Interviu cu Victor Chirilă: Consolidarea cadrului democratic – condiție a parteneriatului cu SUA. Radio Europa Liberă. 22.10.2010.

112

Delegația guvernului Republicii Moldova își continuă vizita în Statele Unite. Ieri, premierul Vlad Filat a fost primit de vicepreședintele american Joseph Biden, care a îndemnat Republica Moldova să continue reformele începute, iar aseară șeful guvernului moldovean a participat la dezbaterile din Comisia Helsinki a Congresului pe tema crizei politice din Moldova. Despre cum decurge vizita și perspectiva relațiilor moldo-americane discutăm în această dimineață cu invitatul nostru, expertul Victor Chirilă, director executiv al Asociației pentru Politică Externă.

Europa Liberă: Dle Chirilă, și-ar putea lăsa amprenta asupra perspectivei unor relații de parteneriat pe care și le doresc autoritățile R. Moldova, cu Statele Unite?

Victor Chirilă: Critici cred că e prea mult spus, termenul corect ar fi „niște observații prietenești”. Pentru că, pe de o parte, s-a recunoscut că politicienii noștri și Guvernul au luat o poziție promptă vizavi de cazul cu Menora, dar iată că există probleme ce țin de sistemul nostru judecătoresc. Cred că observația este cât se poate de potrivită, pentru că, într-adevăr avem probleme ce țin de sistemul nostru judecătoresc, probleme ce țin de calitatea judecătorilor și procurorilor noștri și trebuie, într-adevăr de îndeplinit acele angajamente pe care guvernarea și le-a asumat la acest capitol. Cred că este o observație ce ar urma să fie îndeplinită prin reforme concrete, de aceea eu nu aș face mare tragedie pe seama acestei observații critice.

Europa Liberă: Judecând după întâlnirile și declarațiile făcute până acum, prinde sau nu prinde contur parteneriatul moldo-american și în ce domenii?

Victor Chirilă: Parteneriatul cu SUA va prinde contur strategic numai în cazul în care actualul Guvern va da dovadă de acțiuni în sensul consolidării democrației în Republica Moldova. Vedem că mesajele dlui Filat transmise oficialilor americani sunt corecte, potrivite, și vin în întâmpinarea așteptărilor autorităților americane, pentru că angajamentul SUA față de țara noastră va fi constant doar dacă R. Moldova va continua prin reforme practice să consolideze instituțiile democratice, să creeze cadrul legal care să respecte cu adevărat drepturile omului în țara noastră, un cadrul legal care să evite astfel de provocări politice și astfel de manifestări șovine pe care le-am văzut în cazul Menorei.

Europa Liberă: Am auzit voci sceptice la Chișinău spunând că un asemenea parteneriat ar fi, de fapt, unul între singura supraputere din lume – SUA, și cea mai săracă țară din Europa și R. Moldova.

Victor Chirilă: Eu înțeleg de unde vin aceste observații, Republica Moldova într-adevăr este o țară săracă în resurse naturale, o țară cu un teritoriu și populație mică, cu oportunități de afaceri mici pentru oamenii de afaceri din SUA, dar interesul SUA este determinat de cu totul alte obiective, și anume calitatea democrației într-o țară care este vecină a NATO, vecină României, care urmează să participe la viitorul sistem anti-rachetă, pe care SUA dorește să-l construiască în Europa și cu siguranță stabilitatea în R. Moldova este foarte importantă.

Europa Liberă: Poate duce relansarea relațiilor moldo-americane la o implicare mai mare a SUA în soluționarea problemei transnistrene?

Victor Chirilă: Indiferent de calitatea guvernării de la Chișinău trebuie să remarc că angajamentul SUA în contextul problemei transnistrene a fost unul constant, vedem că datorită guvernului american am putut obține acel angajament de la Federația Rusă la Summitul de la Istanbul din 1999, prin care Moscova s-a angajat să-și retragă trupele și armamentul din regiunea transnistreană, SUA au oferit asistență financiară pentru retragerea armamentului rusesc de la noi în valoare de 30 milioane de dolari. Eu cred că calitatea guvernării va duce la o implicare mai mare a SUA în rezolvarea problemei transnistrene, și numai cu SUA și UE vom crea acele condiții necesare pentru a determina Federația Rusă să accepte schimbarea formatului de pacificatori din regiunea transnistreană.

Europa Liberă: În timp ce delegația moldoveană se află la Washington, Moscova a lansat câteva semnale prin care a arătat foarte clar că urmărește cu multă atenție mișcările Republicii Moldova și mai ales cele care ar putea să aducă atingere intereselor rusești în regiune, accentul fiind pus pe Transnistria și prezența sa militară. Ne putem aștepta la o nouă răcire a relațiilor Moscova-Chișinău?

Victor Chirilă: Mă miră că dl Karasin nu a avut curajul să spună aceste lucruri fiind la Chișinău, dar le-a spus în regiunea transnistreană, după întâlnirea cu dl Smirnov. Cred că dacă se dorește o relație deschisă, corectă, bazată pe respect reciproc, trebuie să fim deschiși oriunde nu ne-am afla. Cu siguranță există o problemă, Federația Rusă continuă să stea pe pozițiile vechi. Aici va depinde foarte mult de capacitatea diplomaților noștri de a găsi argumente pentru a convinge Federația Rusă să-și modifice această atitudine. Nu cred că va fi atât de ușor, cu sigranță ar putea să avem unele momente de încordare în viitor în relațiile cu Moscova, datorită unor astfel de subiecte. Însă trebuie să avem o tonalitate corectă în raport cu Moscova, nu trebuie să fim aroganți, nu trebuie să facem declarații tranșante dar să muncim treptat așa încît să avem sprijinul partenerilor noștri occidentali în privința retragerii trupelor ruse și a schimbării misiunii de pacificare din regiune în sensul internaționalizării ei.