1.Părțile au convenit să își continue eforturile pentru a aduce Republica Moldova (numită în continuare Moldova) mai aproape de UE, recunoscând aspirațiile europene ale Moldovei. Ele au discutat despre evoluțiile pe plan intern în Moldova și au convenit asupra importanței unei agende ambițioase orientate spre reforme și a situației politice, sociale și economice stabile în țară. Ele au salutat acordul preliminar între Guvernul Moldovei și Fondul Monetar Internațional (FMI), au luat act de angajamentul Moldovei de a coopera pe deplin cu instituțiile financiare internaționale și UE în vederea asigurării redresării economice și sunt în așteptarea semnării Acordului cu FMI.
2.Părțile au convenit asupra necesității asigurării standardelor în domeniul drepturilor omului, principiilor democratice și ale statului de drept în Moldova, subliniind rolul societății civile în acest context. Ele au salutat recentele măsuri pozitive în această direcție și angajamentul autorităților moldovenești de a aborda problemele nerezolvate ale drepturilor omului și recomandările ODIHR pentru alegerile viitoare. Ele au convenit că progresul Moldovei în consolidarea respectului față de aceste principii va consolida legăturile reciproce. UE a salutat disponibilitatea Republicii Moldova de a lansa un dialog periodic privind Drepturile Omului.
3.UE și Moldova au luat notă de realizările concrete în domeniul cooperării sectoriale. Ele au salutat, în special, decizia Consiliului Ministerial al Tratatului Comunității Energetice de la Zagreb din 18 decembrie privind aderarea Moldovei la Comunitatea Energetică și au convenit asupra importanței implementării de către Republica Moldova a angajamentelor aferente. De asemenea, au convenit asupra importanței Instrumentelor anuale de implementare a Planului de Acțiuni, ca instrumente menite să consolideze procesul de reformă internă în Moldova, precum și relațiile UE-Moldova.
4.Părțile au subliniat numeroasele oportunități oferite de Parteneriatul Estic, ca o dimensiune specifică de Est a Politicii Europene de Vecinătate, în vederea consolidării relațiilor dintre UE și Moldova, precum și dintre țările partenere. Ele au exprimat angajamentul comun de a continua implementarea Parteneriatului Estic atât la nivel bilateral, cât și multilateral.
5.Părțile au remarcat necesitatea consolidării în Moldova a capacității administrative la toate nivelurile în vederea avansării în continuare a relațiilor. În acest context, părțile au fost de acord să coopereze îndeaproape în definirea și implementarea unui Program de Consolidare a Capacităților Instituționale în cadrul Parteneriatului Estic.
6.Părțile au convenit să promoveze în continuare în Moldova reforme și armonizarea la standardele UE. Ele au confirmat faptul că negocierile privind Acordul de Asociere UE-Moldova vor fi lansate la Chișinău la 12 ianuarie 2010. Ele și-au reiterat viziunea privind noul acord ca un document inovator și ambițios ce depășește cadrul existent de cooperare și deschide o nouă etapă în relațiile lor, în special prin consolidarea dialogului politic și aprofundarea cooperării sectoriale.
7.Recunoscând faptul că Moldova a abolit regimul de vize pentru toți cetățenii UE, părțile au subliniat necesitatea implementării depline și efective a Acordurilor de facilitare a regimului de vize și de readmisie de către autoritățile statelor membre ale UE și Moldovei. Ele au salutat implementarea Parteneriatului de Mobilitate. În același timp, au căzut de acord să depună eforturi pentru a iniția, în 2010, un dialog privind examinarea condițiilor pentru eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii moldoveni în UE, ca un obiectiv pe termen lung, luând în considerație Abordarea Globală a Migrației a UE și ținând cont de faptul că pașii treptați către liberalizarea completă a regimului de vize vor fi luați doar cu asigurarea condițiilor pentru o bună și sigură gestionare a mobilității.
8.Părțile au reiterat obiectivul comun de a stabili o Zonă Aprofundată și Comprehensivă de Liber Schimb (ZACLS), atunci când condițiile relevante vor fi îndeplinite și au exprimat angajamentul de a realiza progrese în conformitate cu anumiți pași conveniți în vederea atingerii acestui obiectiv. Ele au convenit asupra importanței pentru Moldova a continuării implementării reformelor în conformitate cu Planul de Acțiuni UE-Moldova în general și, în special, în toate domeniile relevante pentru o ZACLS.
9.Părțile au discutat despre modalitățile de sporire a eficienței și impactul asistenței din partea UE pentru Moldova. Ele au apreciat activitatea Misiunii UE de Asistență la frontieră (EUBAM), ca un exemplu de cooperare benefică de succes și au salutat extinderea mandatului Misiunii începând cu decembrie 2009. Părțile au convenit cu privire la importanța finalizării procesului de demarcare a frontierei între Ucraina și Moldova și au constatat posibilitatea utilizării expertizei tehnice a EUBAM pentru a facilita un astfel de proces.
10.Părțile au confirmat angajamentul sporit al UE în eforturile de soluționare a conflictului transnistrean, inclusiv prin intermediul Reprezentantului Special al UE pentru Republica Moldova și prin susținerea măsurilor de consolidare a încrederii. Ele și-au reiterat angajamentul pentru o cooperare constructivă cu toate părțile în formatul de negocieri „5+2”, cu scopul de a relua discuțiile în formatul „5+2” astfel încât să se identifice o soluție durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea deplină a integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova.
Benita Ferrero-Waldner
Vlad Filat