Valentina Ursu: Domnule Leanca, ati sugerat ca 8 sefi de state CSI si-au confirmat participarea la Summit-ul CSI de pe 9 octombrie. Cea mai numeroasa delegatie va fi cea de la Moscova. Ce puteti spune despre dialogul politic la nivel inalt dintre cele doua state?
Iurie Leanca: Va fi un prim contact dintre noile autoritati de la Chisinau cu Dmitri Medvedev, presedintele Federatiei Ruse, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Valentina Ursu: Ce va doriti personal sa clarificati in relatia moldo-rusa, in timpul intrevederii pe care o veti avea cu omologul dumneavoastra dela Moscova, Serghei Lavrov?
Iurie Leanca: S-au acumulat anumite probleme pe planul schimbului comercial-economic. Exista anumite oferte in domeniul financiar. Dar si probleme care tin de dimensiunea dialogului politic, inclusiv problema Transnistriei, problema prezentei militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova.
Valentina Ursu: Rusia se arata deranjata atunci cand se vorbeste despre modificarea statutului fortelor de mentinere a pacii dislocate in zona de securitate.
Iurie Leanca: Obiectivul inlocuirii actualelor trupe de mentinere a pacii este unul care figureaza pe agenda diplomatiei moldovenesti de mai bine de zece ani. Inca din 1998, din 1999 discutam acest subiect in cadrul OSCE. Totodata, am spus foarte clar ca este vorba despre un proces, in cadrul caruia speram sa ajungem la un consens, fiindca asemenea decizii pot fi luate doar prin consens. Nu cred ca partenerii de la Moscova ar fi in totalitate opusi acestei idei. Bineinteles, ca trebuie sa discutam si cu partenerii nostri vestici. Ar fi, oare, gata UE sa-si assume o astfel de responsabilitate? Exista un obiectiv dar exista si anumite elemente care trebuie discutate si conturate pozitii identice sau apropiate in urma negocierilor.
Valentina Ursu: Despre eficienta formatului 5+2” ce ne puteti spune?
Iurie Leanca: Deocamdata este unicul format ce ne sta la dispozitie. Evident, ca trebuie sa folosim la maximum potentialul acestui format. Totodata in programul de guvernare al noului executiv exista o formula in care se spune despre oportunitatea sporirii rolului UE si SUA in acest proces. Si asta pentru ca 5+2” eventual intr-o anumita perspectiva acest plus” ar putea sa dispara. Totusi, sa nu uitam ca UE este vecinul nostru, organizatie care este extrem de interesata in mentinerea stabilitatii si a unui anumit grad de prosperitate pe care sper sa-l ajungem la frontierele sale. Si atunci, institutia care este direct interesata in acest subiect ar putea pretinde, si noi am fi foarte bucurosi sa oferim, acest statut de participant cu drepturi depline. Exact asta se refera si la SUA, supraputere in actala conjunctura politica, care are anumita capacitate, anumite instrumente pe care eventual ar putea sa le puna la dispozitia noastra, a tuturor celor interesati in identificarea unei solutii. Dar deocamdata exista acest format pe care trebuie sa-l utilizam din plin.
Valentina Ursu: Domnule Leanca, credeti sincer ca noua guvernare liberal-democrata ar putea urni carul din loc si chiar sa gaseasca solutia potrivita pentru conflictul transnistrean?
Iurie Leanca: Sa vedem care sunt problemele acumulate, sa vedem de ce acest conflict, reglementarea lui, nu s-a urnit din loc, care sunt acele dedesubturi, eventual pe care Chisinaul n-a vrut sa le puna in aplicare in asa fel incat sa se apropie de rezolvarea acestui conflict transnistrean. Sau poate tine doar de conjunctura internationala. Sa analizam care sunt instrumentele pe care le avem noi la dispozitie, sa vedem si cu ce instrumente, pîrghii suplimentare, inclusiv politice dar si financiare ar putea sa vina partenerii nostri din est si din vest. Pozitia noastra de ansamblu este una foarte clara. Vom depune toate eforturile pentru a identifica solutii pasnice dar si durabile.