Interviu cu Iurie Leancă: „Integrarea europeană nu va fi simplă, dar nici imposibilă”. Timpul. 11.01.2010.

89

Timpul: Dle Leancă, mâine, 12 ianuarie, încep negocierile pentru un nou Acord, de asociere, între RM și UE. Ce va însemna asta concret pentru cetățeni?

Iurie Leancă: 12 ianuarie este o dată importantă, dar trebuie să înțelegem că nu în această singură zi se va produce schimbarea calitativă și cantitativă pentru noi. De fapt, mâine începe un proces care, dacă reușim să-l parcurgem repede, cu randament și să-l umplem cu substanță, va schimba situația de ansamblu a RM.

O prioritate vor fi, totuși, discuțiile privind liberalizarea regimului de vize, care este una dintre așteptările majore ale concetățenilor noștri. Am fost întrebat deseori cât timp vor dura negocierile, când vom adera la UE… Ar fi un lucru iresponsabil să mă lansez în pronosticuri. Ceea ce știu e că viteza cu care ne vom mișca spre Europa depinde de calitatea reformelor interne și de capacitatea de a convinge a diplomației moldovenești, conjugate cu eforturile societății civile. Nu va fi simplu, dar nici imposibil.

Timpul: Cum vor funcționa echipele de negociatori?

Iurie Leancă: Vor fi patru grupuri, câte unul pentru fiecare domeniu sectorial – politic, justiție și afaceri interne, economic, contacte interumane -, iar în calitate de negociatoare-șefă a fost desemnată colega noastră, viceministra Natalia Gherman. În aceste echipe, care per total vor întruni peste 50 de oameni, vor exista reprezentanți din toate structurile statului; în plus, vom implica și experți din societatea civilă. Deci, negocierile cu UE nu vor fi doar treaba și responsabilitatea MAEIE. De abilitatea negociatorilor va depinde în mare parte viteza cu care ne vom mișca spre Uniune. Totodată, e important să nu uităm că orice negociere trebuie sincronizată cu reformele pe interior. Se va discuta pe domenii foarte concrete. Un singur exemplu: demonopolizarea serviciilor avia. UE ne cere să deschidem piața pentru toate companiile ce doresc să vină în RM, aceasta însă va afecta, pe termen scurt, compania de stat. Respectiv, e important ca pe durata acestui proces să vedem dacă „Air Moldova” poate fi viabilă… Beneficiile vor fi însă evidente și „palpabile” pentru cetățeni, care astăzi sunt nevoiți să plătească de două-trei ori mai mult pentru aceleași distanțe și pentru servicii prestate de aceleași companii.

Timpul: În raportul de 100 de zile, prezentat la 4 ianuarie, prim-ministrul Vlad Filat a enumerat mai multe succese ale guvernării în domeniul politicii externe. Totuși, sunt convinsă că ați intrat și cu probleme în 2010…

Iurie Leancă: Alianța pentru Integrare Europeană a preluat puterea în condiții de adâncă izolare internațională a RM, cu un mare deficit la capitolul credibilitate și imagine. Sârma ghimpată ne separa și fizic, dar și simbolic de Europa, relațiile cu vecinii erau proaste, organismele financiare internaționale – alungate în plină criză… În cele 100 de zile am reușit să normalizăm relația cu vecinii, am readus FMI la Chișinău, am imprimat un nou dinamism și pragmatism relației cu Bruxellesul, Washingtonul și Moscova, am obținut sprijin financiar de la SUA – toate, spre beneficiul RM și al cetățenilor ei. Evident că în 100 de zile nu poți să duci la capăt tot ce ai început. Am reușit să schimbăm optica asupra relației cu RM și la Bruxelles, și în alte capitale europene. Acum trebuie să avansăm, să umplem relația cu substanță și să demonstrăm prin reforme că suntem parteneri previzibili și credibili. Doar astfel, în 2010, vom reuși să consolidăm perspectiva europeană pentru RM.

