Ambasada Statelor Unite la Chișinău spune că rămâne profund îngrijorata de arestarea jurnalistului Ernest Vardanean de către autoritățile din Transnistria și detenția preventivă la care a fost supus. Îngrijorări asemănătoare din partea Uniunii Europene a exprimat astăzi din nou reprezentantul ei special la Chișinău, Kalman Mizsei. Iar vicepremierul moldovean Victor Osipov a spus astăzi, după o vizită la Bruxelles că, indiferent ce efecte a urmărit arestarea, ea nu va afecta calendarul consultărilor pe tema rezolvării conflictului transnistrean.
Vicepremierul Victor Osipov și-a exprimat speranța că grupurile de experți pentru măsurile de încredere de la Chișinău și Tiraspol își vor continua activitatea în regim obișnuit și că reuniunea în formatul 5+2 planificată să aibă loc în luna mai, în capitala Kazahstanului, țară ce deține președinția OSCE, va avea loc în pofida tensiunilor resuscitate de arestarea jurnalistului independent de la Tiraspol Ernest Vardanean.
Victor Osipov a spus că Chișinăul nu se va ghida de emoții, chiar dacă este convins de lipsa oricărui temei pentru arestarea jurnalistului și punerea lui sub acuzare pentru înaltă trădare. Totuși, el a ținut să spună că dosarul Vardanean ridică mai multe semne de întrebare față de respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.
Victor Osipov: „Concluzia noastră este că dacă cineva a instrumentat această operație a făcut-o inclusiv pentru a compromite actualul regim de la Tiraspol și liderul administrației de la Tiraspol. Eu sper că ei vor înțelege că au căzut în această capcană și sper foarte mult că ceea ce Igor Smirnov a vorbit la întâlnirea cu ambasadorul american – despre faptul că el va asigura garantarea drepturilor și a tratamentului uman lui Ernest Vardanean – se va întâmpla. Și dacă acest lucru se va întâmpla, rezultatul lui poate fi unul singur: constatarea faptului că lipsește orice temei pentru o asemenea acuzație absurdă, constatarea lipsei de componentă a infracțiunii, – din punctul nostru de vedere, – pentru că Ernest Vardanean nu face parte nici dintr-o structură oficială a Tiraspolului, astfel încât să poată fi acuzat că a trădat o asemenea structură. Deci, acesta ar trebui să fie rezultatul: reconsiderarea argumentelor inițiale, de către cine le-a adus, și eliberarea deținutului”.
Victor Osipov nu a exclus că deținerea în continuare în arest a jurnalistului ar putea avea totuși urmări negative asupra procesului de comunicare dintre părțile în conflict și realizarea unor acțiuni de sporire a încrederii, menite să rezolve probleme curente ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
În alt context, referindu-se la vizita pe care a întreprins-o între 13 și 17 aprilie la Bruxelles, vicepremierul a spus că Uniunea Europeană ar fi dispusă să-și sporească rolul în procesul de rezolvare a problemei transnistrene. Măsurile de încredere au fost o temă importantă a discuțiilor purtate la Bruxelles, potrivit lui Osipov, care a amintit că pe 26 martie comunitatea donatorilor Republicii Moldova s-a artat dispusă să ofere o cotă de 15 la sută regiunii transnistrene din întreaga asistență materială și financiară oferită Republicii Moldova.
Și un alt rezultat important al vizitei la Bruxelles, potrivit lui Osipov, este faptul că factorii europeni susțin poziția Chișinăului potrivit căreia diferendul transnistrean reprezintă nu doar o problem internă a Republicii Moldova, ci și „o problemă de securitate în Europa de Sud-Est și, prin urmare, soluțiile acesteia trebuie să fie găsite în contextul noilor politici de securitate europene".