Moldova si UE. Vor demara negocierile?

Mihai Ghimpu: Depinde de reformele pe care le vom face: sa respectam drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sa avem o presa libera, o justitie independenta. Dorinta noastra este mai mare decit a UE de a avea acest acord si cred ca el va fi semnat chiar poate si pina la sfarsitul anului.

Valentina Ursu: UE ar fi disponibila sa ofere si asistenta financiara Republicii Moldova, asta s-a inteles dupa intrevederea pe care ati avut-o cu Cesare de Montis, seful delegatiei Comisiei Europene la Chisinau.

Mihai Ghimpu: UE e gata sa ofere fonduri pentru ca ei cunosc foarte bine situatia de la noi. Ei stiu ce s-a intimplat opt ani de zile. Tinind cont de faptul ca au monitorizat si monitorizarea lor intr-o oarecare masura a permis dictatura lui Voronin, acum trebuie sa puna umarul si ei sa ne ajute. Sunt foarte intelegatori.

Valentina Ursu: Chisinaul conteaza pe acest sprijin din partea UE?

Mihai Ghimpu: Sigur contam. Noi fara un sprijin din afara nu prea avem posibilitatea sa depasim criza social-economica.

Valentina Ursu: Se zice ca daca Moldova va avea relatii bune cu UE, Rusia se va uita cu alti ochi la Moldova.

Mihai Ghimpu: Noi nu trebuie sa ne construim viitorul statului in functie de cum se uita Federatia Rusa la noi. Dreptul ne apartine asa cum apartine si Federatiei Ruse. Noi suntem cei care ne decidem soarta si noi vom decide viitorul nostru european, cel care este inevitabil pentru Republica Moldova.