Timpul: Sunt suficiente 100 de zile pentru a readuce la normalitate un minister care se transformase într-un fel de societate închisă, total netransparentă?

Iurie Leancă: Dacă nu ai o echipă foarte bună nu doar la nivel politic, unde se formulează politicile, ci și la nivel de implementare, cuvintele rămân simple declarații. Readucerea MAEIE la normalitate este o prioritate. Am pus problema reorganizării corpului de ambasadori pe principiul meritocrației, în vederea profesionalizării întregului corp diplomatic, ca să ne debarasăm de abordarea opacă și bizantină în procesul de selectare a cadrelor. Este necesară o relație viabilă între Centrală și misiuni, căci misiunile erau deseori niște sateliți care se roteau în jurul „pământului-minister” fără a avea vreo tangență cu acesta. Vreau ca, în definitiv, atunci când merg pe coridor, colegii mei să nu se lipească, din inerție, speriați de perete, „ca să treacă nestingherit ministrul”…

Timpul: Acum ambasadorii vor putea să acorde interviuri fără acordul Centralei?

Iurie Leancă: Acordul Centralei e o practică ce funcționează și în alte capitale. Dar aceasta nu trebuie să fie un impediment. Nu văd nimic rău în faptul că un șef de misiune acordă interviuri. Capacitatea de a comunica – și a comunica bine! – cu presa nu este doar un drept, ci și o datorie a corpului diplomatic. Generarea interesului față de RM este și ea prioritară și e important să fie promovată o imagine care să reflecte realitatea. Să nu înfrumusețăm exagerat și nemotivat lucrurile, căci, în definitiv, discrepanțele ies la iveală. Inclusiv pentru această comunicare eficientă, e nevoie de ambasadori profesioniști.

Timpul: Dar, deja s-a zvonit că funcțiile de ambasador au fost împărțite conform algoritmului politic al AIE, unii organizând și „licitații” pentru misiuni…

Iurie Leancă: Să facă cine și ce licitații vrea! Pentru noi definitoriu este profesionalismul, așa cum e stipulat și în programul de guvernare, de altfel. Am vrut să revin în acest minister, unde am muncit timp de 15 ani, din 1986 până în 2001, pentru a transpune în viață niște principii. Nu e simplu. Dar, deocamdată, nu am simțit nicio presiune politică în ceea ce privește angajările și sper nici să nu o resimt. Am rechemat mai mulți ambasadori, vom face o evaluare a fiecărui angajat al MAEIE. Nu am făcut încă nicio angajare din afară, căci ne-am propus să creăm un mecanism eficient în acest sens – o comisie independentă, în care ministrul nici nu este membru și ale cărei decizii să fie definitorii pentru angajarea unei sau altei persoane. Iar sâmbătă, la guvern, am discutat despre necesitatea retragerii sau anulării, pentru funcționarii care nu mai sunt în funcții, a pașapoartelor de serviciu și a celor diplomatice.

Timpul: De ce, în pofida promisiunilor făcute deja în calitatea dvs. de ministru, Acordul privind micul trafic la frontiera cu România nu funcționează?

Iurie Leancă: Pentru că orice acțiune de acest gen e una bilaterală. Am semnat Acordul într-un termen-record, dar alegerile prezidențiale din România, într-un mod cumva firesc, au sustras atenția politicienilor de peste Prut de la acest proces. În a doua jumătate a lui ianuarie la Chișinău va sosi omologul meu român, Teodor Baconschi, și sunt convins că foarte curând Acordul va funcționa.

Timpul: La același raport de 100 de zile, ați insistat asupra atenției sporite pe care o veți acorda diasporei. Cum se va întâmpla asta la modul practic?

