Interviu cu Andrei Popov: Schimbare de accente și pragmatism în relația moldo-rusă. Europa liberă. 31.03.2010.

143

Andrei Popov: cei care deja au simțit că pierd puterea au depus toate eforturile pentru a convinge Moscova să nu acorde pe parcursul anului 2009 creditul despre care ne-ar fi ajutat la timpul respectiv.

Prim-vicepremierul Federației Ruse, Igor Șuvalov, care are și responsabilități de administrare a afacerilor cu CSI în guvernul Putin, urmează să sosească astăzi la Chișinău. Domnul Șuvalov, pe lângă discuțiile privind dezvoltarea comunității țărilor foste sovietice și CSI și ar intenționa, după cum spun surse până acum bine informate de la Moscova, să pregătească o întâlnire Putin și Filat. Ce semnificație ar putea avea o asemenea întâlnire și cum ar putea evolua în general relațiile moldo-ruse în discuția din această dimineață cu ministrul adjunct de Externe Andrei Popov.

Europa Liberă: Domnule Popov, dacă este adevărat că una dintre preocupările domnului prim-vicepremier Șuvalov la Chișinău este și pregătirea unei întâlniri Putin și Filat, ce semnificație ar avea acum această eventuală întâlnire și ce beneficii ar aduce Republicii Moldova în general?

Andrei Popov: În primul rând vorbim despre o vizită de tatonare a terenului. Dl. Șuvalov este prim vice-premier în guvernul Rusiei și este coordonatorul național din partea Federației Ruse pentru problemele CSI, pe lângă faptul că este mâna dreaptă și un om de încredere a prim-ministrului Vladimir Putin. El vine în Moldova în cadrul unei vizite în regiune, din Chișinău va pleca după masă la Kiev, iar din Kiev la Minsk.

După ce a fost numit în calitate de coordonator național pentru problemele CSI din partea Rusiei, pe lângă poziția de vice-premier, deja a fost în Caucaz, în Armenia și Azerbaidjan și în alte țări din Asia Centrală. E o primă vizită de evaluare. Într-adevăr se vor discuta și anumite aspecte ale relațiilor bilaterale care în ultima perioadă sunt marcate de intensificarea dialogului.

Europa Liberă: În ce măsură vizita domnului Șuvalov și o eventuală întâlnire Putin și Filat ar putea fi interpretate și așa cum scriu unele ziare moscovite și ca un semn că ar mai cădea un monopol moldovenesc, al președintelui Voronin și PCRM asupra „prieteniei de veacuri” moldo-ruse?

Andrei Popov: Categoric se constată o anumită schimbare accente în percepția colegilor din Federația Rusă. Nu este un secret că timp de mai multe luni, deja după ce au pierdut puterea, foștii guvernanți comuniști încercau să prezinte la Moscova un tablou catastrofal, spunând că iată au venit unioniștii, anti-rușii și nu aveți ce contacta cu ei. Mai mult, recent am fost la Moscova și mi s-a contactat că în vara acestui an Federația Rusă a fost rugată de cei care deja au simțit că pierd puterea au depus toate eforturile pentru a convinge Moscova să nu acorde pe parcursul anului 2009 creditul despre care ne-ar fi ajutat la timpul respectiv.

Europa Liberă: Reluarea sau, mai curând, lansarea unor raporturi sistematice ruso-moldovenești, după ce Kremlinul a sprijinit practic fățiș fosta guvernare după evenimentele din aprilie, ar însemna că autoritățile ruse au decis în sfârșit să-și îndrepte privirile spre noua guvernare, chiar înainte de niște alegeri parlamentare anticipate?

Andrei Popov: Noi vorbim despre continuarea contactelor, au fost cel puțin două vizite ale vicepremierului Lazăr la Moscova în cadrul diferitor activități legate de CSI, Victor Osipov a întreprins o vizită de trei zile la Moscova săptămâna trecută, am participat la consultări bilaterale dar și săptămâna trecută la reuniunea miniștrilor de externe CSI, ministrul finanțelor a fost la CSI, președintele interimar Mihai Ghimpu va participa pe 8-9 mai la Summitul informal al șefilor de state CSI, premierul Vlad Filat urmează să participe pe 21mai la reuniunea șefilor de guvern CSI, cât privește întâlnirea premierului Vlad Filat cu omologul său Vladimir Putin, această întâlnire în continuare este în proces de pregătire și sunt convins că de mesajele și discuțiile care vor avea loc acum la Chișinău dintre dl Șuvalov și diferiți reprezentanți ai puterii de la Chișinău, se întâlnește de altfel cu dl Ghimpu, dl Filat și dl Lazăr, va depinde și substanța discuțiilor pe care în viitor le va avea primul ministru al Republicii Moldova cu premierul Federației Ruse.

