Detalii despre asistența financiară prevăzută de acordul de la Bruxelles. Radio Europa Liberă. 29.03.2010.

128

Vlad Filat: „Banii au fost alocați Moldovei, și nu unui partid. Acest proces va continua atâta timp cât Moldova va avea același parcurs

Revenit de la la Bruxelles cu promisiunea unui sprijin financiar de 1,9 miliarde euro, premierul Vlad Filat a dat detalii despre sursele asistenței și domeniile în care va fi îndreptată.

O parte din asistența de 2,6 miliarde de dolari reprezintă sumele pe care Republica Moldova le-a negociat deja, a precizat prim-ministrul. Este vorba de acordul de aproximativ 600 milioane dolari cu FMI și cele peste 270 milioane acordate de guvernul american în cadrul Corporației "Provocările Mileniului".
În baza acordului de asistență semnat la Bruxelles, comunitatea europeană va mai acorda Moldovei 500 milioane de euro, țările membre ale UE – peste 187 milioane de euro, dintre care 102 milioane din partea României, SUA – peste 227 milioane euro, iar organismele financiare internaționale – aproximativ un miliard de euro.

Aproape jumătate din asistența promisă Republicii Moldova va veni sub formă de granturi, iar altă jumătate și sub forma de credite cu o rată a dobânzii de cel mult 1,2 la sută și o perioadă de grație de 5 – 10 ani, a mai precizat premierul. Banii, spune el, vor fi cheltuiți pentru drumuri, apa, canalizare, justitie si sprijinirea businessului.

Republica Moldova este însă în prag de anticipate, ceea ce înseamnă că soarta guvernului Filat este incertă. Cum ar putea afecta alegerile planurile legate de primirea acestei asistențe? Iată cum răspunde premierul acestei întrebări:
Vlad Filat: „Banii au fost alocați Republicii Moldova, și nu unui partid. Acest proces va continua atâta timp cât Moldova va avea același parcurs.

Și analistul Valeriu Prohnițchi crede că programele de finanțare a RM ar putea fi oprite doar în cazul în care următorul executiv își va modifica radical viziunea de dezvoltare în raport cu cea expusă la Bruxelles de actualul guvern. Pe ce ar trebui cabinetul să se concentreze în acest moment este sporirea capacității de absorbție a fondurilor externe, atrage atenția analistul.

Valeriu Prohnițchi: „Capacitatea de absorbție este extrem de limitată. Ce trebuie să facă guvernul și trei lucruri majore și să asigure un sistem de achiziții publice care ar asigura transparență, concurentă între companii și ar exclude tender-uri aranjate. Doi și să nu existe nici un fel de conexiuni între business și politcă. Trei și sunt necesare sisteme transparente de management și raportare financiară.”

Deși pare imensă, suma asistenței promisă Republicii Moldova nu este foarte mare în raport cu necesitățile țării, apreciază Prohnițchi. Prin urmare, executivul trebuie să se gândească cum să atragă surse investiționale private în plus la cele ce figurează în acordul semnat săptămâna trecută la Bruxelles.