Iurie Leancă: În toate vizitele pe care le-am întreprins în afară, singur sau împreună cu prim-ministrul Filat, ne-am întâlnit cu concetățenii noștri – fie la Roma, fie la Bruxelles, fie la Atena. Am vrut și astfel să le arătăm că, spre deosebire de fosta guvernare, suntem interesați de ei nu doar prin prisma remitențelor pe care le trimit acasă, ci și prin cea a problemelor cu care se confruntă. Acum facem o sinteză a acestor întâlniri, iar la una dintre ședințele apropiate ale executivului urmează să o discutăm, pentru a identifica soluții la multiplele probleme. Unde va fi posibil, unde nu vom intra pe domenii gestionate strict de statul de reședință, ne vom implica. E vorba de protecția socială, de asistența juridică, de materiale didactice pentru școlile duminicale, care i-ar ajuta pe copii să nu-și uite limba, de problemele ce țin de revenirea acasă, când se fac cozi la intrarea în țară ori când li se cere un gaj enorm dacă vin cu o mașină mai veche de șapte ani. Dar e vorba și de aspectele ce țin de acomodare pentru cei care vor să revină definitiv acasă. Căci, foarte mulți – spre surprinderea, dar și bucuria mea – vor să se întoarcă în Moldova.

Timpul: Și în cazul diasporei, iarăși, apare problema ambasadelor, majoritatea cetățenilor noștri fiind nemulțumiți de prestația acestora…

Iurie Leancă: Am spus-o și în programul de guvernare – vrem să creăm un serviciu consular care să fie la dispoziția cetățeanului. Pentru Italia, bunăoară, unde există o comunitate mare și doar două misiuni diplomatice, la Roma și Bologna, vom face astfel încât un consul să aibă un program itinerant, aflându-se câte o zi pe săptămână în diferite orașe ale țării. E datoria noastră să ajutăm cetățeanul. Tocmai de aceea, ca un prim pas, în decembrie 2009 MAEIE a inaugurat un Centru de Apel. Telefonând la 080.090990 din orice localitate a RM (apel gratuit de la telefonul fix) și la+373.22.690990+373.22.690990 din străinătate (tarif standard pentru țara din care se sună), cetățenii vor primi informația consulară de o manieră competentă și operativă. Cât privește ambasadele, le vom monitoriza cu strictețe. Căci inactivitatea sau proasta lor activitate ne costă prea mult. La începutul lui decembrie 2009, bunăoară, în presa portugheză au apărut niște articole privind implicarea angajaților ambasadei noastre de la Lisabona în traficul de persoane. Și chiar dacă există prezumția nevinovăției, trebuie să recunoaștem că aceste articole au avut un ecou nu tocmai fericit pentru RM. Câteva zile mai târziu, la Bruxelles, delegația portugheză, exact din cauza acelor articole, a avut ezitări în ceea ce privește Declarația comună UE-RM. Și a fost nevoie de dialog și efort ca să-i convingem să-și ridice obiecțiile. Deci, orice acțiune de acest gen, orice deviere de la normalitate poate crea probleme și cetățenilor noștri, și țării.

Timpul: Ați pomenit de Portugalia, dar ce facem cu Spania, țara care a preluat președinția rotativă a UE din 1 ianuarie 2010? După președinția cehă și suedeză, care au manifestat un interes sporit pentru zona noastră, inclusiv prin Parteneriatul Estic, dialogul cu Spania pare să fie ceva mai dificil…

Iurie Leancă: Este adevărat că Spania, tradițional, s-a orientat spre zona mediraneană și mai puțin spre estul Europei. Tocmai de aceea, trebuie să batem cu mai multă insistență la ușa Madridului… Îmi este greu să înțeleg și să explic ignorarea acestei importante țări europene de către fosta guvernare. Mii de concetățeni de-ai noștri muncesc în Spania, o companie spaniolă, „Union Fenosa”, este unul dintre cei mai mari investitori în RM. Această situație necesita să fie reparată urgent, din care motiv Guvernul a și aprobat recent hotărârea de a deschide o ambasadă la Madrid. Sunt convins că vom reuși să stabilim o comunicare eficientă cu Spania, așa cum am reușit să creăm în cadrul UE un grup neformal, „Prietenii Moldovei”. Sunt țări din Europa Centrală, din cea Occidentală, care ne va ajuta mult în apropierea de UE.