Contactele nu au fost suspendate, de la decizia foarte importantă de a merge la Summitul CSI la Chișinău pe 8 octombrie președintele Rusiei a venit, deși speculațiile au fost că nu vine și deși a primit mesaje de la cei care pierdeau puterea că nu este cazul să vină.

Se pare că la nivelul conducerii Federației Ruse există o abordare pragmatică și ei văd că oamenii care au preluat puterea sunt oameni serioși și responsabili.

Europa Liberă: De fapt, domnule Popov, această vizită a domnului Șuvalov și cea posibilă dintre Vladimir Putin și omologul său moldovean ar avea o valoare diplomatică în sine sau ar fi benefice din punct de vedere electoral pentru unii lideri ai Alianței, cum ar fi domnul Vlad Filat sau Marian Lupu?

Andrei Popov: Este foarte important să nu politizăm relațiile cu partenerii noștri și să nu încercăm să căutăm beneficii de politică internă pe seama interesului internațional, este un lucru foarte important și cred că acest stă la baza relațiilor noastre cu Federația Rusă. Avem un interes fundamental: să avem un dialog sincer, deschis și să vorbim franc, să ne străduim problemele să le soluționăm nu în presă dar printr-o comunicare, explicând divergențele acolo unde exte cazul.

Europa Liberă: În general, domnule Popov, Federația Rusă nu pare să fie apreciată ca exportatorul cel mai generos de democrație pentru Republica Moldova, alte exporturi ruse către Republica Moldova, cum ar fi gazele, sunt mai utile, dar se scumpesc în permanență, după cum am văzut, chiar în ciuda loialității față de Moscova…

Andrei Popov: Gazele se scumpesc începând cu anul 2001, cât privește contractul pe 5 ani de zile semnat în 2006 de vicepremierul de atunci, dna Zinaida Greceanâi. El prevedea o perioadă de tranziție de cinci ani de zile pentru o trecere la prețuri europene și fiecare trei luni ele se ajustează, deci este un proces gradual stabilit în 2006 de fosta guvernare.

Europa Liberă: În privința conflictului transnistrean, Kremlinul și-a menținut neschimbată, practic, abordarea de la 1992 încoace, abordare care mai mult menține, conservează conflictul, decât îl soluționează ș.a.m.d. În ce privință lucrurile merg mai bine din vara anului trecut încoace, de exemplu?

Andrei Popov: Lucrurile merg mai bine în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean, căci s-a ajuns la o abordare pragmatică, nu avem iluzii că rezolvăm conflictul peste noapte, nu ne focalizăm doar pe un actor, cu Rusia. Fosta guvernare a încercat să se înțeleagă doar cu Rusia, doar în plan politic, iar măsurile de încredere au fost folosite doar pe relații publice de PR. Avem o abordare strategică, sunt mai mulți parteneri cu care trebuie să discutăm dar accentul principal trebuie pus pe lucrurile care depind de noi și principalul în aceste lucruri este să ne transformăm țara într-un stat european, să ne câștigăm perspectiva europeană și aici, de altfel, în ultimile luni am avansat foarte mult. La Moscova și în alte capitale această abordare este văzută ca una seriosă și responsabilă.

Europa Liberă: De ce atâta efort și vervă din partea autorităților moldovene, chiar și a Dumneavoastră personal, pentru a convinge autoritățile ruse că orientarea pro-europeană a Republicii Moldova și îmbunătățirea relațiilor ei cu România nu afectează interesele rusești în regiune?

Andrei Popov: Fiindcă nu este vorba de un joc de sumă nulă, cu cât mai mult prietenim cu UE, cu atât mai puțin trebuie să prietenim cu Federația Rusă. Avem de ales, dar opțiunea poporului Republicii Moldova este de integrare în Uniunea Europeană. Cît privește cooperarea în cadrul CSI, noi vedem beneficiile acestei cooperări, trebuie să-i sporim eficiența, să avem o zonă de comerț liber care să funcționeze. Simt schimbarea de accente în abordarea Federației Ruse în ultimile luni și dl Șuvalov este promotorul noii idei, de la viziunea CSI-ului ca o modlitate de divorț civilizat dintre statele fost-sovietice, tot mai des se vorbește la Moscova despre folosirea CSI-ului ca o platformă de integrare și atunci sunt și altele: spațiul vamal, spațiul economic unic, structura de securitate… Moldova nu participă în aceste structuri. Să nu vă supărați dacă Belarus are prețuri la gaze de două ori mai mici, asta e realitatea.