Interviu cu Victor Chirilă: Realiști și răbdători în așteptarea deschiderii Uniunii Europene. Radio Europa Liberă. 22.12.2009.

116

Invitatul nostru din această dimineață este expertul Victor Chirilă, director executiv interimar al Asociației pentru Politică Externă. Discutăm despre reuniunea de ieri de la Bruxelles a Consiliului de Cooperare între Republica Moldova și Uniunea Europeană, reuniune pe care noile autorități de la Chișinău s-au grăbit s-o numească drept istorică.

Radu Benea: Discutăm despre reuniunea de ieri de la Bruxelles a Consiliului de cooperare între Republica Moldova și Uniunea Europeană, reuniune pe care noile autorități de la Chișinău s-au grăbit s-o numească drept istorică. Dle Chirilă, așa să fie? O reuniune istorică? Prin ce anume?

Victor Chirilă: Eu cred că a fost o reuniune importantă pentru Republica Moldova și în special pentru actuala guvernare. Uniunea Europeană trasează clar obiectivele pe care atât Chișinăul cât și Bruxelles-ul ar trebui să le atingă în următorii ani, și mă refer aici la negocierea acordului de asociere, demararea dialogului și apoi a negocierilor asupra liberalizării regimului de vize, de asemenea crearea Zonei de comerț liber, acestea sunt obicetivele esențiale pentru următorii ani. De asemenea, prin declarația de ieri semnată de conducătorii delegațiilor Uniunii Europene și ai Republicii Moldova, s-a transmis un semnal de încurajare politicienilor de la Chișinău care guvernează țara, și anume: implementați reformele dar în același timp asigurați stabilitatea politică în țară și consolidați capacitățile administrative pentru a implementa calitativ reformele asumate.

Radu Benea: Viitorul acord de asociere va fi unul ambițios, așa l-a caracterizat un reprezentant al președinției suedeze a UE. Vor exista o agendă și măsurători exacte a ceea ce va trebui să realizeze Republica Moldova ca să obțină libertățile promise?

Victor Chirilă: Într-advăr este ambițios pentru UE, pentru că iată că Uniunea arată un mai mare grad de deschidere față de Republica Moldova și față de statele din Europa de Est, inclusiv Ucraina. Acest acord de asociere într-adevăr va fi similar cu acordurile de asociere semnate anterior de Uniunea Europeană cu statele din Balcanii de Vest, state care se află pe o cu totul altă traiectorie decât suntem noi actualmente, pe traictoria integrării graduale în cadrul Uniunii Europene.

În ce ne privește din perspectiva Chișinăului, el este ambițios, dar nu întrunește toate așteptările noastre, și mă refer la faptul că acest acord nu va conține o perspectivă clară de integrare europeană pentru noi. Acest lucru urmează să fie cucerit de noi în urma unor reforme care se regăsesc în actualul plan de Acțiuni semnat cu Uniunea Europeană în 2005, dar care vor fi stipulate și în acordul de asociere pe care Republica Moldova urmează să-l negocieze în ianuarie anul viitor. Sigur vor fi niște măsurători și acestea se regăsesc și în declarația de ieri. Sunt câteva capitole foarte importante enunțate acolo: respectarea drepturilor omului, principiilor democratice, respectarea recomandărilor pe care OSCE, Consiliul Europei și alte instituții le-au făcut cu referire la problemele detectate în cadrul campaniilor electorale precedente.

Radu Benea: Am putea adăuga și memorandumul de asistență, care se referă la un grup de experți europeni ce va lucra la Chișinău?

Victor Chirilă: Acesta este un instrument care ne va ajuta să implementăm reformele în diferite sectoare. Nu este în opinia mea o măsurătoare, este o asistență pe care Uniunea Europeană ne-o acordă, o echipă de experți europeni care vor fi incluși în diferite ministere ale Republicii Moldova cu un singur scop: să ne consolideze capacitățile administrative, să consolideze instituțiile noastre, să eficientizeze practicile noastre de luare a deciziilor și de implementare a reformelor. Este o premieră pentru Republica Moldova, bine, am mai avut și înainte astfel de experți, dar randamentul lor a lăsat de dorit, poate și din cauza autorităților noastre, dar și din cauza cadrului juridic anterior care guverna relația noastră cu Uniunea Europeană.

Radu Benea: Dle Chirilă, România a fost invitată să înceapă negocierile de intrare în UE în decembrie 1999, cu 10 ani în urmă, și a devenit membră a UE în 2007. Serbia iată că va depune chiar astăzi cererea de intrare în Uniune, după 10 ani de la încheierea războaielor din Balcani. Cum credeți, care ar putea să fie parcursul european al Republicii Moldova, ținând cont puțin și de experiența regiunii?

Victor Chirilă: Dacă urmărim parcursul Ucrainei, vedem că această țară vecină a demarat negocierile asupra acordului de asociere în martie 2007 și în continuare se află încă în proces de negociere. Mai există o mare parte a acordului de negociat și mă refer aici la capitolele ce țin de crearea Zonei de Comerț Liber aprofundat și comprehensiv. Probabil dacă situația politică în Kiev se va stabiliza după alegerile prezidențiale ne putem aștepta ca acest acord să fie semnat până la sfârșitul anului 2010.

Cred că ar fi cazul să fim realiști, răbdători și să ne asumăm o perioadă de doi ani de negociere și de ratificare a acestui acord. Cred că în următorii doi ani autoritățile noastre vor avea de lucru atât în planul negocierilor acestui acord, dar și în planul implementării reformelor, pentru că, dacă se dorește o negociere eficientă, calitativă a acestui acord trebuie să se facă progrese. Deschiderea UE va depinde foarte mult de calitatea reformelor pe care urmează actuala guvernare să le implementeze în următorii ani.