Timpul: Poți să fii eficient când știi că te paște o nouă electorală?

Iurie Leancă: Nu se pune astfel problema. Partenerii noștri au anumite cerințe față de noi, una dintre care e să ne mișcăm într-un cadru legal, inclusiv în sens electoral, ținând cont și de opinia instituțiilor europene de profil. Faptul că până acum și în guvern, și în parlament, AIE s-a mișcat într-o manieră consistentă în spațiul legal existent s-a soldat deja cu rezultate pozitive – dovadă e și declarația comună RM-UE, făcută la 21 decembrie la Bruxelles. Indiferent dacă vor fi sau ba alegeri, indiferent când vor fi ele, acest guvern este foarte motivat să promoveze reformele. Iar alegerile sunt un exercițiu politic firesc și, în definitiv, pot fi un test și pentru noi – cât de maturi și puternici suntem.

Timpul: Totuși, modificarea atitudinii față de RM după instalarea noii guvernări arată clar că pentru Europa contează cine e la putere la Chișinău.

Iurie Leancă: Nu neg că n-ar conta culoarea politică – a demonstrat-o și participarea premierului Filat la Congresul Partidului Popular European (PPE) de la Bonn. Partide afiliate PPE – cel mai mare din Europa, cu 265 de deputați în Parlamentul European – se află la putere în 14 țări ale UE. În 2010, PLDM și-a propus să obțină statutul de observator în această mare familie politică europeană. Prin urmare, e firesc că aceste partide din Franța, Italia, România sau Polonia vor avea mult mai multă simpatie pentru un guvern situat pe o platformă similară. Comuniștii, slavă Domnului, nu au parteneri doctrinari la putere în țările UE. În plus, ei niciodată nu au știut să fie consecvenți. Dacă ei ar fi demonstrat pragmatism și constructivism, lumea ar fi făcut abstracție de denumire și le-ar fi oferit o deschidere. Dar aici a fost o ipocrizie totală – una spuneau și alta făceau. Tocmai de aceea, guvernarea comunistă de la Chișinău a eșuat. Spre deosebire de China, bunăoară, cu care toate țările europene, dar și SUA, caută să aibă o relație cât mai bună și eficientă.

Timpul: Apropo, care este și care ați dori să fie dialogul RM cu China?

Iurie Leancă: Cu China avem interese convergente în probleme de principiu și aceasta asigură condiții pentru o cooperare avansată. Autoritățile chineze acordă anual ajutoare nerambursabile RM. Suntem interesați în intensificarea schimburilor comercial-economice bilaterale și am convingerea că 2010 va fi anul intensificării multidimensionale a dialogului dintre statele noastre. În acest context, m-aș referi la Expoziția Mondială „Shanghai World Expo-2010”, la care se așteaptă participarea premierului Filat, la ședința Comisiei interguvernamentale pentru cooperarea comercial-economică, preconizată să aibă loc la Beijing. China este un jucător din liga superioară pe scena politicii mondiale, un partener care oferă oportunități uriașe. Valorificarea lor depinde exclusiv de capacitatea noastră de mobilizare și de ambiție.

Timpul: De ce, totuși, comuniștii nu au putut stabili un dialog normal cu nimeni?

Iurie Leancă: În discuțiile pe care le-am avut cu mai mulți omologi de-ai mei, am înțeles un lucru pe care fosta noastră guvernare n-a vrut să-l perceapă nici în ruptul capului: pentru ei contează și întotdeauna a contat promovarea reformelor, separarea puterilor, garantarea drepturilor omului, a libertății presei – adică, respectarea valorilor europene. Mi s-a mai spus că este important că RM a început să discute într-un limbaj constructiv și civilizat cu vecinii. Un astfel de comportament, care e unul european, în definitiv, este apreciat și atunci bineînțeles că apare deschiderea… Dar cel mai important e să nu existe decalaje între declarații și acțiuni. Noi, în aceste 100 de zile, am reușit să păstrăm unitatea între cuvinte și fapte. Și încă ceva: obiectivul modernizării și europenizării RM nu este doar un obiectiv al guvernării, el trebuie să fie unul general și național, prin implicarea tuturor. Integrarea nu se va face doar la Chișinău. Va trebui să mergem în centrele raionale, să pregătim funcționari care să știe ce înseamnă să scrie un proiect, unde să-l trimită și cum să administreze banii care o sa vină. Căci bani sunt mulți, credeți-mă. La această etapă, sunt foarte puține primării unde există asemenea oameni. Acolo unde, însă, acești oameni activează, diferențele sunt evidente.

Timpul: Peste o săptămână, veți lua avionul spre Washington, pentru a da un nou impuls relației cu Statele Unite ale Americii. În ce va consta acesta?

Iurie Leancă: În aproape douăzeci de ani de Independență a RM, SUA au fost un partener bilateral foarte important, de încredere și foarte generos pe planul asistenței de dezvoltare. În prezent, facem totul pentru ca relația cu SUA să evolueze spre o nouă etapă, cea a unui parteneriat consolidat, cu valențe strategice, în domenii de interes pentru ambele părți – politic, economic, de securitate. Vizita premierului Filat la Washington, care se va desfășura între 19-23 ianuarie, va oferi un contur mai clar acestui proiect ambițios. Ceea ce am reușit deja, în virtutea dialogului permanent cu oficialii americani, e sprijinul financiar fără precedent, de mai multe sute de milioane de dolari, care este acordat RM și prin intermediul Corporației „Provocările Mileniului”.

Timpul: Dvs. ați revenit în viața publică în decembrie 2008, inclusiv cu un interviu în TIMPUL. Unde credeați, atunci, că vă veți fi în ianuarie 2010?

Iurie Leancă: Nu mi-am pus atunci întrebare unde voi fi peste un an sau doi. Am intrat în politică fiindcă, am mai spus, simțeam că RM e pe o traiectorie negativă. Cădere liberă într-o prăpastie… Ca mulți alți concetățeni de-ai mei, eram și eu într-o dilemă: ori plecăm de aici, unde nu ne mai vedem viitorul, ori ne implicăm pentru a stăvili regimul comunist. Nu m-am gândit neapărat la carieră – aș fi putut rămâne la Haga, în centrul Europei, cu un serviciu fără de stres. Aș fi putut rămâne și la ASCOM, unde am avut o muncă foarte dinamică. Dar problema se punea aproape ca la Shakespeare: a fi sau a nu fi. O spun fără exagerare și regret – când începi să ai prea multe regrete, e trist.

Timpul: La sfârșitul acestui halucinant 2009, ați fost desemnat printre cei 50 cei mai influenți moldoveni. Cum e să fii o persoană influentă în RM?

Iurie Leancă: Chestia cu influența e una foarte relativă, trecătoare și, în definitiv, e vorba de percepții. Nu știu dacă sunt ori ba influent. Sunt membru al unei echipe viabile, care dispune de facultăți intelectuale, de abilități și experiență, are un lider puternic și știe exact ce vrea să realizeze. A demonstrat-o de la 25 septembrie 2009 încoace, prin lucruri impresionante, bine structurate. Și este important ca lumea să vadă diferența. Iar noi trebuie să demonstrăm că politica este despre principii, nu doar despre buzunarul propriu, și să aducem moralitatea în politică. Alături de valori. Căci integrarea europeană înseamnă valori și respect pentru ele, nu doar posibilitatea de a călători fără vize… Am intrat în Europa anului 2010 cu un mesaj nou și este important să menținem pe agenda UE interesul și dorința de a sprijini Moldova. Vrem să fim un partener previzibil și să venim cu același mesaj și în Est, și în Vest. În 100 de zile, ne-am recâștigat credibilitatea ce fusese irosită în opt ani. Urmează să muncim pentru a spori această credibilitate și, odată cu ea, sprijinul pentru Moldova. Așadar, ne așteaptă un an pe cât de dificil, pe atât de interesant.

Timpul: Vă mulțumim pentru interviu și vă dorim succes!